Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
13.1°C17.3°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.3°C14.6°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.5°C14.4°C
3 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.3°C15.2°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
10 °C
10.4°C10.4°C
1 BF 74%
«Ματωμένος γάμος» δεξιάς και σοσιαλιστών, 86.000 «Όχι» σε οικουμενική από μέλη PSOE
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

«Ματωμένος γάμος» δεξιάς και σοσιαλιστών, 86.000 «Όχι» σε οικουμενική από μέλη PSOE

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Η «πασοκοποίηση» του ισπανικού Σοσιαλιστικού Κόμματος PSOE θα αρχίσει επισήμως το βράδυ της Κυριακής μετά την ολομέλεια της Ομοσπονδιακής (Κεντρικής) Επιτροπής του, που αγνοώντας το «Όχι» τουλάχιστον 86.000 μελών του θα δώσει εκτός απροόπτου το πράσινο φως στο «μεγάλο συνασπισμό» με την πιο διεφθαρμένη ευρωπαϊκή δεξιά. Ο Μαριάνο Ραχόι τηρεί απόλυτη σιγή, ενώ το Unidos Podemos κάλεσε σε κινητοποιήσεις εναντίον της «οικουμενικής»,

Η «νέα» ηγεσία του Σοσιαλιστικού Κόμματος φαίνεται ότι έχει δύο επιλογές. Ο πρόεδρος της Επιτροπής διαχείρισης Χαβιέρ Φερνάντεθ και η πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Ανδαλουσίας Σουσάνα Ντίαθ θα ζητήσουν από την Ομοσπονδιακή Επιτροπή να ψηφίσει την αποχή των 84 βουλευτών του κόμματος. Ορισμένοι βαρόνοι και κυρίως πρόεδροι τοπικών κυβερνήσεων υποστηρίζουν υποκριτικά την «τεχνική αποχή» μόλις 11 βουλευτών, για να επιτραπεί ο σχηματισμός της κυβέρνησης μειοψηφίας του Ραχόι χωρίς να τεθεί σε δοκιμασία η ενότητα της κοινοβουλευτικής ομάδας και του κόμματος από την αρνητική ψήφο ορισμένων βουλευτών μεταξύ των οποίων και του πρώην γενικού γραμματέα του Πέδρο Σάντσεθ, που κρατά ερμητικά κλειστά τα χαρτιά του. Για τους βαρόνους αυτούς «οι σοσιαλιστές είναι εναντίον της δεξιάς και της ακυβερνησίας», ενώ για την ισπανική κοινή γνώμη είναι προφανές ότι η Ντίαθ προσπαθεί να εξοντώσει ολοσχερώς το Σάντσεθ και να τον αναγκάσει να παραιτηθεί από βουλευτής και να αποχωρήσει από το κόμμα.  

Οι επτά βουλευτές του Σοσιαλιστικού Κόμματος της Καταλονίας PSC δηλώνουν μέχρι στιγμής ότι θα ψηφίσουν εναντίον του Ραχόι και ο γενικός γραμματέας του PSC Μιγκέλ Ιθέτα κατέστησε σαφές ότι το κόμμα του θα αποχωρήσει από τις ομοσπονδιακές δομές του PSOE και θα δημιουργήσει δική του κοινοβουλευτική ομάδα. Ο «πραξικοπηματίας» Φερντάντεθ ζήτησε από τους Καταλανούς σοσιαλιστές να αλλάξουν γραμμή πριν την ψηφοφορία στην Ομοσπονδιακή Επιτροπή ή να μην… συμμετάσχουν, γιατί «δεν είναι σωστό να ψηφίσουν εναντίον και να αποχωρήσουν γιατί δεν θα τους αρέσει το αποτέλεσμα». Σε ότι αφορά τη σύγκλιση του συνεδρίου του κόμματος, εκτάκτου ή τακτικού, ο Φερνάντεθ τόνισε ότι δεν θα γίνει «μέχρι να ηρεμήσουν τα πνεύματα».

Οι «πραξικοπηματίες» ισχυρίζονται ότι ελέγχουν τουλάχιστον το 60% από τα 290 μέλη της Ομοσπονδιακής Επιτροπής, στην οποία συμμετέχουν όλοι σχεδόν οι πρώην, από τους πρωθυπουργούς, γραμματείς και υπουργούς. Όσοι όμως εναντιόνονται στη δεξιά φαίνεται ότι έχουν μαζί τους τη βάση του κόμματος, αφού 72 ώρες πριν τη συνεδρίαση είχαν συγκεντρώσει ήδη 86.205 υπογραφές ανάμεσα στα λιγότερα από 180χιλιάδες μέλη του κόμματος ζητώντας εσωτερικό δημοψήφισμα για την αποχή ή μη στο Ραχόι και την άμεση διοργάνωση Έκτακτου Συνεδρίου.

«Η Επιτροπή διαχείρισης του κόμματος έχει πάρει διαζύγιο από τη βάση του», προειδοποίησε η βουλευτής Μαργκαρίτα Ρόμπλες, καταγγέλλοντας μάλιστα ότι σε πολλές κομματικές οργανώσεις απαγορεύτηκαν οι ψηφοφορίες για την αποχή και τα Έκτακτο Συνέδριο με τη δικαιολογία ότι το θέμα δεν βρισκόταν στην… ημερήσια διάταξη. 

Ο βασιλιάς Φελίπε θα ξεκινήσει τη Δευτέρα διαβουλεύσεις με τα κόμματα, που θα ολοκληρωθούν με τη συνάντησή του την Τρίτη με τον Φερνάντεθ στις 14.30 και το Ραχόι στις 16.30 ώρα Ελλάδας, επιτρέποντας στην προεδρία της βουλής να συγκαλέσει την ολομέλειά της την Τετάρτη 26 Οκτωβρίου.

O ηγέτης της Ενωμένης Αριστεράς Αλμπέρτο Γκαρθόν θα συναντηθεί με τον βασιλιά τη Δευτέρα στις 16.30 ώρα Ελλάδας και ο ηγέτης του Unidos Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας την Τρίτη στις 13.30 ώρα Ελλάδας.

Το Σοσιαλιστικό Κόμμα του Φερνάντεθ και της Ντίαθ πήρε τη σκυτάλη του βρώμικου πολέμου εναντίον του Ιγκλέσιας και του Unidos Podemos από τη δεξιά και τους «Πολίτες». Για το «νέο» Σοσιαλιστικό Κόμμα ο Ιγκλέσιας και το Podemos είναι οι υπεύθυνοι «φασίστες» γιατί μια ομάδα διακοσίων περίπου νεαρών απέτρεψαν την ομιλία του πρώην σοσιαλιστή πρωθυπουργού Φελίπε Γκονθάλεθ και του ιδιοκτήτη του ομίλου της El Pais Χουάν Λουίς Θεμπριάν στη Νομική Σχολή του Αυτόνομου Πανεπιστημίου της Μαδρίτης.

Η ηγεσία του Podemos υπερασπίστηκε τον Ιγκλέσιας, που μαζί με τον πολιτικό γραμματέα του κόμματος Ερεχόν εκθείασαν την αποφασιστικότητα των νεολαίων που ύψωσαν την φωνή τους μέσα στο Πανεπιστήμιο εναντίον των δύο πρωτεργατών της οικουμενικής κυβέρνησης. 

Οι Ιγκλέσιας και Γκαρθόν τόνισαν ότι το Unidos Podemos θα πρέπει να αντιμετωπίσει την οικουμενική κυβέρνηση δεξιάς, σοσιαλιστών και «Πολιτών» στους δρόμους και τις πλατείες.

«Με ανησυχεί πολύ ότι η κοινοβουλευτική δουλεία μπορεί να συνεισφέρει να ξεπλυθεί το Σοσιαλιστικό Κόμμα. Λειτουργούμε καλύτερα όταν είμαστε ικανοί να προσελκύσουμε τμήματα που είναι πολύ κουρασμένα από τη σημερινή πολιτική τάξη και βλέπουν σε εμάς ένα διαφορετικό στυλ», προειδοποίησε ο ηγέτης του Unidos Podemos Πάμπλο Ιγκλέσιας, εκτιμώντας ότι το 2ο Συνέδριο του Podemos ή καλύτερα η 2η Συνέλευση Πολιτών θα πραγματοποιηθεί το χειμώνα εάν η δεξιά και ο Ραχόι επιστρέψουν στη κυβέρνηση. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL