Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Θα γίνει η έκπληξη στο γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Θα γίνει η έκπληξη στο γαλλικό Σοσιαλιστικό Κόμμα;

Θα προλάβει τελικά ο Μπενουά Αμόν, πρώην υπουργός Παιδείας στην κυβέρνηση του Φρανσουά Ολάντ, να ολοκληρώσει την έκπληξη και να περάσει στην πρώτη θέση σήμερα, ημέρα διεξαγωγής της εσωκομματικής ψηφοφορίας του γαλλικού Σοσιαλιστικού Κόμματος για το χρίσμα εν όψει των προεδρικών εκλογών;Ο άνθρωπος που έμεινε στο υπουργείο Παιδείας επί 147 ημέρες, καθώς αρνήθηκε να γίνει μέλος της κυβέρνησης που σχημάτισε τον Αύγουστο του 2014 ο Εμανουέλ Βαλς ύστερα από απόφαση του προέδρου Ολάντ, είναι αυτός που κάνει, προς το παρόν και σύμφωνα με τις (αμφιβόλου αξιοπιστίας) δημοσκοπήσεις, την έκπληξη.

Αν λοιπόν πιστέψει κανείς τις μετρήσεις της κοινής γνώμης, ο Αμόν, που ξεκίνησε από... μακριά και που σχεδόν κανείς δεν τον θεωρούσε "presidentiable", δηλαδή ικανό να διεκδικήσει το ύπατο αξίωμα της Γαλλίας, θα είναι αυτός που θα περάσει στον δεύτερο γύρο απέναντι στον Εμανουέλ Βαλς, ο οποίος, σύμφωνα με τις ίδιες μετρήσεις, προηγείται μεν αλλά βρίσκεται σε... ελεύθερη πτώση. Έχει δηλαδή, μέσα σε έναν μήνα χάσει 10 μονάδες, και βρίσκεται στο 34% από το 44%, ενώ ο Αμόν έχει αναπτύξει σημαντική δυναμική σε σχέση με τους τελευταίους μήνες.

Τον περασμένο Νοέμβριο είχε μόλις 13% θετικές προθέσεις ψήφου και σήμερα βρίσκεται στο 27%, με τον Αρνό Μοντμπούργκ να τον ακολουθεί με 26% αλλά με απώλειες (από 32% τον Νοέμβριο). Οι υπόλοιποι τέσσερις υποψήφιοι, μεταξύ τους και ο ευρωβουλευτής -πρώην υπουργός Παιδείας και αυτός- Βενσάν Πεγιόν, βρίσκονται σε μεγάλη απόσταση από τους τρεις πρώτους. Ο Πεγιόν για παράδειγμα, τον οποίο υποστηρίζει δημόσια η δήμαρχος Παρισιού Αν Ινταλγκό, είναι στο 7%.

Η σύγκρουση Βαλς - Αμόν είναι εμβληματική και ενδεχομένως καθοριστική για το ίδιο το μέλλον του Σοσιαλιστικού Κόμματος, ενός κόμματος με βαθιές ρίζες στη γαλλική κοινωνία και μεγάλη ευρωπαϊκή παράδοση. Πρόκειται στην ουσία για τη σύγκρουση δύο ειδών Αριστεράς. Μια σύγκρουση που υπερβαίνει τα γαλλικά σύνορα.

Από τη μια ο Βαλς εκφράζει μια "σκληρή", ρεαλιστική εκδοχή της Αριστεράς (ο ίδιος άλλωστε προβάλλει ως ατού του την κυβερνητική του πείρα), δίνοντας έμφαση στον "νόμο και την τάξη". Και από την άλλη ο Αμόν, που ανέκαθεν, θεωρείτο ότι εκφράζει την αριστερή πτέρυγα του Σοσιαλιστικού Κόμματος, προωθεί τις αρχές εκείνες που μπορούν να συνδέσουν το κόμμα με ένα ευρύ εκλογικό ακροατήριο στη βάση των παραδοσιακών αρχών της Αριστέρας -ισότητα, κοινωνική δικαιοσύνη, απασχόληση.

Δεν είναι τυχαία η δήλωση που είχε κάνει φεύγοντας από το υπουργείο Παιδείας: "Για να τα καταφέρει η Γαλλία, πρέπει να πετύχει η Αριστερά και θα ενεργοποιήσω όλες μου τις δυνάμεις στην κατεύθυνση αυτή”.

Μένει να διαπιστωθεί αν θα καταφέρει να "κοντράρει" το "φαβορί" Βαλς και δημιουργήσει νέα δεδομένα. Και όχι μόνο για το Σ.Κ. και τη γαλλική πολιτική σκηνή...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL