Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Γαλαζοαίματες απάτες: 6ετής φυλάκιση για γαμπρό Χουάν Κάρλος και αθώωση «πριγκίπισσας»
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γαλαζοαίματες απάτες: 6ετής φυλάκιση για γαμπρό Χουάν Κάρλος και αθώωση «πριγκίπισσας»

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Τα βασιλικό αίμα στις φλέβες είναι αρκετό για να διαγράψει τον κοινό ποινικό κώδικα της γονατισμένης από την κρίση Ισπανίας. Ο σύζυγος της «πριγκίπισσας» Kριστίνα της Ισπανίας Ουρνταγκαρίν καταδικάστηκε σε 6ετή κάθειρξη, από τα δεκαεννιάμισι χρόνια που ζήτησε ο εισαγγελέας, για το σκάνδαλο της NOOS, ενώ η «πριγκίπισσα» κλήθηκε να καταβάλλει 265.088,42 ευρώ ως πρόστιμο για αστική ευθύνη, δεδομένου ότι της αναγνωρίστηκε ότι.. δεν γνώριζε τις απάτες του συζύγου της. Η αλήθεια όμως είναι ότι το ισπανικό κράτος θα επιτρέψει στην αδελφή του βασιλιά Φελίπε περίπου 250.000 ευρώ από τα 500.000 της εγγύησης που είχε καταβάλλει το 2015

Άλλα έξι άτομα καταδικάστηκαν σε ποινές φυλάκισης, ενώ αθωώθηκαν άλλα δέκα άτομα.

Το «πριγκιπικό» ζεύγος ενημερώθηκε για την απόφαση στη Γενεύη, όπου διαμένει το τελευταίο διάστημα, ενώ η «πριγκίπισσα» δεν επιθυμεί να επιστρέψει στην Ισπανία και ετοιμάζεται για μια χρυσή εξορία στην… Πορτογαλία. Η κα. Κριστίνα εξέφρασε χθες την «αηδία» της για την απόφαση δηλώνοντας «σίγουρη για την αθωότητα» του συζύγου της, αλλά γνωρίζει πολύ καλά ότι εάν ο ίδιος επιστρέψει στην Ισπανία θα οδηγηθεί στη φυλακή για να εκτίσει την ποινή του, όπως διέταξε χθες το δικαστήριο της Λα Πάλμα της Μαγιόρκα. Μόνο που θα πέσει αρκετά στα... μαλακά γιατί θα πάει στην πιο «καλή» φυλακή της χώρας στο Μπανταχόθ, δίπλα στα σύνορα με την Πορτογαλία.

«Με τη δικτατορία ή τη δημοκρατία οι Βουρβόνοι δεν πληρώνουν ποτέ για τα εγκλήματά τους. Η απολυταρχία πέρασε, αλλά συνδέονται με κάτι το θείο», υπογράμμισε από το Twitter ο συντονιστής της Ενωμένης Αριστεράς, Αλμπέρτο Γκαρθόν, που κατά τη διάρκεια της εβδομάδας εκδήλωσε επανειλημμένα την αντίθεσή του με τη διεφθαρμένη βασιλική οικογένεια. «Εάν υπογράψεις με την τράπεζα που σε κλέβει με τις ρήτρες με τα ψιλά γράμματα είσαι ένοχος. Εάν η πριγκίπισσα Χριστίνα υπογράφει τη διαφθορά και την απάτη είναι γιατί δεν ήξερε τι έκανε», σημείωσε σε άλλο του μήνυμα ο ηγέτης της ΕΑ.

«Υπάρχει μια δικαιοσύνη για τους φτωχούς και μια δικαιοσύνη για τους πλούσιους», κατήγγειλε η συντονίστρια του Podemos της Ανδαλουσίας και πρώην ευρωβουλευτίνα Τερέζα Ροντρίγκεθ, προειδοποιώντας ότι «η απόφαση του δικαστηρίου απέδειξε ότι η δικαιοσύνη δεν είναι ίδια για όλους, γιατί έχει δύο μέτρα και σταθμά». 

Τα κόμματα του «μεγάλου συνασπισμού», Λαϊκό, Σοσιαλιστικό και «Πολίτες» αρκέστηκαν να υπογραμμίσουν ότι σέβονται την απόφαση το δικαστηρίου, ενώ όλα τα υπόλοιπα κόμματα, και κυρίως τα εθνικιστικά, κατήγγειλαν την σκανδαλώδη απόφαση και την ακόμη περισσότερο σκανδαλώδη πρακτική της βασιλικής οικογένειας.

To σκάνδαλο της εταιρεία NOOS αποτέλεσε εξαίρεση σχετικής διαφάνειας για την οικονομική κατάσταση και τις κινήσεις της βασιλικής οικογένειας, που δεν είναι υποχρεωμένη να δηλώνει τα πραγματικά εισοδήματα και την περιουσία της.

Η αδελφή του πρώην βασιλιά Χουάν Κάρλος βρέθηκε στο επίκεντρο σκανδάλου, ενώ ο ίδιος ο Χουάν Κάρλος προτίμησε να παραιτηθεί και να αφήσει το θρόνο στον γιο του Φελίπε, όταν προ τριετίας έγιναν γνωστές κάποιες από τις οικονομικές του δοσοληψίες και οι εξωσυζυγικές του σχέσεις που αποτυπώθηκαν με κυνηγετική στολή δίπλα στο πτώμα ενός ελέφαντα που είχε σκοτώσει σε σαφάρι στην Αφρική ο πρώην Ισπανός μονάρχης.

Η μεγάλη αντίδραση της κοινής γνώμης και ακόμη περισσότερο ο φόβος για πιθανή άνοδο του Podemos, της Αριστεράς και των εθνικιστικών δημοκρατικών – ρεπουμπλικανικών κομμάτων στην εξουσία οδήγησαν τον Χουάν Κάρλος σε παραίτηση για να διασφαλίσει την ανακήρυξη το γιου σε βασιλιά από ένα ελεγχόμενο κοινοβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL