Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Βέλγιο: Συνεδριάζουν για τη CETA η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των περιφερειών
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Βέλγιο: Συνεδριάζουν για τη CETA η ομοσπονδιακή κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των περιφερειών

Στις 4 ώρα Ελλάδας άρχισε και πάλι η συνεδρίαση των μελών της ομοσπονδιακής κυβέρνησης και των εκπροσώπων των περιφερειών του Βελγίου με στόχο να βρεθεί η «χρυσή τομή» που θα επιτρέψει την υπογραφή αύριο της εμπορικής συμφωνίας με τον Καναδά (CETA).

«Αυτήν την ώρα που μιλάμε η αυριανή Σύνοδος ΕΕ-Καναδά είναι ακόμα εφικτή» δήλωσε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ ενώπιον της ολομέλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου σήμερα στο Στρασβούργο. Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ εξέφρασε την ελπίδα ότι «κατά τη διάρκεια της ημέρας, μια συμφωνία μπορεί να βρεθεί μεταξύ την ομοσπονδιακής κυβέρνησης και της περιφερειακής κυβέρνησης της Βαλονίας».

Σύμφωνα με κοινοτική πηγή, αυτήν την ώρα το επίκεντρο των διαπραγματεύσεων βρίσκεται στο εσωτερικό του Βελγίου, καθώς οι διαπραγματεύσεις με τον Καναδά έχουν σταματήσει από το Σάββατο και «το μπαλάκι» έχει περάσει στην ευρωπαϊκή πλευρά. Στις συναντήσεις που πραγματοποιούνται τις τελευταίες ημέρες παρών είναι και εκπρόσωπος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο οποίος παρέχει «τεχνική» βοήθεια και δεν συμμετέχει επί της ουσίας στις διαπραγματεύσεις.

Η ίδια πηγή αναφέρει ότι στόχος είναι χωρίς να υπάρχει δυνατότητα αλλαγής του κειμένου της σύμβασης, να συμφωνηθούν άλλα εργαλεία με νομική ισχύ που θα παράσχουν στους Βέλγους ικανοποιητικές εγγυήσεις για τα θέματα που τους απασχολούν, τα οποία όπως είναι γνωστό αφορούν τη σύνθεση και τις δικαιοδοσίες των διαιτητικών δικαστηρίων που θα εξετάζουν τις διαφορές μεταξύ των επενδυτών και του κράτους καθώς και τα ζητήματα που εγείρονται στο πλαίσιο της αγροτικής πολιτικής.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, εφόσον καταστεί εφικτή η «βελγοβελγική» συμφωνία σήμερα, οι 28 πρέσβεις στην ΕΕ αναμένεται να συνεδριάσουν για να ενημερωθούν επί των συμφωνηθέντων.

Εν τω μεταξύ, «απίθανη» θεωρεί η εφημερίδα De Morgen την υπογραφή συμφωνίας κατά την αυριανή σύνοδο κορυφής ΕΕ-Καναδά, σημειώνοντας πως ο σοσιαλιστής κυβερνήτης της Βαλονίας, Πολ Μανιέτ εγείρει νέες αξιώσεις. H εφημερίδα εκτιμά στο κύριο άρθρο της ότι, εάν τελικά καταστεί δυνατό να απαλειφθεί η διάταξη περί διαιτητικών δικαστηρίων που θα επιδικάζουν τις διαφορές πολυεθνικών με κράτη/περιφέρειες ακόμα και εκτός ΕΕ, ο Μανιέτ θα έχει καταγάγει νίκη μεγάλη, σηματοδοτώντας έτσι έναν θρίαμβο και για τον «σκεπτόμενο» πολίτη.

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL