Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.0°C21.8°C
3 BF 64%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.3°C18.8°C
1 BF 83%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
17.7°C18.8°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
19.8°C21.4°C
2 BF 81%
ΛΑΡΙΣΑ
Ασθενής ομίχλη
15 °C
14.9°C18.0°C
2 BF 100%
Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η δραστηριότητα των ευρωβουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ

ΚΩΣΤΑΣ ΧΡΥΣΟΓΟΝΟΣ

Να κλείσει η αξιολόγηση το συντομότερο

Την ανάγκη να κλείσει η διαπραγμάτευση το συντομότερο δυνατόν, αν είναι δυνατόν και τον Φεβρουάριο, υπογράμμισε ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κώστας Χρυσόγονος προειδοποιώντας ότι στην αντίθετη περίπτωση πλήττεται η οικονομία, αλλά και θα αλλάξουν προς το χειρότερο οι συσχετισμοί στην Ευρώπη. Μιλώντας στον ΣΚΑΪ αποκάλεσε την αξιολόγηση «σύνθετο και δύσκολο παζλ», με τους δανειστές να έχουν τα δικά τους εσωτερικά θέματα.

«Πρέπει να βρεθεί λύση, ο χρόνος δεν είναι απεριόριστος, το καλοκαίρι έχουμε υποχρεώσεις του ελληνικού δημοσίου που δεν είναι δυνατόν να καταβληθούν εξ ιδίων μέσων» επισήμανε ο Κώστας Χρυσόγονος. «Ευκταίο να κλείσει εντός του Φεβρουαρίου η αξιολόγηση, δεν μας ωφελεί η περαιτέρω καθυστέρηση και να αλλάξει ο συσχετισμός δυνάμεων εις βάρος μας» σημείωσε.

Όσον αφορά το ΔΝΤ, το αποκάλεσε κακό δανειστή με προβλέψεις που διαψεύδονται διαρκώς. «Το πόρισμα για τα εργασιακά πρέπει να γίνει σεβαστό, αλλιώς γιατί έγινε;» διερωτήθηκε ο Κώστας Χρυσόγονος.

Ανεπαρκείς οι δράσεις της Κομισιόν για την παιδική φτώχεια

Στις σχεδιαζόμενες δράσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την υποστήριξη παιδιών που βρίσκονται αντιμέτωπα με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό αναφέρθηκε η επίτροπος Thyssen μετά από σχετική ερώτηση του Κώστα Χρυσόγονου.

Ο ευρωβουλευτής είχε αναφερθεί στον έντονο προβληματισμό που προκαλούν τα στοιχεία της Eurostat σχετικά με τους κινδύνους που αντιμετωπίζουν παιδιά σε ολόκληρη την Ευρώπη. Συγκεκριμένα είχε σταθεί σε πρόσφατη ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας, όπου υπογραμμίζεται ότι κατά το 2015 περίπου 25 εκατομμύρια παιδιά βρίσκονταν αντιμέτωπα με τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα είχε εστιάσει στις παρατηρούμενες αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη, οι οποίες δυσχεραίνουν τη θέση των παιδιών στον ευρωπαϊκό Νότο, καλώντας την Επιτροπή να παρουσιάσει δράσεις αντιμετώπισης του φαινομένου αλλά και να αντιδράσει στις αποκλίσεις ανάμεσα στον ευρωπαϊκό Βορρά και τον Νότο.

Στην απάντησή της η επίτροπος Thyssen τόνισε πως η χάραξη και εφαρμογή πολιτικών για την καταπολέμηση της παιδικής φτώχειας ανήκουν πρωτίστως στην αρμοδιότητα των κρατών - μελών, ωστόσο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει βοήθεια με τη μορφή της παροχής συμβουλών πολιτικής, καθώς επίσης και μέσω των Ευρωπαϊκών Διαρθρωτικών και Επενδυτικών Ταμείων. Παράλληλα αναφέρθηκε στο διευρυνόμενο χάσμα ποσοστών φτώχειας μεταξύ των κρατών μελών της βορειοδυτικής και της νοτιοανατολικής Ευρώπης, υπογραμμίζοντας πως αυτό αποτελεί έναν από τους λόγους για τους οποίους αποφασίστηκε να επενδυθεί στα κράτη - μέλη της νοτιοανατολικής Ευρώπης το μεγαλύτερο μέρος των κονδυλίων που είναι διαθέσιμα στο πλαίσιο των προγραμμάτων των ΕΔΕΤ για την περίοδο 2014-2020.

Να σημειωθεί ότι η Ευρωπαϊκή Στατιστική Υπηρεσία υπογραμμίζει ότι, κατά το 2015, το 27% των παιδιών της Ευρώπης- βρισκόταν αντιμέτωπο με τη φτώχεια ή τον κοινωνικό αποκλεισμό στην Ε.Ε. Παράλληλα, οι παρατηρούμενες αποκλίσεις ανάμεσα στα κράτη - μέλη δυσχεραίνουν τη θέση των παιδιών στον ευρωπαϊκό Νότο όπου, σε πολλές περιπτώσεις, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνά το 30%. Ειδικά στην Ελλάδα καταγράφηκε αύξηση 9,1% κατά την περίοδο 2010-2015 με αποτέλεσμα το 37,8% των παιδιών να βρίσκεται σήμερα αντιμέτωπο με τη φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

ΣΤΕΛΙΟΣ ΚΟΥΛΟΓΛΟΥ

Η υπόθεση Novartis γίνεται το μεγαλύτερο σκάνδαλο

«Τεκμηριώνεται ότι υφίσταται κάποιου είδους πολιτική προστασία των έκνομων δραστηριοτήτων της Novartis στην Ελλάδα» δήλωσε στο ελβετικό τηλεοπτικό κανάλι RTS ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωομάδας της GUE Στέλιος Κούλογλου αναφερόμενος στο μέγεθος και τη σημασία του σκανδάλου Novartis, την επίδρασή του στην Ελλάδα καθώς και τις ενέργειες που θα πρέπει να κάνουν η Κομισιόν και η ελβετική κυβέρνηση για να το αντιμετωπίσουν.

«Φαίνεται ότι το σκάνδαλο της Novartis στη χώρα μας γίνεται το πιο μεγάλο σύγχρονο σκάνδαλο στην Ελλάδα, ακόμη μεγαλύτερο κι από το σκάνδαλο της Siemens στην Ελλάδα», σημείωσε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας ότι οι τιμές των φαρμάκων στην Ελλάδα αποτελούν τιμή αναφοράς για πολλές χώρες της Ευρώπης.

Πρόσθεσε δε: “Το FBI εργάστηκε πάνω στην υπόθεση Novartis διότι είχε εντοπίσει περιπτώσεις διαφθοράς στις οποίες ενεχόταν η Novartis και σε άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένων των ΗΠΑ, της Νοτίου Κορέας, της Τουρκίας κ.ο.κ. Επίσης είναι προφανές ότι υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ αμερικανικών ευρωπαϊκών και ελβετικών εταιρειών για τον έλεγχο της μεγάλης αγοράς του φαρμάκου στην Ευρώπη.

Όλα λοιπόν αλληλοσυμπλέκονται, αλλά πρέπει ο συναγερμός να δόθηκε, ως φαίνεται, από δύο Έλληνες πληροφοριοδότες δημοσίου συμφέροντος, που ειδοποίησαν το FBI και την αμερικανική δικαιοσύνη. Από εκείνο το σημείο ξεκίνησε η έρευνα. Τώρα, το ενδιαφέρον είναι ότι υπάρχουν βίντεο που αφορούν κάποιους ιθύνοντες, Έλληνες πολιτικούς. Υπάρχουν βίντεο που δίνουν την εντύπωση ότι υφίσταται μία μεγάλης έκτασης συνεργασία μεταξύ των αρμοδίων Ελλήνων πολιτικών και των υπευθύνων της Novartis στην Ελλάδα”.

Επανεκλογή στη θέση του αντιπροέδρου της Επιτροπής DEVE

Ο Στέλιος Κούλογλου επανεξελέγη ομόφωνα και διά βοής τρίτος αντιπρόεδρος της Επιτροπής Ανάπτυξης (DEVE) στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο στις Βρυξέλλες κατά τη διάρκεια της σχετικής διαδικασίας εκλογής του προεδρείου των επιτροπών για το υπόλοιπο της παρούσας θητείας.
Στην αρχή και στα μισά κάθε κοινοβουλευτικής περιόδου οι ευρωβουλευτές εκλέγουν τον πρόεδρο και τους αντιπροέδρους του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενώ ακολούθως η ίδια διαδικασία πραγματοποιείται και στις συνεδριάσεις των επιτροπών του ΕΚ που έπονται της εκλογής του προεδρείου του ΕΚ.

Κατά τη διαδικασία υποβολής υποψηφιοτήτων, τον λόγο έλαβε εκ μέρος της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς η ευρωβουλευτής των Podemos Λόλα Σάντσεζ, η οποία πρότεινε την υποψηφιότητα του Στ. Κούλογλου. Η υποψηφιότητα έγινε δεκτή από τους συναδέλφους της και διά βοής εγκρίθηκε η επανεκλογή του Στ. Κούλογλου ως αντιπροέδρου της σχετικής επιτροπής.

Η επανεκλογή του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ και της ευρωομάδας της Αριστεράς στη θέση του αντιπροέδρου έρχεται ως αναγνώριση του έργου του, ύστερα και από την ανάδειξή του στην τρίτη θέση του «Fair Politician of the Year» στην Ευρώπη για το έτος 2015-2016, σύμφωνα με την κατάταξη του προγράμματος για δίκαιες πολιτικές πρακτικές «Fair Politics» του ολλανδικού ινστιτούτου για τη Δημοκρατία, την Ανάπτυξη και τον Διάλογο Mαξ Βαν Ντερ Στουλ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΠΑΠΑΔΗΜΟΥΛΗΣ:

Ο Τραμπ θέλει διάλυση της Ε.Ε.

Ο αντιπρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης υποστήριξε ότι ο νέος πρόεδρος των ΗΠΑ συντάσσεται με τις ακροδεξιές λαϊκιστικές δυνάμεις που επιθυμούν τη διάλυση της Ε.Ε. Παράλληλα υπογράμμισε ότι θα πρέπει να γίνουν αντιληπτά από τις ηγεσίες τα μηνύματα των Ευρωπαίων πολιτών.

Σύμφωνα με τον ίδιο ο Ντόναλντ Τραμπ είναι «μη αξιόπιστος συνομιλητής» και επιθυμεί τη διάλυση της Ε.Ε. «Ο Τραμπ δεν επιθυμεί βελτίωση των σχέσεων με την Ε.Ε. ούτε τη διατήρηση έστω ισορροπημένων σχέσεων. Αυτό που επιθυμεί είναι στη διάλυση της Ε.Ε., αυτό ακριβώς δηλαδή που επιθυμούν οι ακροδεξιές λαϊκιστικές δυνάμεις στην Ευρώπη» δήλωσε ο Δημήτρης Παπαδημούλης στην ισπανική εφημερίδα «La Razon».

Κάλεσε δε σε «αναθεώρηση» σχετικά με τις κυρώσεις που έχει επιβάλει η Ευρώπη στη Ρωσία βλέποντας τις προθέσεις του Τραμπ. «Η επαναπροσέγγιση που φαίνεται να αναπτύσσεται μεταξύ του Αμερικανού και του Ρώσου προέδρου στηρίζεται και στην ‘ανάγνωση’ των ευαίσθητων γεωπολιτικών ισορροπιών, κυρίως στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Ευρώπη. Ως Ε.Ε. οφείλουμε να αναθεωρήσουμε το καθεστώς των κυρώσεων εις βάρος της Μόσχας και την ίδια στιγμή να εμβαθύνουμε περισσότερο τη συνεργασία μεταξύ των κρατών - μελών».

Ερωτηθείς για το θέμα της αποχώρησης της Βρετανίας από την Ε.Ε. ο Δ. Παπαδημούλης υποστήριξε πως θα πρέπει να εξεταστούν προσεκτικά τα αίτια που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση, ενώ τόνισε ότι δεν θα πρέπει να υποβαθμίζεται η καθυστέρηση που μπορεί να υπάρξει από τις αντιδράσεις από Σκωτία και Β. Ιρλανδία.

Για τις επικείμενες εκλογικές αναμετρήσεις σε χώρες της Ευρώπης, υπογράμμισε πως οι πολιτικές ηγεσίες της Ευρώπης θα πρέπει να ακούσουν τα μηνύματα των Ευρωπαίων πολιτών κατά του παρόντος οικονομικού μοντέλου, που γεννά αντιδράσεις.

Για το «brain drain»

Ερώτηση με θέμα το ζήτημα του «brain drain» κατέθεσε προς την Κομισιόν ο επικεφαλής της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ο Έλληνας ευρωβουλευτής, με αφορμή αποτελέσματα έρευνας που καταδεικνύουν ότι η μερίδα του λέοντος των διαθέσιμων ευρωπαϊκών κονδυλίων για ερευνητικά προγράμματα καταλήγει σε ποσοστό 80% στη δυτική και βόρεια Ευρώπη, επισημαίνει ότι «οι ανισομέρειες μεταξύ των μεγάλων οικονομιών και των οικονομιών του Νότου, προκαλούν επιβράδυνση της οικονομικής δραστηριότητας και υψηλότερα ποσοστά ανεργίας», προκαλώντας το λεγόμενο «brain drain» στις χώρες αυτές, αφού «οι ερευνητές των χωρών της ανατολικής και νότιας Ευρώπης αναγκάζονται να μεταναστεύσουν σε χώρες που θα έχουν κίνητρα, επιχορήγηση και υποδομές για το ερευνητικό τους έργο».

Ο Δημήτρης Παπαδημούλης, στην ερώτησή του προς την Κομισιόν θέτει ακόμη το ζήτημα των ενδογενών πόρων των περιφερειών που θα μπορούσαν να εξισορροπήσουν αυτή την άδικη ανισοκατανομή κονδυλίων και ρωτά «τι μέτρα σχεδιάζει η Επιτροπή ώστε να αναχαιτίσει αυτή την καταφανή ανισορροπία ενισχύοντας τη συμμετοχή των χωρών της Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης στον ερευνητικό χάρτη».

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΑ ΚΟΥΝΕΒΑ

Να μείνει ανοιχτή η αναφορά του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου

Υπέρ του να μείνουν ανοικτές οι αναφορές εκπροσώπων του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου στην Επιτροπή Αναφορών του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου κατά των μνημονιακών ρυθμίσεων για τα φαρμακεία τάχθηκε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα μέλος της επιτροπής.

Οι αναφορές, τις οποίες υποστήριξε στην επιτροπή ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου Κώστας Λουράντος, ζητούν να ελεγχθεί η Κομισιόν για παραβίαση της ευρωπαϊκής νομοθεσίας, αλλά και για αγνόηση της νομολογίας του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, επειδή ως μέλος της τρόικας και του κουαρτέτου υποστήριξε την αλλαγή του ιδιοκτησιακού καθεστώτος των φαρμακείων, δίνοντας δικαίωμα συμμετοχής σε φαρμακεία σε μη φαρμακοποιούς, με απρόβλεπτες επιπτώσεις στη δημόσια υγεία. Πρέπει να μείνει ανοικτή η αναφορά για να ελεγχθούν οι επιπτώσεις, τόνισε η Κωνσταντίνα Κούνεβα.

Η Επιτροπή Αναφορών θα αποστείλει Επιστολή Εξηγήσεων με την οποία θα ζητά τους λόγους που οδήγησαν στην απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να εκδώσει τις αποφάσεις για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων προς το υπουργείο Υγείας. Μάλιστα όπως τόνισε η πρόεδρος της επιτροπής, θα ζητήσει η ίδια προσωπικά να δοθεί γραπτή απάντηση.

«Η φροντίδα των άλλων»

Με αφορμή την ψήφιση της έκθεσης για το οικιακό προσωπικό και προσωπικό φροντίδας από την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στις 28 Απριλίου 2016, το φεμινιστικό περιοδικό “Axelle” του Βελγίου δημοσίευσε συνέντευξη της ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνας Κούνεβα, στο τελευταίο του τεύχος, που τιτλοφορείται «Η φροντίδα των άλλων». Το τεύχος αυτό είναι αφιερωμένο στις γυναίκες που μέσα από την εργασία τους παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας, φροντίζουν τους άλλους.

Για ακόμη μία φορά η ευκαιρία η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ αναφέρθηκε στον μεγάλο αριθμό εργαζομένων σε αυτόν τον τομέα, 2,5 εκατομμύρια στην Ευρώπη και 52 εκατομμύρια παγκοσμίως. Το 83% είναι γυναίκες. Αυτό το επάγγελμα φέρει μία ιδιαίτερη σπουδαιότητα γιατί είναι εκείνοι που μας δίνουν τη δυνατότητα στους υπόλοιπους να εργαζόμαστε, να έχουμε κοινωνική ζωή και να έχουμε ισορροπία ανάμεσα στα δύο.

Συγκεκριμένα η Κωνσταντίνα Κούνεβα τόνισε: "Τους εμπιστευόμαστε τα σπίτια μας, τα παιδιά μας, τους γονείς μας. Παρόλα αυτά παραμένουν αόρατοι, αδήλωτοι, θύματα της μη ασφάλισης και κοινωνικά αποκλεισμένοι. Επίσης πολύ μεγάλο ποσοστό αυτών των εργαζομένων είναι μετανάστριες/ες και πολλές/πολλοί θύματα εμπορίας ανθρώπων. Όσες/οι εργάζονται εσωτερικοί είναι ακόμη πιο εκτεθειμένοι γιατί δεν μπορεί να γίνει έλεγχος των συνθηκών εργασίας.

Παρόλα αυτά, τα κράτη - μέλη της Ε.Ε. επιτρέπει αυτόν τον τομέα να συνεχίζει στην σκοτεινή πλευρά της μαύρης αγοράς. Η έκθεση, που στόχος της είναι το επάγγελμα των οικιακών βοηθών και προσωπικού φροντίδας να αναγνωριστεί επίσημα ως επάγγελμα απολαμβάνοντας κάθε δικαίωμα ενός νόμιμα εργαζόμενου, αρχικά συντάχθηκε και κατατέθηκε προς ψήφιση στην Επιτροπή Δικαιωμάτων των Γυναικών και Ισότητας των Φύλων και, αφού υπερψηφίστηκε, κατατέθηκε και υπερψηφίστηκε και από την Ολομέλεια του Ε.Κ. Τι ζητάμε για αυτόν τον κλάδο; Να οριστεί κατώτατος μισθός, αμειβόμενη άδεια, ασφάλιση και συνταξιοδότηση. Αυτές οι απαιτήσεις δεν γίνεται να αναβληθούν περισσότερο".

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL