Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C22.4°C
3 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.5°C21.6°C
2 BF 50%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.0°C18.2°C
3 BF 58%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
19 °C
18.2°C19.8°C
3 BF 66%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.9°C20.9°C
3 BF 46%
Νέα της GUE
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Νέα της GUE

Δεύτερη αξιολόγηση: Το Ευρωκοινοβούλιο στο πλευρό της Ελλάδας

Θέση θα κληθούν να πάρουν οι ευρωβουλευτές όλων των πολιτικών ομάδων για την καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος οικονομικής προσαρμογής της Ελλάδας. Στις 14 Φεβρουαρίου το Ευρωκοινοβούλιο θα συνεδριάσει με θέμα τις σχετικές διαπραγματεύσεις, εν όψει του Eurogroup στις 20 του μήνα.

Αν ο σχεδιασμός δεν ανατραπεί από τις εξελίξεις, ο στόχος είναι στην ημερομηνία αυτή να κλείσουν όλα τα ανοιχτά μέτωπα μεταξύ Ελλάδας, ευρωπαϊκών Θεσμών και Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, και να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση. Το μεγαλύτερο “αγκάθι” μέχρι στιγμής είναι να περιγραφούν οι στόχοι του προγράμματος μετά το 2018, με το ΔΝΤ να ζητάει από την Αθήνα κι άλλα μέτρα. Μπορεί ένα τόσο κρίσιμο ζήτημα να λείπει από την ευρωπαϊκή ατζέντα;

“Προσπάθησαν να φορτώσουν την εμπλοκή και την καθυστέρηση στην Ελλάδα με αφορμή τα δύο μέτρα. Οι περισσότεροι που επηρεάζουν τη λύση του προβλήματος θέλουν να κλείσει η αξιολόγηση” δήλωσε προ ημερών ο Δημήτρης Παπαδημούλης, αντιπρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, για να συνεχίσει: “Η ακραία τιμωρητική γραμμή που υιοθετήθηκε από ορισμένους δανειστές δεν έγινε η επίσημη γραμμή των εταίρων”.

Αριστεροί, σοσιαλιστές και πράσινοι ευρωβουλευτές πιέζουν για να ανοίξει η συζήτηση για την αξιολόγηση, για τις αντιφάσεις μεταξύ Ευρώπης και ΔΝΤ, για την πρόοδο της Ελλάδας. Η ευρωομάδα της Αριστεράς έχει ως στόχο να φέρει προ των ευθυνών τους τους πιστωτές, και να καταστήσει σαφές ότι η Ελλάδα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της. Οι βουλευτές της GUE σχεδιάζουν μια Ολομέλεια αντάξια εκείνης που έγινε τον περασμένο Δεκέμβριο για τα εργασιακά. Αν κάτι τέτοιο είναι εύκολο, μένει να φανεί, ωστόσο -όπως ακούγεται ολοένα συχνότερα στους διαδρόμους του Στρασβούργου- αλλάζει το κλίμα για την Αθήνα.

“Εδώ και έναν χρόνο οι διαθέσεις στο Ευρωκοινοβούλιο είναι ευνοϊκότερες” επιβεβαίωνε στην “Α” υψηλόβαθμη πηγή του Ευρωκοινοβουλίου, συνεχίζοντας: “Είναι προς όφελος της Ελλάδας”. Πεδίο συγκλίσεων, εξάλλου, έχει ήδη οικοδομηθεί ανάμεσα σε αριστερούς, σοσιαλιστές και πρασίνους. Το ζήτημα είναι αν οι συντηρητικές δυνάμεις θα συνεχίσουν να κάνουν πλάτες στην ακραία λιτότητα...

Ο κίνδυνος της CETA...

Να απορρίψουν στην ολομέλεια του Φεβρουαρίου τη CETA καλεί τους ευρωβουλευτές η ευρωομάδα της Αριστεράς. Η εμπορική συμφωνία μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά εγκρίθηκε από την επιτροπή Διεθνούς Εμπορίου του Ευρωκοινοβουλίου στις 24 Ιανουαρίου. Κι ενώ ο εισηγητής της συμφωνίας και Λετονός ευρωβουλευτής του Λαϊκού Κόμματος, ο Άρτις Πάμπρικς, καθησυχάζει μιλώντας για “αύξηση των κερδών από το εμπόριο”, οι αριστεροί ευρωβουλευτές εκφράζουν σοβαρές ανησυχίες για το περιεχόμενο και την έλλειψη δημοκρατίας στη διαδικασία συγκρότησης της CETΑ.

Μετά την εμπορική διατλαντική συμφωνία με τις ΗΠΑ, την ΤΤΙP, η CETA είναι ένα ακόμη "μελανό" σημείο για την Ε.Ε. "Περισσότερες από 200.000 θέσεις εργασίας θα μπορούσαν να χαθούν στην Ε.Ε. ως αποτέλεσμα της περαιτέρω ελευθέρωσης της αγοράς που δημιουργείται από αυτή τη συμφωνία" επισημαίνει ο συντονιστής της Επιτροπής Διεθνούς Εμπορίου και ευρωβουλευτής της GUE Χέλμουτ Σολτς.

"Είναι μια απαίσια συμφωνία. Όχι μόνο είναι αβάσιμες όλες οι μεγάλες υποσχέσεις περί θέσεων εργασίας και οικονομικής ανάπτυξης, αλλά ακόμη η συμφωνία επιφέρει τεράστιους κινδύνους για τα δικαιώματα των εργαζομένων, την προστασία του περιβάλλοντος και τα δικαιώματα των καταναλωτών" τόνισε η σκιώδης εισηγήτρια της GUE για τη CETA Anne-Marie Mineur.

...και ο Trump

"Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι μόνο o λαϊκιστής Donald Trump, ο οποίος βασίζει τις οικονομικές του απόψεις στον σοβινισμό και όχι σε μια ορθολογική προσέγγιση για την αειφορία και τη δικαιοσύνη, έχει 'αναλάβει' τη λαϊκή αντίσταση απέναντι στη CETΑ, ενώ μια ελίτ έχει μέχρι στιγμής αγνοήσει τη βούληση του λαού" συνέχισε η ίδια.

Σπινέλι: Πόσοι πρόσφυγες πρέπει να πεθάνουν;

Έντονη κριτική στην πολιτική των ευρωπαϊκών κρατών για το προσφυγικό ασκούν οι ευρωβουλευτές της Αριστεράς. Την ώρα που παγώνουν οι πρόσφυγες σε Ελλάδα και Δυτικά Βαλκάνια, λόγω των δυσμενών καιρικών συνθηκών, οι ξενοφοβικές στάσεις ορισμένων χωρών δεν αλλάζουν...

Το Ευρωκοινοβούλιο κάλεσε την περασμένη εβδομάδα τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις να τηρήσουν τις υποσχέσεις τους για τη μεταφορά των χιλιάδων προσφύγων, κυρίως από την Ελλάδα, σε άλλες χώρες. Μόνο το 6% των 160.000 αιτούντων άσυλο που θα έπρεπε να έχουν μεταφερθεί από την Ελλάδα και την Ιταλία έχουν μέχρι στιγμής μετακινηθεί.

"Πόσοι πρόσφυγες πρέπει να πεθάνουν;" ρώτησε η Ιταλίδα αριστερή ευρωβουλευτής, Μπάρμπαρα Σπινέλι, και συνέχισε: "Ας είναι σαφές: αυτό δεν είναι μια προσφυγική κρίση - είναι η αποτυχία των πολιτικών μας για το άσυλο, τη μετεγκατάσταση, την οικογενειακή επανένωση για τους πρόσφυγες και τον σεβασμό του δικαιώματος στη ζωή".

Εκλογή Ταγιάνι και διλήμματα

"Δυστυχώς η εκλογή του Αντόνιο Ταγιάνι στην προεδρία του Ευρωκοινοβουλίου δείχνει τη μετακίνησή του προς τα δεξιά" δήλωσε η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ. Ο υποψήφιος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ήταν ο νικητής στη σχετική ψηφοφορία, που για πρώτη φορά συνοδεύτηκε από ρήγμα ανάμεσα στην παραδοσιακή συμμαχία σοσιαλιστών και δεξιών για τη θέση του προέδρου. Αναδύθηκε όμως μια άλλη συμμαχία, όπως είπε η Τσίμερ, αυτή της Δεξιάς του ΕΛΚ και της ομάδας των φιλελευθέρων.

Ο Ιταλός -μπερλουσκονικών πολιτικών καταβολών- συγκέντρωσε 351 ψήφους και θα διαδεχθεί τον Γερμανό σοσιαλδημοκράτη Μάρτιν Σουλτς. Οι σοσιαλιστές πια θέλουν να προσεγγίσουν πράσινους και αριστερούς, όπως λέγεται στους διαδρόμους του Στρασβούργου, στους κόλπους των τελευταίων πάντως οι διαθέσεις είναι ανάμεικτες...

"Οι Σοσιαλδημοκράτες άρχισαν να συνειδητοποιούν ότι η μακρά συνύπαρξή τους με τη Δεξιά και στους ευρωπαϊκούς θεσμούς και σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες έχει βλάψει όχι μόνο την κατεύθυνση της Ευρώπης αλλά και την ίδια την προοδευτική ταυτότητα των Ευρωπαίων Σοσιαλδημοκρατών. Έχουμε μεγάλες προκλήσεις μπροστά μας" δήλωνε ο αντιπρόεδρος του Ε.Κ. και Έλληνας ευρωβουλευτής της GUE Δημήτρης Παπαδημούλης.

H Μάλτα στο τιμόνι

Η εξάμηνη προεδρία του ευρωπαϊκού Συμβουλίου βρίσκεται πια στα χέρια της Μάλτας. Είναι η πρώτη φορά στην ιστορία που αναλαμβάνει τα ηνία η μικρή χώρα της Μεσογείου. Οι προτεραιότητές της;

* Μετανάστευση,

* ενιαία αγορά,

* ασφάλεια,

* κοινωνική ένταξη,

* σχέσεις γειτονίας της Ευρώπης,

* θαλάσσια ζητήματα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL