Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Brexit και... οι φοιτητές φεύγουν
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Brexit και... οι φοιτητές φεύγουν

Με τις υπηρεσίες να αντιστοιχούν περίπου στο 80% της βρετανικής οικονομίας (!) το Brexit χτυπάει τώρα μια από τις πιο ανθούσες και προσοδοφόρες, διαχρονικά, δραστηριότητες στον τομέα αυτόν, την εισαγωγή φοιτητών στα αγγλικά πανεπιστήμια.

Την ίδια ώρα η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι δηλώνει... "εθνικά υπερήφανη" επειδή η Nissan θα κατασκευάζει την επόμενη γενιά του Qashqai στη Βρετανία... Πάντως, κάποια συμβολή θα είχαν σ’ αυτόν τον ενθουσιασμό και οι χθεσινές καλές ειδήσεις από τη στατιστική υπηρεσία: η εγχώρια οικονομία απορρόφησε το χτύπημα του Brexit χωρίς σοβαρά τραύματα, παρά μόνον με λίγες "γρατζουνιές" -τουλάχιστον για την ώρα.

Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία που δόθηκαν χθες στη δημοσιότητα, ο αριθμός των σπουδαστών από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που καταθέτουν αίτηση για εισαγωγή σε βρετανικά πανεπιστήμια μειώθηκε κατά 9% σε ετήσια βάση ύστερα από την ψήφο υπέρ του Brexit. Τα στοιχεία αποτελούν την πρώτη σαφή ένδειξη ότι το δημοψήφισμα αποθάρρυνε πολλούς Ευρωπαίους πολίτες από το να επιλέξουν για τις σπουδές τους τη Βρετανία.

Η πανεπιστημιακή κοινότητα της χώρας είχε προειδοποιήσει ότι το Brexit θα σημάνει κίνδυνο για τη χρηματοδότηση των πανεπιστημίων και την πρόσβαση σε ερευνητικά προγράμματα καθιστώντας δυσκολότερη την προσέλκυση προσωπικού υψηλής κατάρτισης.

Τα πρώτα στοιχεία για τα προγράμματα σπουδών που ξεκινούν τον Σεπτέμβριο του 2017 έδειξαν ότι ο αριθμός των φοιτητών από άλλες χώρες της Ε.Ε. μειώθηκε κατά 620 συγκριτικά με τα στοιχεία για τον Σεπτέμβριο του 2016, που αφορούσε σε 6.240 εγγραφές. Τα στοιχεία, από την υπηρεσία εισαγωγής σε πανεπιστήμια και κολέγια (UCAS), καλύπτουν προγράμματα σπουδών τα οποία απαιτούν έγκαιρη εγγραφή και τα οποία είναι η ιατρική, η οδοντιατρική και η κτηνιατρική σε οποιοδήποτε βρετανικό πανεπιστήμιο και οποιοδήποτε πρόγραμμα σπουδών στην Οξφόρδη ή το Κέμπριτζ.

Πάντως, τα στοιχεία για την πορεία της οικονομίας που ανακοίνωσε χθες η στατιστική υπηρεσία δίνουν μια νότα αισιοδοξίας και η αντιευρωπαϊκή κυβέρνηση των Συντηρητικών αναμένεται ότι θα τα αξιοποιήσει επικοινωνιακά στο έπακρο.

Ο ρυθμός ανάπτυξης έφτασε στο 0,5% κατά το τρίτο τρίμηνο του χρόνου, ποσοστό που αντιστοιχεί σε ετήσιο ρυθμό 2%. Ήταν ελαφρώς υψηλότερος από τις προσδοκίες των αναλυτών, που προέβλεπαν ρυθμό 0,4%, αλλά σαφώς χαμηλότερος σε σχέση με το δεύτερο τρίμηνο, όταν είχε καταγραφεί 0,7%, ή 2,7% σε ετήσια βάση.

Οι καλές στατιστικές έδωσαν μια πρόσκαιρη ελαφρά ώθηση στην ισοτιμία της στερλίνας έναντι του δολαρίου και του ευρώ, αλλά τα χαμόγελα δεν κράτησαν πολύ γιατί οι τιμές επανήλθαν γρήγορα στα προηγούμενα επίπεδά τους. Οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι είναι ακόμη πιθανή μία μεγαλύτερη επιβράδυνση στο μέλλον, καθώς η αβεβαιότητα για τις μελλοντικές σχέσεις της Βρετανίας με την Ε.Ε. επιβαρύνει το επενδυτικό κλίμα και η ανοδική τάση του πληθωρισμού συμπιέζει το διαθέσιμο εισόδημα των καταναλωτών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL