Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
14.7°C19.3°C
1 BF 86%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
13 °C
12.1°C14.5°C
1 BF 91%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.0°C17.1°C
4 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
19 °C
17.7°C19.9°C
0 BF 87%
ΛΑΡΙΣΑ
Ομίχλη
12 °C
11.9°C13.0°C
0 BF 100%
Κάτι κινείται για την ενότητα της γαλλικής Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Κάτι κινείται για την ενότητα της γαλλικής Αριστεράς

Καθημερινά, γίνεται όλο και φανερότερο το γεγονός ότι η αναπάντεχη άνετη επικράτηση του Μπενουά Αμόν στις εσωκομματικές εκλογές για το χρίσμα του Σοσιαλιστικού κόμματος στη Γαλλία έχει αλλάξει ριζικά τα δεδομένα. Και μάλιστα, εκείνα που αφορούν στην Αριστερά πέρα από το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Πλέον, από πολλές πλευρές τίθεται το ερώτημα αν θα καταφέρει η Αριστερά να δημιουργήσει μια νικηφόρα πλειοψηφία στις επερχόμενες εκλογές.

Κάτι «κινείται» λοιπόν στη γαλλική Αριστερά τις τελευταίες εβδομάδες, μολονότι τα συστημικά ΜΜΕ της χώρας το αφήνουν σε δεύτερη μοίρα - παρά το γεγονός ότι και ο Αμόν και ο Μελανσόν πηγαίνουν καλά στις δημοσκοπήσεις. Σύμφωνα με πρόσφατη δημοσκόπηση, ο Αμόν βρίσκεται στο 14% και ο Μελανσόν στο 11,5%, ενώ προηγείται σταθερά η Λεπέν με 26%.

Έτσι, στις 31 Ιανουαρίου, ο εθνικός γραμματέας του ΚΚΓ Πιέρ Λοράν δήλωσε ότι το κομμουνιστικό κόμμα θέλει να αδράξει την «ευκαιρία» της εκλογής του Αμόν ως υποψήφιου του Σ.Κ. στις προεδρικές εκλογές για να βοηθήσει την Αριστερά να «ξαναβρεί το νόημα του διαλόγου». «Χάθηκαν πολλές ευκαιρίες στη διάρκεια της χρονιάς. Παρουσιάζεται τώρα μια νέα ευκαιρία. Για να την εκμεταλλευτούμε, πρέπει να συζητήσουμε την πολιτική που πρέπει να εφαρμοστεί» δήλωσε ο Λοράν σε συνέντευξη Τύπου, θεωρώντας πιθανή την οικοδόμηση ενός «πλειοψηφικού συμφώνου» και δηλώνοντας «διαθέσιμος» να συναντηθεί με τον Αμόν.

Λίγες ημέρες αργότερα, ξεκινούσε, από μέλη του κόμματος, του Εθνικού του Συμβουλίου, στελέχη ομοσπονδιών, βουλευτές, συνδικαλιστές, μια έκκληση υπό το εύγλωττο τίτλο «ΚΚΓ: Να βγούμε από την ακινησία» (στη διεύθυνση [email protected]). Μέσα σε μόλις τρεις ημέρες, συγκεντρώθηκαν 430 υπογραφές: «Η απαξίωση της υποψηφιότητας Φιγιόν και η επιτυχία του Μπενουά Αμόν» δημιουργούν τη «δυνατότητα συσπείρωσης της Αριστεράς και των οικολόγων για να ηττηθεί η Δεξιά και η Άκρα Δεξιά» σημειώνουν μεταξύ άλλων οι συντάκτες της έκκλησης, υπογραμμίζοντας παράλληλα ότι, πρέπει να πάψουμε να αναδεικνύουμε ό,τι χωρίζει σε βάρος των δυνατοτήτων σύγκλισης». Οι οποίοι δεν μένουν στα λόγια. Ζητούν από τον Λοράν την επείγουσα σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου προκειμένου να οργανωθεί μια «συνάντηση των υποψηφίων και των πολιτικών δυνάμεων της Αριστεράς που είναι κατά της λιτότητας» εν όψει της οικοδόμησης μιας «κοινής πλατφόρμας».

Από την πλευρά του, σε συνέντευξή του την Παρασκευή, λίγο πριν αναχωρήσει για τη Λισσαβώνα, ο Αμόν αναφέρθηκε σε συνομιλίες που έχει με τον οικολόγο Γιανίκ Ζαντό και τον Ζαν Λικ Μελανσόν. «Μιλήσαμε και θα μιλήσουμε και σήμερα. Αυτό που πρέπει να συζητήσουμε είναι οι προϋποθέσεις με τις οποίες αυτή η συσπείρωση είναι δυνατή» είπε ο Αμόν, που δεν έκρυψε ότι υπάρχουν σημεία διαφωνίας. Στα υψηλά ποσοστά της Άκρας Δεξιάς και της Δεξιάς αναφέρθηκε ο Αμόν από τη Λισσαβώνα, εξηγώντας την ανάγκη ενότητας των αριστερών δυνάμεων.

Από την πλευρά του, και ο Μελανσόν τοποθετήθηκε στο θέμα, δημοσιοποιώντας τους όρους που θέτει στον Αμόν: Ζητάει κυρίως να μην κάνει καμία συμμαχία το Σ.Κ. με τον ανεξάρτητο Εμανουέλ Μακρόν και να πάρει σαφείς αποστάσεις από τη θητεία του νυν προέδρου Ολάντ. «Πιστεύω ότι είσαι καλόπιστος. Αλλά δεν μπορούμε να έχουμε την αφέλεια να πιστέψουμε στον λόγο της τιμής σου, ενώ είσαι και παραμένεις υποψήφιος ενός κόμματος και βουλευτών που είναι αντίθετοι με την κατεύθυνση που εσύ υποστηρίζεις» γράφει χαρακτηριστικά στην ανοιχτή του επιστολή ο υποψήφιος της Ανυπότακτης Γαλλίας. Κανείς δεν φαντάζεται ότι η ενότητα της γαλλικής Αριστεράς είναι εύκολη υπόθεση - η Ιστορία διδάσκει περί του αντιθέτου. Είναι όμως σημαντικό ότι η συζήτηση έχει ξεκινήσει...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL