Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Α. Καμιλέρι: Στον Επιθεωρητή Μονταλμπάνο αρέσει η Ελλάδα όχι το ΔΝΤ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Α. Καμιλέρι: Στον Επιθεωρητή Μονταλμπάνο αρέσει η Ελλάδα όχι το ΔΝΤ

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Ο Επιθεωρητής Μονταλμπάνο στέκεται για ακόμη μια φορά δίπλα στον ελληνικό λαό. Ο Αντρέα Καμιλέρι, ο μεγάλος συγγραφέας, σκηνογράφος και σκηνοθέτης από τη «Μεγάλη Ελλάδα», το Πόρτο Εμπέντοκλε του Αγκριτζέντο της Σικελίας, στέκεται διπλά σε μια άλλη «μεγάλη Ελλάδα» που αγωνίζεται για να σωθεί από τη λιτότητα σώζοντας και την Ευρώπη. «Ενωμένοι και αλληλέγγυοι μαζί με την Ελλάδα για να αλλάξουμε την Ευρώπη». Το κάλεσμα στήριξης της χώρας μας στο σημερινό Eurogroup φέρνει και την υπογραφή του Αντρέα Καμιλέρι και του «Επιθεωρητή Μονταλμπάνο», που όπως μας είχε διηγηθεί ο δημιουργός του στέκεται πάντα στο πλευρό των αδυνάτων και όσων τους καταπατούνται τα δικαιώματα.

Ενωμένοι και αλληλέγγυοι με την Ελλάδα για ν΄ αλλάξουμε την Ευρώπη

Η Ελλάδα πήρε το δρόμο της εξόδου από την κρίση. Το ΔΝΤ και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απαιτούν νέα μέτρα λιτότητας μετά το 2018, που έρχονται σε αντίφαση μεταξύ τους, τα οποία δεν προβλέπονται ούτε από τις ευρωπαϊκές συνθήκες ούτε το σύνταγμα καμιάς χώρας στον κόσμο, και γι' αυτό είναι απολύτως άδικα, επιβλαβή και απαράδεκτα. Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά και άλλες χώρες, υπέστησαν τις καταστροφικές συνέπειες των πολιτικών της λιτότητας, νέες απαιτήσεις για θυσίες και αντιμεταρρυθμίσεις. Εξήντα χρόνια μετά την υπογραφή των Συνθηκών της Ρώμης, η Ευρώπη πρέπει να επιστρέψει στις δημοκρατικές ρίζες της, την ειρήνη, την αλληλεγγύη και την κοινωνική δικαιοσύνη. Η Ευρώπη πρέπει να συνεχίσει τη διαδικασία της ολοκλήρωσης, στο όνομα της ενότητας και της αλληλεγγύης. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εγκαταλείψει την εποχή της λιτότητας με τις αρνητικές επιπτώσεις της, και να αμφισβητήσουμε τη λογική του Συμφώνου Σταθερότητας και του Δημοσιονομικού Συμφώνου.

Η λιτότητα έχει προκαλέσει τον κατακερματισμό της Ευρώπης, έπληξε τα δημοκρατικά συντάγματα με τον παραλογισμό του Συμφώνου Σταθερότητας, τροφοδότησε τη μαζική ανεργία σε πολλές χώρες, την φτωχοποίηση και την περιθωριοποίηση.

Η Ευρώπη δεν πρέπει να επιστρέψει στους εγωιστικούς εθνικισμούς της, τα συρματοπλέγματα, τη διάσπαση των λαών και των εργαζομένων της, την ξενοφοβία και τον ρατσισμό.

Η Ευρώπη πρέπει και μπορεί να βγει από την κρίση ενωμένη και αλληλέγγυα αλλάζοντας πολιτική και ξαναγράφοντας τις άδικες Συνθήκες, δημιουργώντας ένα μεγάλο πρόγραμμα δημόσιων και ιδιωτικών επενδύσεων για να οδηγήσει σε επανεκκίνηση τις οικονομίες της και να δημιουργήσει πραγματικές θέσεις εργασίας για την ευημερία όλων των πολιτών της. Είναι απαραίτητο η Ευρώπη να ξεκινήσει μια μάχη εναντίον του μισθολογικού και κοινωνικού dumping και να μετατρέψει αυτό σε θεμέλιο του ευρωπαϊκού Πυλώνα των κοινωνικών δικαιωμάτων, που αμφισβητούνται σήμερα, προτείνοντας την ιδέα ενός Κοινωνικού Κράτους χωρίς αποκλεισμούς και κοινωνικής πρόνοιας και προστασίας σε ηπειρωτικό επίπεδο. Πρόκειται για επιτακτικές επιλογές κυρίως για να επιστρέψει η ελπίδα και η εμπιστοσύνη για το μέλλον ανάμεσα στους νέους της Ευρώπης. .

Καλούμε όλες τις δημοκρατικές δυνάμεις να πάρουν θέση και να κινητοποιηθούν, και την ιταλική κυβέρνηση να στηρίξει την Ελλάδα στη συνεδρίαση του Eurogroup στις 20 Φεβρουαρίου και ζητάμε ήδη το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο της 25ης Μαρτίου για την 60η επέτειο των ιδρυτικών συνθηκών της ΕΕ να αποτελέσει μια ευκαιρία να διεκδικήσουμε μια διαφορετική και καλύτερη Ευρώπη, αυτή των ανθρώπων της και των δημοκρατικών αρχών της.

Η Ευρώπη, το μέλλον της και το μέλλον μας, είναι στα χέρια μας!

Σουζάνα Καμούσο, γενική γραμματέας CGIL

Φραντσέσκα Κιαβάτσι, πρόεδρος ARCI

Αντρέα Καμιλέρι, συγγραφέας, σκηνογράφος και σκηνοθέτης

Στέφανο Ροντοτά, νομικός, πολιτικός, ακαδημαϊκός

Ρένατο Ακορίντι, δήμαρχος Μεσσήνης

Τομάζο Μοντανάρι, ιστορικός τέχνης

Βέτσιο Ντε Λουτσία, πολεοδόμος

Λουίτζι Ντε Ματζίστρις, δήμαρχος της Νάπολη

Μόνικα Ντι Σίστο, δημοσιοογράφος

Άννα Φαλκόνε, νομικός, συνταγματολόγος

Όλγα Νάσσης, πρόεδρος ελληνικών κοινοτήτων Ιταλίας 

Πάολο Φαβίλι, ιστορικός

Κάρλο Φρετσέρο, διοικητικό συμβούλιο RAI

Μόνι Οβάντια, ηθοποιός, δραματουργός, συγγραφέας, συνθέτης

Μάρκο Ρεβέλι, ιστορικός, κοινωνιολόγος, πολιτικολόγος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL