Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.5°C20.8°C
4 BF 55%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
15.9°C20.0°C
3 BF 46%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
17 °C
16.6°C19.3°C
2 BF 66%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
13.9°C17.4°C
5 BF 72%
Εμφύλιος στο Δημοκρατικό Κόμμα και διάσπαση της Ιταλικής Αριστεράς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμφύλιος στο Δημοκρατικό Κόμμα και διάσπαση της Ιταλικής Αριστεράς

Ο Ματέο Ρέντζι στη διεύθυνση του κόμματος «προσπάθησε να μας βγάλει τα μάτια», σχολίασε χθες πικρόχολα ο Πιερ Λουίτζι Μπερσάνι, ο πρώην ηγέτης του Δημοκρατικού Κόμματος, εκτιμώντας ότι «η διάσπαση έγινε ήδη, το πρόβλημα είναι πώς θα ξανακερδίσουμε τον κόσμο». Την ίδια στιγμή η «Ιταλική Αριστερά» δεν κατάφερε να φθάσει σε ένα ενωτικό ιδρυτικό συνέδριο την επόμενη Κυριακή.

«Αγαπώ το Δημοκρατικό Κόμμα όσο είναι το Δημοκρατικό Κόμμα. Εάν γίνει το Κόμμα του Ματέο Ρέντζι δεν θα το θέλω» τόνισε ο Μπερσάνι, ζητώντας από τον παραιτηθέντα στην πράξη Ρέντζι εκλογές στη λήξη της θητείας της Βουλής το 2018 αλλά και τη διοργάνωση ενός πραγματικού συνεδρίου, χωρίς τον εκβιασμό ενός θωρακισμένου εκλογικού νόμου και κλειστών ψηφοδελτίων που θα διασφαλίζουν τον έλεγχο των βουλευτών από τον γραμματέα του κόμματος. Ο Ρέντζι «θέλει την ανακοίνωση της παραίτησης του Τζεντιλόνι σε streaming» συμπλήρωσε ο Μπερσάνι καθιστώντας όμως σαφές ότι η αριστερή μειοψηφία του Δημοκρατικού Κόμματος δεν έχει αποφασίσει τι θα κάνει, δεν είναι ενωμένη και δεν ξέρει πώς θα συμμετάσχει στη συγκέντρωση του κεντρικού γενικού επιτελείου του κόμματος την Κυριακή.

Στα «αριστερά» του Δημοκρατικού Κόμματος, η Ιταλική Αριστερά διασπάστηκε πριν ακόμη κάνει το ιδρυτικό της συνέδριο το επόμενο Σαββατοκύριακο στο Ρίμινι, αφού με επικεφαλής τον κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο Αρτούρο Σκότο και άλλους 17 βουλευτές το μεγαλύτερο τμήμα της κοινοβουλευτικής της ομάδας δημιούργησε τη νέα ομάδα Ναι Ανοιγόμαστε με στόχο τον απευθείας διάλογο με την αριστερά του Δημοκρατικού Κόμματος και κυρίως τον νέο Δημοκρατικό Χώρο του Τζουλιάνο Πιζαπία, του πρώην δημάρχου του Μιλάνου που στην πράξη βρέθηκε να ηγείται μιας νέας κοινοβουλευτικής ομάδας, στην οποία φαίνεται ότι θα συμμετάσχει και η πρόεδρος της Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι.

Τα υπόλοιπα στελέχη που θα ιδρύσουν στο Ρίμινι την Ιταλική Αριστερά θα πρέπει να αντιμετωπίσουν αρκετές προκλήσεις, μεταξύ των οποίων και αυτή της Ευρώπης, με τον Στέφανο Φασίνα να αναπολεί την επιστροφή στη λιρέτα και τα παλιά σύνορα του εθνικού κράτους και τον πρώην συντονιστή της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας Νικόλα Φρατοϊάνι να διατηρεί μια περισσότερο ευρωπαϊστική προσέγγιση έχοντας στρατηγικό σύμμαχο τον Νίκι Βέντολα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL