Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Π. Ιγκλέσιας και Ι. Ερεχόν στο 2ο Συνέδριο Podemos: Ενωμένοι για την αλλαγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Π. Ιγκλέσιας και Ι. Ερεχόν στο 2ο Συνέδριο Podemos: Ενωμένοι για την αλλαγή

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Με ένα σαφές μήνυμα ενότητας για την ανατροπή ο Πάμπλο Ιγκλέσιας άνοιξε το 2ο Συνέδριο του Podemos στη Μαδρίτη, έχοντας δίπλα του το απερχόμενο Συμβούλιο Πολιτών, την αντίστοιχη Κεντρική Επιτροπή, με πρώτο τον «αντίπαλο» Ινίχο Ερεχόν, που έστειλε και αυτός ένα μήνυμα ενότητας και αγώνα. Στις 10.00 το πρωί του Σαββάτου περίπου 144 χιλιάδες μέλη και φίλοι είχαν ψηφίσει για τα ντοκουμέντα και τα όργανα καταρρίπτοντας νέο ρεκόρ συμμετοχής.

Τα μέλη και οι φίλοι του Podemos υποδέχθηκαν με το σύνθημα «ενότητα, ενότητα, ενότητα» τον Πάμπλο Ιγκλέσιας και τον Ινίχο Ερεχόν, που ανέβηκαν από ξεχωριστές μεριές στο βήμα του 2ου Συνεδρίου του κόμματος. «Ενότητα» που την επανάλαβε αρκετές φορές στην εναρκτήρια ομιλία του συνεδρίου ο γενικός γραμματέας του κόμματος, έχοντας σε μικρή απόσταση δίπλα την απερχόμενη Κεντρική Επιτροπή και τον ίδιο τον Ερεχόν.

«Ο άνεμος της αλλαγής συνεχίζει να φυσάει στην χώρα μας» τόνισε ο Ιγκλέσιας απευθυνόμενος στον Ραχόι και την κυβέρνηση του «μεγάλου συνασπισμού» δεξιάς, σοσιαλιστών και «Πολιτών» εκτιμώντας ότι «η πολιτική της είναι ανεπαρκής και θέτει σε κίνδυνο την κυριαρχία της πατρίδας».

Για τον Ιγκλέσιας το Podemos άλλαξε ριζικά από την ίδρυσή του το 2014 γιατί κατάφερε να κερδίσει στις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές και να σχηματιστούν πολλές εναλλακτικές αυτοδιοικητικές αρχές που αποδεικνύουν την ικανότητα και τη δυναμική του εγχειρήματος.

«Σήμερα δεν θα μιλήσουμε για εμάς, αλλά για τους άνεργους, τις μικρές επιχειρήσεις, τους οικονομικά εξόριστους, τις γιαγιάδες που δεν τα βγάζουν πέρα με τη σύνταξη, τις μάνες που αναγκάζονται να δουλέψουν είκοσι ώρες την ημέρα, αυτούς που καθαρίζουν πατώματα, αυτούς που μας και τους υπερασπίζονται. Μια χώρα με κόσμο και λαούς διαφορετικούς», τόνισε ο Π. Ιγκλέσιας.

«Κάναμε πολλά λάθη», παραδέχθηκε αυτοκριτικά ο γενικός γραμματέας του Podemos για να ζητήσει από το συνέδριο, τα μέλη, τους φίλους και τους ψηφοφόρους του Podemos «αδελφοσύνη, ενότητα, ευφυΐα» και να θέσει για άλλη μια φορά το βασικό στόχο της δημιουργίας και της ύπαρξης του Podemos «κληθήκαμε για να κυβερνήσουμε και να αλλάξουμε τα πράγματα, να ηγεμονεύσουμε το ιστορικό μπλοκ της αλλαγής».

Ο Ιγκλέσιας κάλεσε στον κοινό αγώνα τη «γενναία νεολαία που δεν αποδέχεται τη διαφθορά» και ζήτησε να οικοδομηθεί μαζί της το μέλλον της χώρας. «Ο διαγώνιος χαρακτήρας του Podemos δεν σημαίνει ότι πρέπει να μοιάζει με τα παλιά κόμματα, αλλά με τον κόσμο που εργάζεται και προχωράει μπροστά στην χώρα μας» για να καταλήξει «Καλώς ήρθατε στη Συνέλευση Πολιτών. Ναι, μπορούμε. Ενότητα».

Τη στιγμή που ο Ινίχο Ερεχόν ανέβηκε στο βήμα του συνεδρίου για να παρουσιάσει τις θέσεις του ξανακούστηκε έντονα το ίδιο πάντα σύνθημα: «ενότητα, ενότητα, ενότητα». «Σηκώστε τα γροθιά σας, κάνε ένα V της νίκης ή ανοίξτε τα δάκτυλά του άλλου χεριού σας», ζήτησε ο Ερεχόν από τους συνέδρους θέλοντας να συνδυάσει τη γροθιά των αγώνων με την νίκη και τα κινήματα των πλατειών. «Στο προηγούμενο συνέδριο στη Μαδρίτη πήραμε δύσκολες αποφάσεις, και το ξέρετε ότι αυτά τα χρόνια δεν ήταν εύκολα, αλλάξαμε την πολιτική στην Ισπανία, αλλά δεν ήρθαμε εδώ για να τραγουδήσουμε τα κάλαντα εναντίον των ισχυρών, αλλά για να τους δείξουμε το δρόμο που θα τους διώξουμε», συνέχισε ο Ερεχόν, ενώ από το συνέδριο ερχόταν μια λακωνική απάντηση: «Ναι, μπορούμε, ναι μπορούμε ναι μπορούμε».

Αναφερόμενος στα συνέδριο των «Πολιτών», του Λαϊκού και Σοσιαλιστικού Κόμματος ο Ερεχόν τόνισε ότι «το μόνο συνέδριο που μπορεί να αλλάξει τη ζωή της χώρας είναι αυτό του Podemos που πραγματοποιείται εδώ»

«Στο συνέδριο του Λαϊκού Κόμματος… θα έπρεπε να ζητήσουν συγγνώμη στον Ισπανούς… Λένε ότι σκοτωνόμαστε στο συνέδριό μας, προσέχετε γιατί το επόμενο συνέδριο σας μπορεί να το κάνετε μέσα από τις φυλακές», προειδοποίησε ο Ερεχόν το διεφθαρμένο Λαϊκό Κόμμα. Αναφερόμενος στους σοσιαλιστές υπογράμμισε ότι «το Σοσιαλιστικό Κόμμα δε λέει ότι ο εχθρός που πρέπει να ανατρέψουν είναι η αντιπατριωτική και σκουπιδοκυβέρνηση του Λαϊκού Κόμματος, αλλά ο λαϊκισμός, όπως αποκαλούν οι σοσιαλιστές την αλλαγή». Για τον Ερεχόν «από τη Δευτέρα θα έχουμε περισσότερο Podemos, θα είμαστε πιο στενά μαζί, θα είμαστε πιο δυνατοί, με μεγαλύτερη θέληση και μεγαλύτερη δυναμική» για να κλείσει την ομιλία του με την επιταγή: «Είμαστε το παράδειγμα της Ισπανίας, δεν θα περάσουν, ενότητα, περήφανα για τη νίκη. Εμπρός και μπορούμε».

Οι ψηφοφορίες θα διαρκέσουν έως στις 21.00 ώρα Ελλάδας του Σαββάτου.

Στις 15.00 Ελλάδας την Κυριακή θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα των ψηφοφοριών.

Στις 15.15 Ελλάδας την Κυριακή θα χαιρετήσει η νέα Κεντρική Επιτροπή.

Στις 15.30 Ελλάδας την Κυριακή θα μιλήσει ο νέος γενικός γραμματέας του κόμματος.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL