Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
12.0°C16.8°C
1 BF 60%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
9.8°C13.6°C
3 BF 54%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
9.0°C16.0°C
2 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
9 °C
8.9°C11.3°C
0 BF 81%
Ιταλία: Σήμερα απεργία αυτόνομων συνδικάτων -αύριο κινητοποίηση NoRenziDay
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Σήμερα απεργία αυτόνομων συνδικάτων -αύριο κινητοποίηση NoRenziDay

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Διήμερο κινητοποιήσεων με γενική απεργία και NoRenziDay στην Ιταλία με διπλό ραντεβού στη «Πλατεία Αμπντ Ελ Σαλάμ», για να θυμηθούν τον Αιγύπτιο μετανάστη που δολοφονήθηκε από ένα φορτηγό απεργοσπαστών στην Πιατσένζα. Έτσι μετονομάστηκε για τις δύο ημέρες των κινητοποιήσεων η Πλατεία Σαν Τζιοβάνι, η παραδοσιακή πλατείας των μεγάλων εργατικών κινητοποιήσεων στη Ρώμη.

Το διήμερο των κινητοποιήσεων στην Ιταλία ξεκίνησε σήμερα με τη γενική απεργία των αυτόνομων συνδικάτων και κινητοποιήσεις σε 21 πόλεις εναντίον της διάλυσης των εργασιακών σχέσεων και θα συνεχιστεί αύριο με συγκέντρωση στη Ρώμη εναντίον της κατάργησης του δημοκρατικού συντάγματος με την επωνυμία… NoRenziDay. Στη Ρώμη οι δύο από τις τρεις γραμμές του Μετρό παρέλυσαν ολοσχερώς, όπως επίσης και οι συγκοινωνίες. 

Δεκάδες αυτόνομα συνδικάτα, οργανώσεις και συλλογικότητες της Αριστεράς συμμετέχουν σήμερα στη γενική απεργία «για την υπεράσπιση των δικαιωμάτων της εργασίας και του κοινωνικού κράτους, για να υπερασπιστούν και να εφαρμόσουν το Σύνταγμα του 1948, για να πουν φθάνει στη κυβέρνηση Ρέντσι και την κοινωνική σφαγή», όπως σημειώνει το κάλεσμα των δεκάδων αυτόνομων συνδικάτων μεταξύ των οποίων η USB, η UNICOBAS, η USI και η CUB, δεκάδων Κοινωνικών Κέντρων, το αριστερό ψηφοδέλτιο «Αριστερά για τη Ρώμη», και προσωπικότητες της πολιτικής και κοινωνικής ζωής της χώρας με άξονα τους πρώην αντάρτες που αγωνίστηκαν για το δημοκρατικό σύνταγμα, όπως τη Μεναπάτσε και τον Λορεντζόνι, διανοούμενους, όπως τον Μόνι Οβάντια, δήμαρχους, όπως τον Ντε Ματζίστρις της Νάπολης, και πολιτικούς, από το γραμματέα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Φερέρο, το ηγετικό στέλεχος της Ενωμένης Αριστεράς Φασίνα, τον Μουσάκιο της «Άλλης Ευρώπης με το Τσίπρα».

Αύριο Σάββατο 22 Οκτωβρίου οι κινητοποιήσεις θα συνεχιστούν με μεγάλη συγκέντρωση στη Ρώμη εναντίον της μεταρρύθμισης που προτείνει η κυβέρνηση Ρέντσι με στόχο την καταστρατήγηση του δημοκρατικού συντάγματος, που σύμφωνα με τη JP Morgan προστατεύει την εργασία και δεν βοηθά την ανάπτυξη!

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL