Live τώρα    
22°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
22 °C
20.2°C23.8°C
3 BF 42%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
22 °C
19.1°C22.7°C
2 BF 55%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.0°C19.9°C
4 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C20.8°C
5 BF 45%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
23 °C
22.9°C22.9°C
3 BF 31%
Η απάντηση Μοσκοβισί σε Κούλογλου για Panama Papers και διεθνή φοροδιαφυγή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η απάντηση Μοσκοβισί σε Κούλογλου για Panama Papers και διεθνή φοροδιαφυγή

«H Κομισιόν έχει δρομολογήσει την κατάρτιση κοινού καταλόγου μη συμμορφούμενων σε φορολογικά θέματα χωρών, τα δε κράτη - μέλη της Ε.Ε. πρέπει να συμφωνήσουν για τις κυρώσεις» απάντησε ο επίτροπος Μοσκοβισί στη γραπτή ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιου Κούλογλου την περασμένη εβδομάδα σχετικά με τα Panama Papers και τη στάση της Κομισιόν στην καταπολέμηση της διεθνούς φοροαποφυγής και της φοροδιαφυγής.

Με αφορμή την παραίτηση -στις 5.8.2016- του βραβευμένου με Νόμπελ Αμερικανού οικονομολόγου Τζόζεφ Στίγκλιτς και του Ελβετού καθηγητή, ειδικού σε θέματα κατά της διαφθοράς, Μαρκ Πιέθ από την επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει την έλλειψη διαφάνειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Παναμά έπειτα από το σκάνδαλο των Panama Papers, ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ καλούσε την Κομισιόν να διευκρινίσει ποια μέτρα προτίθεται να λάβει, προκειμένου η κυβέρνηση του Παναμά να σταματήσει τις πρακτικές αδιαφάνειας και να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα στην υπόθεση των Panama Papers και στη μάχη ενάντια στους εξωχώριους λογαριασμούς, τη διαφθορά και τη φοροδιαφυγή από τους ισχυρούς και πλούσιους.

Μάλιστα, στην ερώτησή του ο Στ. Κούλογλου επικαλούνταν και τη δήλωση Στίγκλιτς πως η επιτροπή που συστάθηκε για να διερευνήσει την έλλειψη διαφάνειας στο χρηματοπιστωτικό σύστημα του Παναμά έχει η ίδια έλλειμμα διαφάνειας. Αν και αρχικά είχε συμφωνηθεί η κυβέρνηση του Παναμά να δημοσιεύσει τα πορίσματα της προαναφερθείσας επιτροπής, στη συνέχεια υπαναχώρησε προφανώς λόγω συγκεκριμένων πιέσεων από αυτούς που τα ευρήματα αγγίζουν, επισημαίνεται στην ερώτηση.

Μετά τη δημοσίευση των επονομαζόμενων «εγγράφων του Παναμά», η Επιτροπή έχει έρθει σε επαφή με την κυβέρνηση του Παναμά όσον αφορά τα μέτρα που προβλέπονται ή ελήφθησαν με στόχο να καλυφθούν τα κενά μετά τις αποκαλύψεις των μέσων ενημέρωσης, υποστήριξε στην απάντησή του ο επίτροπος.

Παρέμβαση Στ. Κούλογλου στην Ολομέλεια για την ελευθερία του Τύπου στην Τουρκία

Οι απειλές, οι παραβιάσεις και οι περιορισμοί που αντιμετωπίζουν οι δημοσιογράφοι στην Τουρκία συζητήθηκαν στη χθεσινή ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου στο Στρασβούργο με την επίτροπο Κορίνα Κρέτου που εκπροσώπησε την ύπατη εκπρόσωπο της Ε.Ε. για θέματα Εξωτερικής Πολιτικής. Στη συζήτηση παρενέβη ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Στέλιος Κούλογλου, ο οποίος ανέφερε:

«Kάθε απόπειρα πραξικοπήματος δημιουργεί έκτακτες καταστάσεις, αλλά εδώ ήταν σαν να ήταν το καλύτερο δώρο για τον κύριο Ερντογάν αυτό το πραξικόπημα. Εκατοντάδες δημοσιογράφοι στη φυλακή, χιλιάδες άνεργοι, εκατοντάδες μέσα ενημέρωσης κλείνουν. Ξέρετε για πόσα χρόνια αντιμετωπίζουν ποινές φυλάκισης οι πάνω από 90 δημοσιογράφοι που κατηγορούνται; 2.150 χρόνια! 2.150 χρόνια δι’ ασήμαντον αφορμήν.

Ο Τζαν Ντουντάρ, ο υποψήφιος για το Βραβείο Ζαχάρωφ, κατηγορείται, φυλακίστηκε και καταδικάστηκε επειδή έκανε μια δημοσιογραφική αποκάλυψη. Και ελπίζω να πάρει το Βραβείο Ζαχάρωφ, γιατί αυτή θα είναι η καλύτερη απάντηση του Ευρωκοινοβουλίου μας στην Τουρκία. Θέλουμε καλές σχέσεις με τον λαό της Τουρκίας, θέλουμε καλές σχέσεις με τη χώρα. Αλλά καλές σχέσεις βασισμένες στον σεβασμό της δημοκρατίας και των ελευθεριών και της ελευθερίας του Τύπου».

Στο πλευρό της Μάγδας Φύσσα η Κωνσταντίνα Κούνεβα

«Έχω έρθει ως πολίτης, ως άτομο που έχει βιώσει βία, αλλά και ως ευρωβουλευτής, για να μαθευτούν σε όλη την Ευρώπη αυτά που έχουν συμβεί εδώ από τη Χρυσή Αυγή» δήλωσε η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα, που παρακολούθησε την ακροαματική διαδικασία της 14ης Οκτωβρίου στη δίκη της Χρυσής Αυγής και συναντήθηκε με τη μητέρα του δολοφονημένου Παύλου Φύσσα στο περιθώριο της δίκης για να της εκφράσει τη στήριξή της.

Η Κωνσταντίνα Κούνεβα ενημερώθηκε από τη Μάγδα Φύσσα, από δικηγόρους της οικογένειας Φύσσα και της πολιτικής αγωγής καθώς και από εκπροσώπους του Παρατηρητηρίου για τη Δίκη της Χρυσής Αυγής (Golden Dawn Watch) για την πορεία της μακρόχρονης δικαστικής διαδικασίας και μετέφερε στη μητέρα του αδικοχαμένου και στους δικηγόρους των θυμάτων της νεοναζιστικής οργάνωσης την προσπάθεια της ευρωομάδας του ΣΥΡΙΖΑ να ενημερωθούν όλοι οι ευρωβουλευτές για την υπόθεση και την πορεία της δίκης.

Στο πλαίσιο αυτό θα οργανωθεί το προσεχές διάστημα ενημέρωση των ευρωβουλευτών της GUE/NGL από εκπροσώπους των θυμάτων της Χρυσής Αυγής και τους δικηγόρους τους, αλλά και αποστολή ομάδας ευρωβουλευτών της GUE/NGL στην Αθήνα για παρακολούθηση και ενημέρωση για την εξέλιξη της δίκης. «Το τι θα γίνει στη δίκη αυτή στην πραγματικότητα αφορά όλη την Ευρώπη, όπου ο ρατσισμός και ο ναζισμός, κρυφός ή φανερός, επιδιώκουν την υποστήριξη των πολιτών. Ο κόσμος πρέπει να μάθει ποιο είναι το αληθινό πρόσωπό τους» είπε μετά την παρακολούθηση της ακροαματικής διαδικασίας η ευρωβουλευτής.

Κ. Κούνεβα: Επιτέλους μπήκε τέλος στην ανομία των εργολάβων - δουλεμπόρων στο Δημόσιο"

Με αφορμή την υπερψήφιση από τη Βουλή στα μέσα Οκτωβρίου της τροπολογίας του υπουργείου Διοικητικής Ανασυγκρότησης στο νομοσχέδιο για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία, που δίνει τη δυνατότητα σε όλους τους φορείς του Δημοσίου να συνάπτουν ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης και σίτισης, η ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κωνσταντίνα Κούνεβα χαιρέτισε "το τέλος στην ανομία των εργολάβων - δουλεμπόρων στο Δημόσιο".

Πρόκειται για μία τροπολογία που προβλέπει τη δυνατότητα σύναψης ατομικών συμβάσεων εργασίας ορισμένου χρόνου (μέχρι και 24 μήνες) από όλους τους φορείς του δημόσιου τομέα και τα εποπτευόμενα ΝΠΔΔ και ΝΠΙΔ, για τις υπηρεσίες καθαριότητας, φύλαξης, σίτισης.

Με τη συγκεκριμένη νομοθετική ρύθμιση επανέρχεται η νομιμότητα στις εργασιακές σχέσεις των εργαζομένων στους κλάδους αυτούς, που είχαν μετατραπεί σε σχέσεις δουλείας και άγριας εκμετάλλευσης λόγω της εκτεταμένης παραβατικότητας των εργολάβων, που απομυζούσαν για χρόνια το δημόσιο χρήμα. Ταυτόχρονα εξοικονομούνται δημόσιοι πόροι, τόσο αναγκαίοι στη σημερινή δύσκολη οικονομική κατάσταση.

Τερματίζεται επίσης το καθεστώς αβεβαιότητας και εργασιακής ανασφάλειας, που απειλούσε τις θέσεις εργασίας τους, μετά τις προσφυγές των εργολάβων κατά των ατομικών συμβάσεων έργου που επιχειρήθηκαν το προηγούμενο διάστημα. Με τις ατομικές συμβάσεις εργασίας ορισμένου χρόνου θωρακίζονται οι θέσεις εργασίας τους, σύμφωνα με τις συνταγματικές διατάξεις και το δίκαιο της Ε.Ε.

Η Κ. Κούνεβα δήλωσε "πολύ χαρούμενη για την πρωτοβουλία αυτή, γιατί η κατάργηση των εργολαβικών κυκλωμάτων -θύμα των οποίων υπήρξα κι εγώ- αποτελούσε ένα προσωπικό στοίχημα για εμένα, έναν στόχο πρώτης γραμμής, που πάλεψα τόσο ως συνδικαλίστρια όσο και ως ευρωβουλευτής."

"Από εδώ και πέρα εργαζόμαστε ώστε όλοι οι εργαζόμενοι στα συνεργεία, Έλληνες και μετανάστες, που πρόσφεραν τις υπηρεσίες τους σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες στα νοσοκομεία, τα σχολικά κτήρια, τα μέσα μεταφοράς κ.λπ., πολλές φορές απλήρωτοι, να διατηρήσουν τη δουλειά τους και αργότερα, όταν το επιτρέψουν οι συνθήκες, να αποκτήσουν συμβάσεις αορίστου χρόνου με πλήρη δικαιώματα, αφού καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες" τόνισε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL