Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
13.4°C18.7°C
3 BF 63%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
12.0°C16.9°C
1 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 61%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C18.0°C
2 BF 62%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
9.9°C14.6°C
2 BF 76%
Το νέο πρόσωπο της Ακροδεξιάς
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Το νέο πρόσωπο της Ακροδεξιάς

Δεν φορούν στολές παραλλαγής, δεν έχουν ξυρισμένα κεφάλια και δεν νοσταλγούν παραδοσιακές αξίες. Μιλούν για τις σύγχρονες δυτικές κοινωνίες και τις κατακτήσεις εκείνες που, όπως υποστηρίζουν, κινδυνεύουν σήμερα να χάσουν από την “εισβολή των βαρβάρων”.

Στην Αμερική, αυτό το νεανικό κίνημα έχει ήδη γίνει γνωστό με το μάλλαον παραπλανητικό όνομα “εναλλακτική Δεξιά”. Στον ευρωπαϊκό Βορρά, ο όρος που προτιμάται είναι αυτός της “ταυτότητας”. Ο 27χρονος Αυστριακός Μάρτιν Σέλνερ υποστηρίζει, μιλώντας στο περιοδικό “Economist”, ότι αγωνίζεται για να προστατεύσει την ευρωπαϊκή ταυτότητα από τους οπισθοδρομικούς μουσουλμάνους που σήμερα την απειλούν.

Στη Γαλλία, το κίνημα αποκαλείται Bloc Identitaire και στη Γερμανία Identitäre Bewegung. Στην Αυστρία, το τοπικό παρακλάδι IBÖ έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εκλογική άνοδο της Ακροδεξιάς τα τελευταία χρόνια. Το βασικό πεδίο δράσης του κινήματος είναι το Διαδίκτυο και το μοντέλο στο οποίο ανατρέχει για τις κινητοποιήσεις του είναι, όσο παράξενο κι αν φαίνεται, η Greenpeace.

Όπως και η οικολογική οργάνωση, οι “ταυτοτικοί” διοργανώνουν συχνά χάπενινγκ και θεαματικούς τρόπους διαμαρτυρίας που είναι βέβαιο ότι θα προσελκύσουν το ενδιαφέρον των ΜΜΕ και ταιριάζουν στην αισθητική και τη λειτουργία των μέσων κοινωνικής δικτύωσης.

Μέλη του κινήματος κρέμασαν πρόσφατα ένα πανό που έγραφε “ασφαλή σύνορα, ασφαλές μέλλον” από την Πύλη του Βρεδεμβούργου στο Βερολίνο. Έκλεισαν τον δρόμο προς το Καλαί διεκδικώντας τη διάλυση της “ζούγκλας” των προσφύγων, διέκοψαν θεατρικές παραστάσεις που κρίνουν ότι προάγουν το μήνυμα του κοσμοπολιτισμού και κατέλαβαν ισλαμικά τέμενη.

“Τα ανθρώπινα δικαιώματα περιλαμβάνουν και το δικαίωμα να έχεις πατρίδα” είναι το πιο δημοφιλές τους σύνθημα. Και μόνο τα κλειστά σύνορα μπορούν να εγγυηθούν κάτι τέτοιο. Οι ταυτοτικοί κάνουν λόγο για τη “μεγάλη αντικατάσταση”, υποστηρίζοντας ότι ο πληθυσμός των λευκών Ευρωπαίων αντικαθίσταται σταδιακά από έναν πληθυσμό μαυριδερών μουσουλμάνων. Και χρησιμοποιούν τον ισπανικό όρο “reconquista” για να υπενθυμίσουν τη χριστιανική εκστρατεία για την ανακατάληψη της Ισπανίας από τους Μαυριτανούς.

Με αυτό τον τρόπο, οι “ταυτοτικοί” προσεγγίζουν σήμερα ένα ακροατήριο που μάλλον θα παρέμενε επιφυλακτικό απέναντι σε σκίχεντ νοσταλγούς του Χίτλερ. Ακόμη και τα ΜΜΕ τους ανοίγουν πια τις πόρτες, καθώς, τόσο στη Γαλλία όσο και την Αυστρία, εκπρόσωποί τους καλούνται συχνά να μιλήσουν σε εκπομπές με θέμα τη μετανάστευση.

Και φυσικά έχουν μια σχέση συγκοινωνούντων αγγείων με τα ακροδεξιά κόμματα που σήμερα βρίσκονται στα πρόθυρα της εξουσίας στις δύο χώρες. “Κατανοώ τις ανησυχίες τους” δηλώνει η Μαρίν Λεπέν, ενώ τοπικοί αξιωματούχοι του Εθνικού Μετώπου προσλαμβάνουν όλο και περισσότερους “ταυτοτικούς” ως εκπρόσωπους Τύπου. Στην Αυστρία, ο ηγέτης του FPÖ Χάινζ Κρίστιαν Στράχε αναμεταδίδει τα βίντεό τους στο Twitter και εκφράζει την υποστήριξή του για πολλές από τις δράσεις τους. Και, κάπως έτσι, η σύγχρονη εκδοχή του ναζισμού γίνεται σταδιακά mainstream...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL