Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
21.7°C25.2°C
3 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C23.0°C
2 BF 61%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C21.6°C
3 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
22 °C
21.5°C23.8°C
2 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.1°C23.5°C
0 BF 60%
Συναντήσεις Μέρκελ με Λαγκάρντ και Γιούνκερ για το ελληνικό πρόγραμμα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συναντήσεις Μέρκελ με Λαγκάρντ και Γιούνκερ για το ελληνικό πρόγραμμα

To Διεθνές Νομισματικό Ταμείο αναμένεται να συμμετάσχει με ποσό έως πέντε δισεκατομμυρίων ευρώ στο τρίτο πακέτο διάσωσης για την Ελλάδα, γράφει το γερμανικό περιοδικό Der Spiegel στο τεύχος που θα κυκλοφορήσει αύριο, επικαλούμενο πηγές των δανειστών.
 
Σύμφωνα με το γερμανικό περιοδικό, το ΔΝΤ συμμερίζεται πλέον την άποψη των Ευρωπαίων δανειστών ότι η Ελλάδα θα πρέπει να εξασφαλίσει το 2018 πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
 
«Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα ήταν μέχρι σήμερα αβέβαιη» γράφει το Spiegel και προσθέτει ότι οι δανειστές ελπίζουν πώς οι επικείμενες εκλογές στην Ολλανδία και στη Γαλλία αναμένεται να ωθήσουν στην ταχύτερη έγκριση της δεύτερης αξιολόγησης, καθώς τα εκλογικά αποτελέσματα θα μπορούσαν ενδεχομένως να δυσκολέψουν την κατάσταση.

Επικοινωνία Μέρκελ-Λαγκάρντ

Τη συνομιλία Μέρκελ - Λαγκάρντ για το ελληνικό πρόγραμμα επιβεβαίωσε η αναπληρώτρια εκπρόσωπος της γερμανικής κυβέρνησης Ουλρίκε Ντέμερ.

Δεν θέλησε όμως να σχολιάσει πληροφορίες της εφημερίδας Welt ότι η κ. Λαγκάρντ υποσχέθηκε πως το Ταμείο θα παραμείνει στο πρόγραμμα και ότι η συζήτηση για τις ελαφρύνσεις θα γίνει μετά τις γερμανικές εκλογές.

Πάντως «η  γερμανική κυβέρνηση εξακολουθεί να πιστεύει ότι το ΔΝΤ θα συνεχίσει να συμμετέχει» στο ελληνικό πρόγραμμα, πρόσθεσε.

Η εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών, Φριντερίκε φον Τίζενχαουζεν, χαρακτήρισε «απαραίτητη» τη συμμετοχή του Ταμείου, τόσο από πλευράς τεχνογνωσίας όσο και σε ό,τι αφορά την οικονομική του συμβολή.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εκπρόσωπος δεν διέψευσε ότι προκειμένου να παραμείνει το ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα, η Γερμανία σκοπεύει να του προτείνει τον περιορισμό της οικονομικής συμμετοχής του.

Την Τετάρτη πάντως η καγκελάριος Άγκελα Μέρκελ θα συναντηθεί στο Βερολίνο με την επικεφαλής του Ταμείου Κριστίν Λανγκάρντ αλλά και με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Από την πλευρά του ΔΝΤ, ο εκπρόσωπος του απαντώντας σε ερωτήσεις δημοσιογράφων δεν θέλησε να σχολιάσει υποθετικά σενάρια για τη συμμετοχή του Ταμείου στο ελληνικό πρόγραμμα και περιορίστηκε να επαναλάβει ότι οι θέσεις του Ταμείου στο ζήτημα είναι γνωστές και εξακολουθούν να ισχύουν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL