Live τώρα    
25°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
25 °C
23.8°C26.6°C
3 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
20.2°C25.3°C
2 BF 35%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
20 °C
19.4°C22.1°C
3 BF 56%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
21.5°C24.7°C
5 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
24 °C
22.3°C23.9°C
1 BF 33%
Ισπανία: Στον "αέρα" η συνεδρίαση της ΚΕ των σοσιαλιστών, "πραξικοπηματίες" χωρίς "Σχέδιο Β"
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ισπανία: Στον "αέρα" η συνεδρίαση της ΚΕ των σοσιαλιστών, "πραξικοπηματίες" χωρίς "Σχέδιο Β"

Του Αργύρη Παναγόπουλου 

«Όχι στο Ραχοι. 1μέλος 1 ψήφος», «Φελίπε, Χαφιέ και Πραξικοπηματία», «Ψήφισε «Ναι» με το Σάντσεθ». Με πλακάτ και συνθήματα αυτού του είδους μέλη και στελέχη του Σοσιαλιστικού Κόμματος πολιορκούν τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής (Κεντρικής) Επιτροπής στη Μαδρίτη, που καθυστερήσει εξαιτίας της αμφισβήτησης της νομιμότητας της από τους «πραξικοπηματίες» των Γκονθάλεθ και Ντίαθ. 

Η έναρξη της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακή Επιτροπή του κόμματος έχει καθυστερήσει σχεδόν μια ώρα εξαιτίας της αμφισβήτησης της νομιμότητας συμμετοχής και ψήφου των μελών της Εκτελεστικής Επιτροπής, της αντίστοιχης Πολιτικής Γραμματείας που είναι πιστά στο γενικό γραμματέα Σάντσεθ, ενώ οι δύο πλευρές διαφωνούν για τον τρόπο των ψηφοφοριών και την ημερήσια διάταξη της συνεδρίασης.

Οι «πραξικοπηματίες» θέλουν να αποκλειστούν από την ψηφοφορία όλα τα μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής, τόσο αυτά που παραιτήθηκαν όσο και αυτά που προχώρησαν στη συνεδρίασή της, εκτιμώντας ότι το συγκεκριμένο όργανο του κόμματος έχει διαλυθεί και τα μέλη του έχουν εκπέσει.

Οι δύο πλευρές φαίνεται να συμφώνησαν ότι η πρώτη ψηφοφορία θα αφορά τη σύνθεση του προεδρείου της Ομοσπονδιακής Επιτροπής, που θα αποτελέσει μια πρώτη ένδειξη για τους συσχετισμούς και τις ισορροπίες στο όργανο του κόμματος που θα πρέπει να αποφασίσει για τη διοργάνωση ή μη του συνεδρίου και την εκλογή νέου γραμματέα του κόμματος με προκριματικές, το χρόνο που θα πραγματοποιηθεί και εάν θα συνεχίσει να υπάρχει ως όργανο ή θα αντικατασταθεί από μια Επιτροπή διαχείρισης έως το συνέδριο.

H «Εκτελεστική Επιτροπή εν λειτουργία», αυτή που είναι πιστή στο Σάντσεθ, είχε ζητήσει από τα μέλη και τα στελέχη του κόμματος να αποφύγουν συγκεντρώσεις έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος στη Μαδρίτη, όπου πραγματοποιείται η συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής. Αυτό δεν εμπόδισε μέλη και στελέχη του κόμματος να παρουσιαστούν με πλακάτ και συνθήματα εναντίον των «πραξικοπηματιών». Η διεύθυνση των κεντρικών γραφείων του κόμματος προχώρησε χθες και στην αλλαγή της κλειδαριάς!

Η αποτυχία των Γκονθάλεθ και Ντίαθ να οδηγήσουν σε παραίτηση τον Σάντσεθ άρχισε να δημιουργεί προβλήματα στο εσωτερικό της παράταξής τους, αφού ακόμη και από το ελεγχόμενο πλήρως στελεχικό δυναμικό της Ανδαλουσίας ορισμένοι άρχισαν να κατηγορούν τη Ντίαθ ότι δεν κατάφερε να διώξει τον Σάντσεθ και ότι δεν υπάρχει «Σχέδιο Β». Πρώην σοσιαλιστής βουλευτής της Ανδαλουσίας,  που στηρίζει τη Ντίαθ και που κράτησε την ανωνυμία του, τόνισε ότι η πρόεδρος της Ανδαλουσίας  «ξέρει πολύ καλά ότι δεν μπορεί να επιλέξει τίποτα πριν περάσει αυτή η καταιγίδα, τουλάχιστον για ένα έτος. Ακόμη περισσότερο να παρουσιαστεί στις προκριματικές εκλογές για την εκλογή του γενικού γραμματέα, για η ψήφος των μελών θα την ισοπέδωνε».

Ο Σάντσεθ αργά χθες το βράδυ ανακοίνωσε σε συνέντευξη Τύπου στα κεντρικά γραφεία του κόμματος ότι θα παραιτηθεί μόνο εάν η Ομοσπονδιακή Επιτροπή του κόμματος αποφασίσει σήμερα να στηρίξει εμμέσως μια νέα κυβέρνηση Ραχόι διαμέσου της αποχής, γεγονός που εκτιμήθηκε ότι πιέζει τους "πραξικοπηματίες" να φανερώσουν τους πραγματικούς σκοπούς της προσπάθειας απομάκρυνσής του από την ηγεσία του κόμματος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL