Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.6°C
2 BF 80%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
2 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
14 °C
12.1°C13.8°C
0 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
11 °C
10.1°C10.9°C
3 BF 93%
Τάνια Γκονθάλεθ, ευρωβουλευτής του Podemos: / Τάνια Γκονθάλεθ, ευρωβουλευτής του Podemos: Δύναμή μας ο πλουραλισμός και η ενότητα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Τάνια Γκονθάλεθ, ευρωβουλευτής του Podemos: / Τάνια Γκονθάλεθ, ευρωβουλευτής του Podemos: Δύναμή μας ο πλουραλισμός και η ενότητα

ΣΥΝΕΝΤΕΥΞΗ ΣΤΟΝ ΑΡΓΥΡΗ ΠΑΝΑΓΟΠΟΥΛΟ

Το Podemos αποτελεί τη ζωντανή πρόκληση της αλλαγής στην Ισπανία στοχεύοντας στην ανατροπή των ισορροπιών στην Ευρώπη. Σήμερα δίνουμε μαθήματα δημοκρατίας με τη διοργάνωση ενός ανοικτού και δημοκρατικού συνεδρίου με πρωτοφανή μαζική συμμετοχή, τονίζει στην «Α» η ευρωβουλευτής του Podemos Τάνια Γκονθάλεθ σχολιάζοντας την πορεία προς το δεύτερο συνέδριο του Podemos που θα διεξαχθεί από τις 10 έως τις 12 Φεβρουαρίου στη Μαδρίτη.

* Πώς βλέπετε την πολιτική κατάσταση μετά τον σχηματισμό της νέας κυβέρνησης του «μεγάλου συνασπισμού»;

Μας φαίνεται ότι έχουμε μια από τα... ίδια. Μια «νέα» κυβέρνηση που συνεχίζει το καταστροφικό έργο της προηγούμενης σε ό,τι αφορά τις περικοπές του κοινωνικού κράτους, τις περικοπές στα κοινωνικά δικαιώματα, τις δημόσιες υπηρεσίες κάτω από τις επιταγές της τρόικας και της λιτότητας. Η πολιτική του Ραχόι ήδη είχε οδηγήσει την Ισπανία να έρχεται πρώτη στη λίστα των χωρών με τις μεγαλύτερες ανισότητες στην Ευρώπη.

Η συνέχιση αυτής της πολιτικής και αυτών των μέτρων εντείνει την κρίση, ενώ από πρόσκαιρα μετατρέπονται σε δομικά του οικονομικού και κοινωνικού συστήματος της χώρας μας, αλλάζοντας δομικά την αγορά εργασίας, με το πρεκαριάτο να διευρύνεται διαρκώς τις πραγματικές αποδοχές να εξανεμίζονται και να υποχωρούν, την ανεργία να παραμένει σε υψηλά επίπεδα αποτελώντας δομικό στοιχείο της νέας καθημερινότητας παραμένοντας πάνω από το 20%. Χρειαζόμαστε αλλαγή κυβέρνησης και πολιτικών.

* Ο Ραχόι έχει σήμερα μια νέα παρέα...

Δυστυχώς ο Ραχόι έχει σήμερα νέους συνεργάτες και συνενόχους για να εφαρμόσει τη λιτότητα. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα στηρίζει και συνεργάζεται με τον Ραχόι στην εφαρμογή αυτής της πολιτικής διαμέσου της κυβέρνησης του «μεγάλου συνασπισμού» με τους Πολίτες. Οι σοσιαλιστές είχαν μια άλλη επιλογή, γιατί μπορούσαμε να σχηματίσουμε κυβέρνηση με το Podemos και άλλες πολιτικές δυνάμεις που ήθελαν την αλλαγή, όπως η Ενωμένη Αριστερά και άλλα προοδευτικά, δημοκρατικά και αριστερά κόμματα.

Αντί να συνεργαστούν για τον σχηματισμό μιας άλλης κυβέρνησης με το Unidos Podemos οι Σοσιαλιστές επέλεξαν να συνεργαστούν με τον Ραχόι. Το Σοσιαλιστικό Κόμμα αντιμετωπίζει μια τεράστια πολιτική κρίση, μια κρίση ταυτότητας και μια κρίση αξιοπιστίας απέναντι στους ψηφοφόρους, τα μέλη του και την ίδια την ιστορία του. Το βάρος των Πολιτών στη στήριξη της κυβέρνησης είναι πολύ μικρότερο, γιατί το κυρίως βάρος το έχουν επωμιστεί οι Σοσιαλιστές.

* Πώς διαμορφώνεται σήμερα η πολιτική του Podemos και μάλιστα ενόψει του 2ου Συνεδρίου σας; Τι έννοια έχει η «επανίδρυση» του Podemos;

Βρισκόμαστε μπροστά σε μια νέα περίοδο. Το Podemos γεννήθηκε για να αντιμετωπίσει έναν εξαιρετικά δύσκολο κύκλο διαδοχικών εκλογικών αναμετρήσεων, από τις ευρωεκλογές του 2014, τις δημοτικές και περιφερειακές εκλογές έως και τις δύο αναμετρήσεις των βουλευτικών εκλογών. Μέσα σε σχεδόν δύο χρόνια αντιμετωπίσαμε πέντε εκλογικές αναμετρήσεις και βρεθήκαμε σε μια διαρκή προεκλογική εκστρατεία.

Οικοδομήσαμε το Podemos και λειτουργήσαμε με τους εξωφρενικούς ρυθμούς της... κάλπης. Αποδεικνύοντας ότι είμαστε μια ισχυρή, επαρκής και γρήγορη οργάνωση. Σήμερα βρισκόμαστε σε μια αλλαγή του σκηνικού. Τα πράγματα κινούνται με χαμηλότερες ταχύτητες και πρέπει να προσαρμόσουμε την πολιτική και την οργάνωσή μας σε αυτή τη νέα κατάσταση.

Πρέπει να προχωρήσουμε σε μια αποκέντρωση στη λήψη των αποφάσεων, να εκδημοκρατίσουμε ακόμη περισσότερο την οργάνωσή μας, να στηρίξουμε τον μεγαλύτερο πρωταγωνιστικό ρόλο των γυναικών, να ριζώσουμε τις προτάσεις μας στις τοπικές κοινωνίες και να φτάσουμε και να πείσουμε πολύ περισσότερο κόσμο. Κάναμε πάρα πολλά πράγματα και με την παρουσία μας αλλάξαμε την ισπανική πολιτική και την κοινωνία, αλλά μας μένουν ακόμη πολλά πράγματα να κάνουμε για να αλλάξουμε την χώρα.

Θέλουμε να κερδίσουμε τις εκλογές και να κυβερνήσουμε τη χώρα μας. Το τεράστιο κίνημα διαμαρτυρίας που ξεκίνησε από τις πλατείες πρέπει να κατακτήσει τους θεσμούς για να αλλάξει τις ζωές των πολιτών. Για τον λόγο αυτόν πρέπει να οικοδομήσουμε μια οργάνωση που να μπορεί να σταθεί στο ύψος αυτών των προκλήσεων. Είμαστε ένα πολύ νέο κόμμα, με πολύ νέους ανθρώπους, και έχουμε πολύ λίγο καιρό στους θεσμούς. Πρέπει να πείσουμε λοιπόν την κοινωνία μας και πρέπει να δουλέψουμε όλοι μαζί πολύ σκληρά.

* Πώς διαμορφώνεται το κλίμα ενόψει του συνεδρίου σας;

Στην Ισπανία βρισκόμαστε σε ένα σταυροδρόμι, γιατί άλλαξε ο πολιτικός χάρτης της χώρας. Για να παραμείνει ανοικτό το παράθυρο των αλλαγών πρέπει να αποδείξουμε ότι είμαστε ένα χρήσιμο εργαλείο για να οικοδομήσουμε την αλλαγή. Αυτή τη στιγμή συζητάμε και αναζητάμε την καλύτερη δυνατή στρατηγική για να πετύχουμε αυτόν τον στόχο και ποια θα ήταν η καλύτερη οργάνωση για να μας βοηθήσει.

Στο εσωτερικό των δημοκρατικών οργανώσεων πρέπει να υπάρχει ζωντανός, πραγματικός και ειλικρινής διάλογος και συζητήσεις. Δεν μπορούν να σκέφτονται όλοι το ίδιο και με τον ίδιο τρόπο. Δεν μπορούν να υπάρχουν ομοφωνίες. Δεν είναι φυσικό και δεν είναι δημοκρατικό.

Το Podemos δημιουργήθηκε με τον στόχο ενός διαρκώς και μεγαλύτερου ανοίγματος προς την κοινωνία των πολιτών προσδοκώντας τη συμμετοχή της στη διαμόρφωση της πολιτικής μας. Στο Podemos ο διάλογος είναι ανοικτός και δημόσιος και αφορά όλους μας. Σε άλλα κόμματα αποφασίζουν τα στεγανά και μικροί πυρήνες. Στο Podemos αποφασίζουν όλοι, όχι γιατί αυτό απαιτεί η δημοκρατία, αλλά και γιατί η συλλογική διαμόρφωση της πολιτικής μας αποτελεί το μεγαλύτερο όπλο μας.

Στοιχηματίζουμε στη μεγαλύτερη δυνατή συμμετοχή του κόσμου γιατί ξέρουμε ότι δεν εξαρτάται μόνο το μέλλον του Podemos, αλλά και το μέλλον της χώρας μας, γιατί θέλουμε να κυβερνήσουμε και να διώξουμε τον Ραχόι.

Στο εσωτερικό του Podemos υπάρχει ένας τεράστιος πλουραλισμός, γιατί ο κόσμος μας έρχεται από διαφορετικές εμπειρίες και δεν ζητήσαμε ποτέ από κανέναν να μας δείξει εάν είχε άλλη κομματική ταυτότητα. Ο πλούτος μας είναι η διαφορετικότητά μας και πρέπει στο συνέδριο να επιλέξουμε όλοι μαζί ποια είναι η καλύτερη πολιτική και στρατηγική για να πετύχουμε τον στόχο της νίκης και της αλλαγής.

Το Podemos είναι ενωμένο και στοχοπροσηλωμένο να κερδίσει για να αλλάξει τις ζωές των ανθρώπων και να τις σώσει από μια απάνθρωπη κρίση. Τους ενοχλεί ο διάλογός μας. Τους ενοχλεί το πάθος μας για την πολιτική και την κοινωνία. Προσπαθούν να μας χτυπήσουν βλέποντας διχόνοιες, τσακωμούς και ρήξεις εκεί όπου υπάρχουν διάλογος και πλήρης συνειδητοποίηση της μεγάλης δύναμης που μας προσφέρουν ο πλουραλισμός των ιδεών και η ενότητα.

Ξέρουμε ότι όσοι αγωνίζονται θα μπορούσαν να κάνουν καλύτερα τα πράγματα, να αποφύγουν λάθη. Εμείς ξέρουμε, και το λέμε, πως κάνουμε ό,τι καλύτερο μπορούμε, κάνοντας ασφαλώς και λάθη. Είμαστε όμως πολύ υπερήφανοι γιατί κανένα άλλο κόμμα στην Ισπανία δεν μπορεί να διοργανώσει έναν πραγματικά ανοικτό και δημοκρατικό πολιτικό διάλογο και κυρίως με τη θεματολογία, το βάθος και την ποιότητα των αναλύσεων και τη μεγάλη συμμετοχή του Podemos.

Αυτές τις ημέρες δίνουμε μαθήματα δημοκρατίας προσφέροντας και μια εικόνα της εικόνας της κοινωνίας που έχουμε στο μυαλό μας. Το συνέδριο θα ολοκληρωθεί στις 12 Φεβρουαρίου. Στις 13 Φεβρουαρίου το πρωί θα είμαστε όλοι μαζί για να συνεχίσουμε τη σκληρή δουλειά για να αλλάξουμε τη χώρα μας με άξονα το πολιτικό σχέδιο που θα επιλέξουμε, τα νέα ηγετικά όργανα, γιατί όλοι μας είμαστε το Podemos και όλοι μας βάζουμε τον καλύτερο εαυτό μας για την κοινή επιτυχία μας με σεβασμό στις διαφορετικές αντιλήψεις. Θα ψηφίσουμε, θα αποφασίσουμε όλοι μαζί και όλοι μαζί θα δουλέψουμε σκληρά για να διώξουμε τον Ραχόι και να φέρουμε την αλλαγή.

* Πώς είναι οι σχέσεις σας με τις άλλες αριστερές, προοδευτικές και δημοκρατικές δυνάμεις;

Στη Βουλή έχουμε κοινές ομάδες με την Ενωμένη Αριστερά, στο δημοτικό και περιφερειακό επίπεδο έχουμε πολλές συνεργασίες, αλλά ο καθένας μας έχει την ανεξαρτησία και αυτονομία του καταφέρνοντας να λειτουργούμε ενωτικά.

* Σας περιμένει πολύ σκληρή δουλειά...

Μας περιμένει σκληρή δουλειά γιατί ξέρουμε και από την περίπτωση της Ελλάδας ότι τα πράγματα δεν είναι εύκολα. Πρέπει να καταφέρουμε να κερδίσουμε στην Ισπανία. Το χρειαζόμαστε τόσο εμείς όσο και εσείς στην Ελλάδα. Χρειάζονται κυβερνήσεις άλλου είδους στην Ευρώπη. Πρέπει να αλλάξουμε τις ισορροπίες στην Ευρώπη.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL