Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
"Πράσινο φως" για τη CETA από το Βέλγιο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Πράσινο φως" για τη CETA από το Βέλγιο

Την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ των τοπικών κυβερνήσεων του Βελγίου για τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου Ε.Ε. - Καναδά (CETA) ανακοίνωσε τελικά χθες ο Βέλγος πρωθυπουργός Σαρλ Μισέλ. Η επικύρωση της συμφωνίας είχε "παγώσει" εξαιτίας των αντιρρήσεων του κοινοβουλίου της Βαλλονίας, οι οποίες προκάλεσαν μάλιστα και την ακύρωση της προγραμματισμένης για τη χθεσινή μέρα πανηγυρικής τελετής υπογραφής.

Ο Μισέλ τόνισε ότι η συμφωνία θα πρέπει να επικυρωθεί από τα τοπικά κοινοβούλια του Βελγίου "πριν από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής". Το αναθεωρημένο κείμενο θα κληθούν, στη συνέχεια, να εγκρίνουν οι πρέσβεις των υπόλοιπων 28 κρατών-μελών προκειμένου η CETA να τεθεί προσωρινά σε εφαρμογή.

Ο Βέλγος πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι, έπειτα από τις μαραθώνιες διαβουλεύσεις των τελευταίων 24ωρων, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις ώστε "όλα τα κοινοβούλια" να είναι πλέον σε θέση να εγκρίνουν τη συμφωνία. Αποφεύγοντας να μπει σε λεπτομέρειες για τις τροποποιήσεις, τόνισε ότι το κείμενο που τελικά συμφωνήθηκε κατευνάζει τις "ανησυχίες" που υπήρχαν για την εμπορική συνθήκη. "Είμαστε εξαιρετικά ευτυχείς που οι απαιτήσεις μας έγιναν δεκτές" δήλωσε, από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός της Βαλλονίας Πολ Μανιέτ.

Με βάση τις τροποποιήσεις -ένα τετρασέλιδο παράρτημα- που απέσπασε η Βαλλονία, το Βέλγιο θα μπορεί να προσφύγει στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο προκειμένου να διασαφηνιστεί αν τα ειδικά διαιτητικά δικαστήρια που προβλέπονται από την CETA είναι συμβατά με το ευρωπαϊκό δίκαιο. Υπάρχει επίσης η εγγύηση ότι η βελγική κυβέρνηση θα "αξιολογήσει" τις οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις της εμπορικής συμφωνίας.

Σημειώνεται ότι, με βάση το ομοσπονδιακό σύστημα του Βελγίου, η κεντρική κυβέρνηση δεν μπορούσε να υπογράψει την εμπορική συμφωνία χωρίς τη συγκατάθεση των τοπικών κοινοβουλίων. Η γαλλόφωνη Βαλλονία άσκησε αρχικά βέτο στη CETA ζητώντας ισχυρότερες εγγυήσεις για την προστασία των εργασιακών σχέσεων, του περιβάλλοντος και των καταναλωτών.

Λίγο πριν την ανακοίνωση της συμφωνίας, ο Καναδός πρωθυπουργός Τζάστιν Τριντό είχε ανακοινώσει την ακύρωση του ταξιδιού του στις Βρυξέλλες σημειώνοντας ότι ο Καναδάς "παραμένει έτοιμος να υπογράψει αυτή τη σημαντική συμφωνία όταν είναι έτοιμη η Ευρώπη".

Από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ εξέφρασε την ικανοποίησή του για τα "καλά νέα" και υπογράμμισε πως "μόνο όταν όλες οι διαδικασίες θα έχουν ολοκληρωθεί από την πλευρά της Ε.Ε. για την υπογραφή της CETA" θα επικοινωνήσει ο ίδιος με τον Καναδό πρωθυπουργό.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL