Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
16.2°C19.8°C
2 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
13.2°C18.2°C
1 BF 69%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
12.0°C14.9°C
2 BF 75%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
15.4°C17.8°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.9°C14.5°C
0 BF 62%
Ιταλία-ΔΝΤ: Επίκαιρη ερώτηση για ταύτιση Πάντοαν με Σόιμπλε εναντίον Ελλάδας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία-ΔΝΤ: Επίκαιρη ερώτηση για ταύτιση Πάντοαν με Σόιμπλε εναντίον Ελλάδας

Ανταπόκριση από το Μιλάνο

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Στο πλάι του ελληνικού λαού και της κυβέρνησης του και εναντίον της υποταγής της Ιταλίας στην πολιτική των «γερακιών» της Γερμανίας στέκονται με επίκαιρη ερώτηση τρεις βουλευτές της Ιταλικής Αριστεράς, ζητώντας από τον υπουργό Οικονομικών Πάντοαν να ενημερώσει τη βουλή γιατί ο Ιταλός εκπρόσωπος στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συντάχθηκε με το Σόιμπλε εναντίον της Ελλάδας.

Ο υπουργός Οικονομικών Πάντοαν θα απαντήσει την επόμενη εβδομάδα για τη στάση του Ιταλού εκπροσώπου στο ΔΝΤ στην επίκαιρη ερώτηση των τριών βουλευτών, του γνωστού κνηματικού ακτιβιστή και εθελοντή Τζούλιο Μαρκόν, που υπογράφει πρώτος την ερώτηση, του πρώην υφυπουργού της κεντροαριστερής κυβέρνησης Στέφανο Φασίνα και του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου της Ιταλικής Αριστεράς Αρτούρο Σκότο.

Οι τρεις βουλευτές, σύμφωνα με δηλώσεις του Τζ. Μαρκόν στην «Αυγή» θορυβήθηκαν από δημοσίευμα της μεγαλύτερης ιταλικής εφημερίδας Corriere della Sera για την πλήρη ταύτιση του εκπροσώπου της Ιταλίας με τη σκληρή γραμμή εναντίον της Ελλάδας που κράτησε ο εκπρόσωπος της Γερμανίας.

«Η χώρα μας πρέπει να δείξει συνέπεια και να στηρίξει την Ελλάδα στο Eurogroup της Δευτέρας. Δεν μπορούμε να υποτασσόμαστε στις καταστροφικές επιλογές της Γερμανίας που διαλύουν την Ευρώπη, καταστρέφουν τις ζωές των ανθρώπων και τροφοδοτούν το λαϊκισμό, τον δεξιό εθνικισμό, το ρατσισμό και την ξενοφοβία», συμπλήρωσε στην «Α» ο Τζ. Μαρκόν, για να καταλήξει ότι «περιμένουμε από τον Πάντοαν εξηγήσεις. Είμαστε με τον ελληνικό λαό και την κυβέρνησή του στη κοινή  μάχη εναντίον της λιτότητας. Κανείς μας δεν έχει το δικαίωμα να σιωπά, γιατί πρέπει να αλλάξουμε την Ευρώπη».

Σύμφωνα με το δημοσίευμα της Corriere della Sera όλοι οι Ευρωπαίοι εκπρόσωποι στο Διοικητικό Συμβούλιο του ΔΝΤ συντάχθηκαν με τις θέσεις της Γερμανίας σε αντίθεση με όλους τους εκπροσώπους των υπολοίπων χωρών που βρέθηκαν κοντά στις ελληνικές θέσεις.

Το επικριτικό προς την κυβέρνηση Τζεντιλόνι δημοσίευμα της Corriere della Sera προκάλεσε αλυσιδωτές αντιδράσεις στον πολιτικό κόσμο της χώρας, δεδομένου ότι η ιταλική κυβέρνηση ζητά από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή την ευέλικτη εφαρμογή του Συμφώνου Δημοσιονομικής Σταθερότητας επικαλούμενη τους πρόσφατους σεισμούς και το προσφυγικό.

Η ΕΠΙΚΑΙΡΗ ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΩΝ ΤΡΙΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ

Επίκαιρη ερώτηση στη Βουλή

Προς τον Υπουργό Οικονομίας και Οικονομικών

Δεδομένου ότι:

όπως αναδημοσιεύουν έγκυρες πηγές του Τύπου, πριν από λίγες ημέρες, κατά τη συνεδρίαση του Διοικητικού Συμβουλίου του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) για τη συζήτηση της ετήσιας έκθεσης για την οικονομία της Ελλάδας καταγράφηκε μια ασυνήθιστη πολιτική διάσπαση με αφορμή τα περαιτέρω σκληρά νέα μέτρα λιτότητας που θα πρέπει να επιβληθούν σε μια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης που ήδη γονάτισε από τις λανθασμένες πολιτικές, δηλαδή η Ελλάδα, η οικονομία της οποίας έχει καταρρεύσει κατά 29%, με τις ετήσιες δαπάνες για την Υγεία να έχουν μειωθεί από 1.459 στα 790 ευρώ ανά κάτοικο (η Ιταλία είναι στα 1.800 ευρώ ) και τις δαπάνες για την Παιδεία να έχουν μειωθεί από τα 888 στα 748 ευρώ (το μισό της Γερμανίας).

Το δημοσίευμα αποκάλυψε ότι «οι περισσότεροι» εκ των 24 εκτελεστικών διευθυντών του ΔΝΤ συμφώνησαν ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο για την επίτευξη δημοσιονομικού πλεονάσματος της τάξης του 1,5% του ΑΕΠ και «δεν απαιτείται περαιτέρω ενίσχυση της φορολογικής πίεσης αυτή τη στιγμή λαμβάνοντας υπόψη την εντυπωσιακή αλλαγή που έγινε μέχρι σήμερα»

Ωστόσο, ορισμένοι εκπρόσωποι του Διοικητικού Συμβουλίου του ΔΝΤ υποστήριξαν ότι η Ελλάδα χρειάζεται ακόμη να οδηγήσει το πλεόνασμα στο 3,5%, όπως συμφωνήθηκε κατά την τελευταία διάσωση το 2015. Ένας στόχος εντελώς μη ρεαλιστικός και περαιτέρω υφεσιακός, και για τον οποίο επέμενε κυρίως ο εκπρόσωπος της Γερμανίας, που ζήτησε τη λήψη περαιτέρω μέτρων για τη μείωση των δημοσίων δαπανών.

Στήριξη στη γερμανική θέση εξέφρασαν, όπως φαίνεται, και οι εκπρόσωποι των υπουργών Οικονομίας της Ιταλίας και της Γαλλίας, υποστηρίζοντας την αυτοκαταστροφική γραμμή λιτότητας που προτείνει η Γερμανία και όχι εκείνη μιας ρεαλιστικής συμβιβαστικής λύσης.

Αυτά τα γεγονότα φαίνονται για τους ερωτώντες εξαιρετικά σοβαρά και συμπτωματικά μιας εντελώς αντιφατικής προσέγγισης στην αξιολόγηση της δημοσιονομικής πολιτικής, ιδιαίτερα κάτω από το φως των επανειλημμένων αιτημάτων της Ιταλίας όσον αφορά την ευελιξία σχετικά με τον προϋπολογισμό.

Ο Έλληνας Πρωθυπουργός ζήτησε από την Άγκελα Μέρκελ να αποθαρρύνει τον υπουργό Σόιμπλε να συνεχίσει τις επιθέσεις του εναντίον Ελλάδας, λέγοντας ότι το πρόγραμμα οικονομικής διάσωσης μπορεί να ολοκληρωθεί με επιτυχία, αλλά το ελληνικό κράτος δεν θα δεχθεί παράλογες απαιτήσεις από τους πιστωτές.

εάν ανταποκρίνεται στην αλήθεια αυτό που περιγράφεται στην εισαγωγή, διευκρινίζοντας ιδίως εάν η θέση που έλαβε η Κυβέρνηση και ο αρμόδιος Υπουργός συμπίπτει με τη σκληρή και απαράδεκτη γραμμή που προτείνεται από τον Γερμανό Υπουργό Οικονομικών Σόιμπλε απέναντι την Ελλάδα;

Τζούλιο Μαρκόν, Στέφανο Φασίνα, Αρτούρο Σκότο

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL