Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
H Τερέζα Μέι μίλησε: / H Τερέζα Μέι μίλησε: Hard Brexit, please
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

H Τερέζα Μέι μίλησε: / H Τερέζα Μέι μίλησε: Hard Brexit, please

To Brexit είναι Brexit, όπως κι ένα διαζύγιο είναι οριστικό διαζύγιο, δεν χρειάζεται να παίζει κανείς με τις λέξεις, ήταν συνοπτικά το πολιτικό μήνυμα των χθεσινών βαρυσήμαντων εξαγγελιών της συντηρητικής πρωθυπουργού της Βρετανίας Τερέζα Μέι, με τις οποίες άνοιξε επιτέλους τα χαρτιά της μιλώντας καθαρά και ξάστερα για "σκληρό" Brexit. "Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι δυνατόν να παραμείνει εντός της ενιαίας ευρωπαϊκής αγοράς καθώς αυτό θα σήμαινε ότι δεν φεύγει καθόλου από την Ε.Ε." είπε στην πολυαναμενόμενη ομιλία της η πρωθυπουργός.

Εξήγγειλε παράλληλα ότι θα θέσει στην κρίση του κοινοβουλίου την όποια τελική συμφωνία επιτευχθεί μεταξύ Βρετανίας και Ε.Ε., ωστόσο απέφυγε επιμελώς να διευκρινίσει τι θα γίνει αν αυτή καταψηφιστεί. Άλλωστε η δική της μοναδική πεποίθηση είναι ότι θα εγκριθεί...

Αργότερα, πάντως, μιλώντας στο κοινοβούλιο, ο υπουργός αρμόδιος για το Brexit Ντέιβιντ Ντέιβις δεν άφησε αμφιβολίες επ' αυτής της κρίσιμης "λεπτομέρειας": η Βρετανία θα φύγει από την Ε.Ε. ακόμη και αν οι βουλευτές καταψηφίσουν τους τελικούς όρους της συμφωνίας. "Το περσινό δημοψήφισμα έθεσε σε κίνηση το γεγονός της αποχώρησης του Ηνωμένου Βασιλείου από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αυτό δεν θα αλλάξει" ξεκαθάρισε ο υπουργός.

Οι πρώτες αντιδράσεις στο εσωτερικό, πλην της αντιευρωπαϊκής ξενοφοβικής Δεξιάς του Νάιτζελ Φάρατζ που πανηγύριζε διθυραμβικά, ήταν έντονες, με το Εργατικό Κόμμα να προειδοποιεί για τους "τεράστιους κινδύνους" που εγκυμονούν τα σχέδια της πρωθυπουργού και τη Σκωτσέζα "πρώτη υπουργό" Νίκολα Στάρτζεον να δηλώνει ότι η Σκωτία πρέπει να έχει τη δυνατότητα να επιλέξει ένα διαφορετικό μέλλον απέναντι στο "οικονομικά καταστροφικό" σχέδιο της κυβέρνησης του Λονδίνου.

Επιτέλους... ειλικρίνεια

Στο εξωτερικό οι αντιδράσεις, και δη εκείνες της Γερμανίας, αντανακλούσαν μια σχετική ανακούφιση καθώς ύστερα από μήνες αβεβαιότητας το Λονδίνο έδειξε εν τέλει ποιον δρόμο θέλει θα ακολουθήσει. «Επιτέλους, λίγη σαφήνεια» δήλωσε χαρακτηριστικά ο Γερμανός υπουργός Εξωτερικών Φρανκ - Βάλτερ Στάινμαϊερ ζητώντας βεβαίως να υπάρξουν "όσο το δυνατόν πιο καλές, στενές σχέσεις" με το Λονδίνο μετά την επισημοποίηση του Brexit.

«Η συμφωνία για μια συντεταγμένη αποχώρηση είναι απαραίτητη προϋπόθεση για μια μελλοντική εταιρική σχέση. Η προτεραιότητά μου είναι να εξασφαλίσω τη σωστή συμφωνία για την Ε.Ε. των 27» τόνισε από την πλευρά του ο Μισέλ Μπαρνιέ, επικεφαλής Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit.

Ευρωπαίοι αναλυτές είδαν στις εξαγγελίες της Μέι την πρώτη σημαντική αναδίπλωση της κυβέρνησής της μπροστά στην ανυποχώρητη στάση Βρυξελλών και Βερολίνου που της ζητούσαν να αποδεχθεί τις τέσσερις βασικές ελευθερίες κίνησης της Ένωσης -αγαθών, προσώπων, κεφαλαίων, υπηρεσιών- ως αντάλλαγμα για την παραμονή της Βρετανίας στην ενιαία αγορά.

"Για πρώτη φορά το Ηνωμένο Βασίλειο αποδέχεται την ακαμψία της Ε.Ε. στο θέμα της αποδοχής των τεσσάρων βασικών ελευθεριών της" δήλωσε σχετικά στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Στίβεν Μπουτ, διευθυντής της δεξαμενής σκέψης Open Europe.

Μετά το διάγγελμα της Μέι, σε μια προφανή προσπάθεια στοιχειώδους πολιτικής διαχείρισης για να μετριάσει τον θόρυβο και τις αντιδράσεις, ο υπουργός του Brexit δήλωσε ότι η επιλογή της πλήρους εξόδου δεν σημαίνει ότι η Βρετανία δεν θα έχει πρόσβαση στην ενιαία αγορά, αφού δεν της έχουν επιβληθεί... οικονομικές κυρώσεις.

"Θα έχουμε πρόσβαση στην ενιαία αγορά, το θέμα είναι με ποιους όρους. Οφείλουμε να πείσουμε τους Ευρωπαίους ότι είναι και προς το δικό τους συμφέρον να έχουμε ίση πρόσβαση οι μεν στην αγορά των δε" εξήγησε ο Ντέιβις.

Το σχέδιο

Το σχέδιο 12 σημείων που ανακοίνωσε η πρωθυπουργός για τη διαπραγμάτευση του Brexit προβλέπει μεταξύ άλλων:

* Τον επανακαθορισμό των όρων συμμετοχής στην τελωνειακή ένωση, ώστε η Βρετανία να διατηρήσει το λιγότερο ανταγωνιστικό εμπόριο με την Ε.Ε. αλλά δίχως την επιβολή των δασμών που ισχύουν για τα μη μέλη της Ένωσης.

* Τη δυνατότητα διαπραγμάτευσης νέων εμπορικών συμφωνιών με χώρες εκτός του ευρωπαϊκού μπλοκ.

* Την εφαρμογή μεταβατικών ρυθμίσεων για τον τομέα των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών και άλλων επιχειρήσεων ώστε το νέο πλαίσιο λειτουργίας τους να τεθεί σε ισχύ σταδιακά.

* Τον τερματισμό της "τεράστιας" συμβολής της Βρετανίας στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

"Η Βρετανία θα παραμείνει ο καλύτερος φίλος των Ευρωπαίων εταίρων μας, (...) αλλά θα γίνει επίσης μια χώρα που κοιτάζει και πέραν των συνόρων της Ευρώπης" ήταν το "επίμετρο" των χθεσινών εξαγγελιών της Τερέζα Μέι.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL