Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
15.3°C19.3°C
3 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
11.2°C14.7°C
3 BF 53%
ΠΑΤΡΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
13.0°C16.0°C
3 BF 71%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
15.5°C17.7°C
3 BF 78%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.9°C12.9°C
0 BF 71%
CETA και άλλα στην Ευρωβουλή
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

CETA και άλλα στην Ευρωβουλή

Η υπογραφή της εμπορικής διατλαντικής συμφωνίας μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά κυριάρχησε στα ντιμπέιτ του προηγούμενου διαστήματος -και δη των τελευταίων εβδομάδων- στο ευρωκοινοβούλιο. Μπορεί η αντίσταση της βελγικής Βαλλονίας να έδωσε ελπίδες, ωστόσο η συμφωνία υπεγράφη και τώρα μένει η... υποχρεωτική επικύρωσή της από τα εθνικά κοινοβούλια.

Αντιδρούν στη CETA οι ευρωβουλευτές

Αποδομώντας τον πυρήνα των επιχειρημάτων των υποστηρικτών της CETA, της εμπορικής συμφωνίας Ευρώπης και Καναδά, 17 ευρωβουλευτές της Αριστεράς, των Σοσιαλιστών και των Πρασίνων συνυπέγραψαν άρθρο για τις αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις της, κάνοντας λόγο για πάνω από 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας σε όλη την Ε.Ε.

“Η CETA δεν είναι η προοδευτική συμφωνία που εμφανίζεται να είναι” είναι ο τίτλος του άρθρου, με τους βουλευτές να βάλλουν κατά της CETA γιατί δεν έτυχε διαπραγμάτευσης με διαφανή τρόπο, γεγονός που υποβαθμίζει τη Δημοκρατία. “Οι βουλευτές, τόσο σε εθνικό όσο και σε ευρωπαϊκό επίπεδο, δεν συμμετείχαν στις συζητήσεις και η εντολή διαπραγμάτευσης του Συμβουλίου -που καθόρισε τις κατευθυντήριες γραμμές για τους διαπραγματευτές της Επιτροπής- δεν δημοσιοποιήθηκε παρά μετά τη σύναψη της συμφωνίας” σημειώνουν, συμπεραίνοντας πως “Η εμπορική συμφωνία Ε.Ε. - Καναδά προωθεί την υπερβολική απελευθέρωση και την απορρύθμιση: αποδυναμώνει το δικαίωμα των κυβερνήσεων να προβαίνουν σε ρυθμίσεις με γνώμονα το δημόσιο συμφέρον, ενώ και η λεγόμενη ‘ανανεωμένη εκδοχή’ της δεν παρέχει νομική προστασία σε βασικούς τομείς και δεν πληροί τις απαιτήσεις των νομικών παραδόσεών μας”.

"200.000 χαμένες θέσεις εργασίας σε όλη την Ε.Ε."

Και εξηγούν: “Η επίσημη εκτίμηση αντικτύπου στην αειφορία (SIA) προβλέπει αύξηση μόνο 0,03% του ΑΕΠ, και ανεξάρτητες μελέτες, που βασίζονται σε ένα πιο ρεαλιστικό μοντέλο του ΟΗΕ, προβλέπουν αρνητικές οικονομικές επιπτώσεις και πάνω από 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας σε όλη την Ε.Ε. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, μάλιστα, αναφέρει ότι η CETA είναι πριν απ’ όλα ένα μέσο για να βοηθηθούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 99% των οποίων όμως δεν εξάγει προϊόντα πέρα από τον Ατλαντικό”. Ακόμη “Η Ε.Ε. και ο Καναδάς δεν δεσμεύτηκαν να προστατεύουν καλύτερα τα κοινωνικά και εργασιακά δικαιώματα και οι κλιματικές μας δεσμεύσεις από τη συμφωνία COP21 έρχονται σε αντίφαση με τη συμφωνία CETA, η οποία αναμένεται να αυξήσει τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου”.

Προς επίρρωση των επιχειρημάτων τους, οι ευρωβουλευτές φέρνουν το εξής παράδειγμα: “Ενώ οι αγρότες της Ε.Ε. ζητούν απεγνωσμένα περισσότερη προστασία στην εσωτερική αγορά της Ε.Ε., η CETA ανοίγει νέες ποσοστώσεις, με μηδενικό δασμό για το καναδικό βοδινό και χοιρινό κρέας για ποσότητες 140.000 τόνων ετησίως”.

Μάλιστα, θυμίζουν ότι “Η Ένωση Γερμανών Δικαστών αμφισβητεί σοβαρά τη συμβατότητα των εν λόγω παράλληλων αρμοδιοτήτων με την έννομη τάξη της Ε.Ε. Και καλεί την Επιτροπή, τις εθνικές κυβερνήσεις και το Κοινοβούλιο να απευθυνθούν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο για μια νομική γνωμοδότηση σχετικά με τη συμβατότητα ή όχι της CETA με το ευρωπαϊκό Κοινοτικό Δίκαιο”.

Η GUE προτείνει αλλαγές στον προϋπολογισμό της Ε.Ε.

Με έμφαση στην οικονομική στήριξη των κρατών-μελών που θα επηρεαστούν περισσότερο από το Brexit, οι ευρωβουλευτές της GUE πρότειναν σειρά αλλαγών στο σχέδιο προϋπολογισμού της Ε.Ε. για το 2017. Παράλληλα, πρότειναν αύξηση της οικονομικής στήριξης στους Παλαιστίνιους πρόσφυγες και την κατάρτιση σχεδίου διάσωσης για την προσφυγική κρίση στη Μεσόγειο.

Στα τέλη Οκτωβρίου το σχέδιο ενέκρινε η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στο Στρασβούργο, με 446 ψήφους υπέρ, 184 κατά και 60 αποχές. Βάσει των τροπολογιών που εγκρίθηκαν πλειοψηφικά, οι ευρωβουλευτές ζητούν την αύξηση των κονδυλίων για τη νεολαία και για την απασχόληση. Επίσης, δηλώνουν αντίθετοι με τις περικοπές που έχει ζητήσει το Συμβούλιο για τον τομέα 4, «Η Ευρώπη στον κόσμο», στον οποίο εντάσσονται και οι δράσεις για το μεταναστευτικό.

Στον προϋπολογισμό 2017 το συνολικό όριο των πιστώσεων φτάνει στα 160,7 δισ. ευρώ για τις αναλήψεις υποχρεώσεων και τα 136,7 δισ. ευρώ για τις πληρωμές. Να σημειωθεί ότι, σε σχέση με το αρχικό σχέδιο του προϋπολογισμού, προστέθηκαν 4,1 δισ. για τις υποχρεώσεις και 2,5 δισ. για τις πληρωμές.

Υπενθυμίζεται ότι η υπογραφή του τελικού κειμένου από τον πρόεδρο του ΕΚ θα γίνει μέσα στον Δεκέμβριο του 2016. Αν όμως δεν υπάρξει συναίνεση, η Κομισιόν θα πρέπει να υποβάλει ένα νέο σχέδιο προϋπολογισμού.

Μικρές ειδήσεις

* Η πρόεδρος της ευρωομάδας της Αριστεράς Γκάμπι Τσίμερ καταδίκασε τη βίαιη επίθεση των τουρκικών αστυνομικών δυνάμεων στην πρώην ευρωβουλεύτρια της GUE. Πρόκειται για την πρώτη Κούρδη Γεζίντι ευρωβουλευτή, που σήμερα είναι βουλευτής στην τουρκική Βουλή με το HDP. Η επίθεση σε βάρος της έγινε στη διάρκεια ειρηνικής διαδήλωσης.

* Η Αριστερά στην Ευρωβουλή εξέφρασε την απογοήτευσή της για το συνεχιζόμενο εμπάργκο στην Κούβα, κάνοντας λόγο για "εγκληματική εξωτερική πολιτική". Το οικονομικό και χρηματοπιστωτικό εμπάργκο, το οποίο επιβλήθηκε το 1962 στη χώρα, παραμένει σε ισχύ, παρά τη μερική χαλάρωση ορισμένων όρων των κυρώσεων.

* Την υιοθέτηση νομικών μέτρων ενάντια στη χρήση υδρογονομένων λιπαρών στη βιομηχανία φαγητού ζήτησε η ευρωομάδα της Αριστεράς, με στόχο την προστασία της υγείας των Ευρωπαίων πολιτών. Η ευρωβουλευτής της GUE Λιν Μπόιλαν χαρακτήρισε τα τρανς λιπαρά επικίνδυνα, κυρίως για τις παθήσεις της καρδιάς.

* Η GUE "έστησε" νέο ιστότοπο για τη διερεύνηση των γνωστών ως "Panama Papers" για όσο διαρκεί το έργο της σχετικής Εξεταστικής Επιτροπής. Το link είναι http://guengl-panamapapers.eu. Οι ενδιαφερόμενοι θα μπορούν να αντλούν πληροφορίες για την Εξεταστική Επιτροπή, αναλύσεις και προτάσεις πολιτικής των ευρωβουλευτών, καθώς και σχόλια επισκεπτών αλλά και γνώμες από διεθνείς ακτιβιστές φορολογικής δικαιοσύνης και ακαδημαϊκούς.

* Την Παγκόσμια Ημέρα Φαγητού, στις 16/10, οι Αριστεροί ευρωβουλευτές θύμισαν το ζήτημα της κλιματικής αλλαγής με στόχο να εγείρουν το ενδιαφέρον για την τροφή και την αγροτική οικονομία. "Τέτοια ζητήματα πρέπει να διευθετηθούν για να μπορέσει να διατρέφεται ο αυξανόμενος πληθυσμός της Γης, που το 2050 εκτιμάται ότι θα φτάσει τα 9,6 δισ. ανθρώπους" τόνισαν.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL