Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Ο Αμόν αλλάζει τα δεδομένα...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Αμόν αλλάζει τα δεδομένα...

Τελικά ο Μπενουά Αμόν, το αουτσάιντερ του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος έκανε την έκπληξη. Και μάλιστα την απόλυτη έκπληξη, καθώς δεν πέρασε απλώς στον σημερινό δεύτερο γύρο των εσωκομματικών εκλογών για το χρίσμα του υποψηφίου στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης, αλλά βγήκε πρώτος νικώντας το μέχρι τότε φαβορί, τον πρώην πρωθυπουργό Εμανουέλ Βαλς. Και πλέον τα δεδομένα έχουν αλλάξει και ο Αμόν, ο πρώην υπουργός Παιδείας, είναι αυτός το φαβορί ανατρέποντας όλες τις προγνώσεις και δημιουργώντας νέο σκηνικό. Όχι μόνο για το Σοσιαλιστικό Κόμμα και τη γαλλική πολιτική σκηνή...

Ενδεικτικό για το πού θα κλίνει σήμερα το βράδυ η πλάστιγγα είναι και το γεγονός ότι όλη την εβδομάδα που πέρασε πολλαπλασιάστηκαν οι επικρίσεις για τον τρόπο που διεξήγαγε την εκστρατεία του ο Βαλς (που ξεκίνησε επιχειρώντας να... απαρνηθεί τον εαυτό του εμφανιζόμενος να υιοθετεί μια πιο αριστερή τοποθέτηση και μετά άλλαξε επιλέγοντας να ξαναγίνει ο... εαυτός του). Επικρίσεις που προέρχονται από τον δικό του κύκλο συνεργατών... Παράλληλα, η προσπάθειά του να «στριμώξει» τον Αμόν στο θέμα της κοσμικότητας και της θέσης των μουσουλμάνων στη γαλλική κοινωνία έπεσε στο κενό, καθώς ο πρώην υπουργός Παιδείας ήταν σαφής, παρατηρώντας με νόημα ότι «τα επιχειρήματα του Εθνικού Μετώπου επαναλαμβάνονται εναντίον μου»: «το θέμα της κοσμικότητας χρησιμοποιείται ως ξίφος κατά των μουσουλμάνων συμπατριωτών μας». Ήδη πάντως ο Αμόν κινείται στην... επόμενη φάση. Εκείνη δηλαδή του υποψηφίου του Σοσιαλιστικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές της άνοιξης.

Έτσι, στην τελευταία του συγκέντρωση την Πέμπτη, στο Seine - Saint - Denis, ένα προάστιο του Παρισιού όπου κυριαρχούν οι νέοι και όπου την περασμένη Κυριακή σάρωσε με 50%, μπροστά σε 3.000 άτομα (στον ίδιο χώρο όπου ο Βαλς συγκέντρωσε 800 υποστηρικτές του), ο Αμόν εμφανίστηκε ενωτικός, στοχεύοντας ήδη στον πρώτο γύρο των προεδρικών εκλογών. Στις πρώτες σειρές βρίσκονταν στελέχη που πρόσκεινται στον πρώην αντίπαλό του Αρνό Μοντμπούργκ, που την Κυριακή το βράδυ δήλωσε άμεσα την υποστήριξή του στον Αμόν, καθώς και οι υποστηρικτές της Μαρτίν Ομπρί, που επίσης κάλεσε να υπερψηφιστεί ο Αμόν.

Ο ίδιος έστειλε ενωτικό μήνυμα σε όλες τις εκφάνσεις της Αριστεράς: «αν οι Γάλλοι με εμπιστευθούν, θα απευθυνθώ σε όλη την Αριστερά, τους οικολόγους, τη ριζοσπαστική Αριστερά» είπε χαρακτηριστικά. Παράλληλα, προκαλώντας τον ενθουσιασμό των παρευρεθέντων, απάντησε στο αραβικό παρατσούκλι που του έχουν βγάλει στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης - «Μπιλάλ». «Είμαι πολύ υπερήφανος που η Ακροδεξιά με αποκαλεί Μπιλάλ, είναι ένα πολύ όμορφο όνομα, ας με πούνε Ελί, Νταβίντ, Μοχάμεντ, όποιο όνομα σιχαίνονται!» είπε ο Αμόν, ενώ η φωνή του χάθηκε στα συνθήματα «Μπιλάλ, Μπιλάλ». «Δεν θα αφήσω τη χώρα στους ρατσιστές» ήταν η απάντηση του υποψηφίου, που προκάλεσε νέο κύμα χειροκροτημάτων.

Και η τελευταία συγκέντρωση του Αμόν, όπως και οι προηγούμενες, έδειξε ότι έχει αρχίσει να αναπτύσσεται σοβαρή δυναμική της υποψηφιότητάς του και όσοι θεωρούν ότι ο Μακρόν, πρώην υπουργός Οικονομικών του Ολάντ, που δεν παίρνει μέρος στην εσωκομματική διαδικασία, θα κάνει περίπατο, μάλλον θα διαψευστούν.

Από την άλλη, το «Πηνελόπη - γκέιτ» (το σκάνδαλο των 600.000 ευρώ της συζύγου του υποψηφίου της Δεξιάς Φιγιόν, η οποία εργαζόταν στο κοινοβουλευτικό γραφείο του... συζύγου της), πλήττει για τα καλά το στρατόπεδο της Δεξιάς λειτουργώντας υπέρ της Λεπέν και δημιουργώντας έτσι νέα δεδομένα. Σε αυτό το ευμετάβλητο τοπίο η υποψηφιότητα Αμόν μπορεί να λειτουργήσει καταλυτικά. Κάνοντας, για δεύτερη φορά, σε εθνικό πλέον επίπεδο, την έκπληξη...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL