Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.6°C22.4°C
4 BF 41%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.0°C19.3°C
3 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
17 °C
16.5°C18.0°C
5 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.1°C
6 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.7°C20.9°C
4 BF 35%
Εμφύλιος και «πασοκοποίηση» σοσιαλιστών: Με τον Σάντσεθ ή με τον Ραχόι;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Εμφύλιος και «πασοκοποίηση» σοσιαλιστών: Με τον Σάντσεθ ή με τον Ραχόι;

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Μαίνεται ο εμφύλιος πόλεμος στο PSOE. Η «πασοκοποίηση» αποτελεί τον εφιάλτη των συνεπών Ισπανών σοσιαλιστών, ενώ το διεφθαρμένο τμήμα τους θέλει να στηρίξει μια νέα δεξιά κυβέρνηση αδιαφορώντας για τους ανέργους, την φτωχοποίηση και τις περίπου πέντε χιλιάδες αυτοκτονίες από τις εξώσεις και τις κατασχέσεις.  

Η Ομοσπονδιακή (Κεντρική) Επιτροπή του Ισπανικού Σοσιαλιστικού Εργατικού Κόμματος PSOE θα πρέπει να επιλέξει αύριο, μετά από 137 χρόνια πολυτάραχης ζωής, εάν θα στηρίξει μια νέα δεξιά κυβέρνηση σε μια γονατισμένη από το νεοφιλελευθερισμό χώρα ή θα αφήσει ανοικτή την προοπτική μιας δημοκρατικής και προοδευτικής κυβέρνησης.

«Η γνώμη μου είναι ξεκάθαρη: μια κυβέρνηση συνεργασίας με το PSOE. Το λέμε εδώ και 11 μήνες», έγραψε σε μήνυμά του στο Twitter o ηγέτης του Unidos Podemos Ιγκλέσιας ζητώντας το προφανές, ενώ ο Γκονθάλεθ και η Ντίαθ επιμένουν στην παραφύση ανοχή των σοσιαλιστών σε μια κυβέρνηση της δεξιάς και την ντε φάκτο «πασοκοποίηση» του κόμματός τους.  

H «Ομοσπονδιακή Εκτελεστική Επιτροπή εν ενεργεία», τα μέλη της δηλαδή που παραμένουν πιστά στο Σάντσεθ, ζήτησε με ανακοίνωσή της «να λυθούν δημοκρατικά οι διαφορές» και κάλεσε τα μέλη του κόμματος να αποφύγουν τη μαζική παρουσία τους έξω από τα κεντρικά γραφεία του κόμματος κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Ομοσπονδιακής Επιτροπής το Σάββατο το πρωί, δεδομένου ότι πολλές περιφερειακές οργανώσεις του κόμματος και της νεολαίας ανακοίνωσαν τη ναύλωση πούλμαν για να στηρίξουν τον γραμματέα.

Η ηγεσία του κόμματος με επικεφαλής το Σάντσεθ τόνισε ότι η αντίστοιχη Επιτροπή Ελέγχου θα συγκληθεί μετά τη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής το Σάββατο θέτοντας στην ημερήσια διάταξή της τη διοργάνωση των προκριματικών εκλογών στις 23 Οκτωβρίου και του εκτάκτου συνεδρίου στις 12 και 13 Νοεμβρίου, παρόλο που στο 5μελές αυτό όργανο έχουν τη πλειοψηφία οι αντίπαλοι του Σάντσεθ.

Μπορέγ εναντίον «πραξικοπηματιών»

«Από όσο ξέρω ο όμιλος Prisa [της El  Pais] δεν μπορεί να παύσει το Σάντσεθ», σχολίασε ο πρώην πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και πρώην γενικός γραμματέας του κόμματος Μπορέγ, προσφέροντας τη τελευταία στιγμή πολύτιμη στήριξη στο Σάντσεθ απαντώντας στα απαξιωτικά και εχθρικά δημοσιεύματα της μεγαλύτερης ισπανόφωνης εφημερίδας που χαρακτήρισε μεταξύ άλλων το Σάντσεθ «ανόητο και χωρίς ενδοιασμούς».

Ο όμιλος Prisa, που ελέγχει μεταξύ άλλων την El Pais, αποτελεί την αιχμή του δόρατος εναντίον του Σάντσεθ, δεδομένου ότι εδώ και μήνες ο ιδρυτής της Θεβριάν προσπαθεί να στηρίξει γέφυρες ανάμεσα στο Λαϊκό Κόμμα και το Σάντσεθ για να ανεχθεί μια νέα δεξιά κυβέρνηση διαμέσου της αποχής των σοσιαλιστών βουλευτών.   

«Αρέσει ή όχι σε όσους παραιτήθηκαν, ο αγώνας εξουσίας στο εσωτερικό του κόμματος μπορεί να λυθεί με το έκτακτο συνέδριο»,συμπλήρωσε ο Μπορέγ καθιστώντας σαφές ότι στηρίζει τον Σάντσεθ, ενώ αναφερόμενες εμμέσως στο ρόλο του Γκονθάλεθ προειδοποίησε ότι: «Λένε ότι έγινε ένα πραξικόπημα. Εάν πράγματι έγινε θα είχε οργανωθεί από ένα λοχία με αναπτήρα». Ο Μπορέγ προκάλεσε τους υποστηρικτές του Γκονθάλεθ και της Ντίαθ «να πουν ανοικτά αυτό που υπερασπίζονται», δηλαδή τη στήριξη μιας δεξιάς κυβέρνησης, ενώ αποκαλώντας «κυρία Ντίαθ» την πρόεδρο της Ανδαλουσίας, αντί για… συντρόφισσα, ζήτησε «να μας πει πως θα πάμε στην αντιπολίτευση… Όταν η Ντίαθ λέει ότι δεν μπορούμε να κάνουμε κυβέρνηση με 85 βουλευτές θα πρέπει να είναι συνεπής και να πει: «πρέπει να απέχουμε». Δεν το είπε γιατί είναι αντιλαϊκό». Ο Μπορέγ ζήτησε από το κόμμα του να συνομιλήσει με τον Ιγκλέσιας «γιατί πολλά από τα παιδιά των σοσιαλιστών είναι εκεί».

Η Ντίαθ μέχρι τέλους με τη… δεξιά

Η πρόεδρος της Ανδαλουσίας Ντίαθ κατάφερε να αποσπάσει μια σχεδόν ομόφωνη απόφαση από τη περιφερειακή Επιτροπή του κόμματος στην Ανδαλουσία, με μια αποχή ανάμεσα στα 300 μέλη της, στην οποία αναφέρεται ότι το κόμμα δεν θα πρέπει να διοργανώσει κανένα συνέδριο πριν από το σχηματισμό της νέας κυβέρνησης της χώρας. Η Ντίαθ απέφυγε να ζητήσει την παραίτηση του Σάντσεθ από το όργανο της μεγαλύτερης περιφερειακής οργάνωσης του κόμματος ζητώντας «ηρεμία και προβληματισμό». Εκτιμώντας ότι «δεν υπάρχουν σοσιαλιστές της αριστεράς και της δεξιάς» συμπλήρωσε ότι «με πονά ότι στην πολιτική κληρονομιά του κόμματός μας, τον Γκονθάλεθ και τον Θαπατέρο τους καταλογίζουν στη δεξιά».  

Η Ντίαθ μίλησε επί τρεις ώρες, λαμβάνοντας 15 φορές το λόγο στην με κλειστές τις πόρτες συνεδρίαση του περιφερειακού οργάνου του κόμματος στην Ανδαλουσία 

Στελέχη κοντά στη Ντίαθ αναγνώρισαν ότι εάν συμμετάσχουν στη συνεδρίαση της Ομοσπονδιακής Επιτροπής το Σάββατο στη Μαδρίτη σημαίνει ότι νομιμοποιούν την Εκτελεστική Επιτροπή που τη συγκάλεσε και ότι θα πρέπει να αποδεχθούν τη ψηφοφορία που θα αποφασίσει το έκτακτο συνέδριο του κόμματος και τις προκριματικές για την εκλογή του γραμματέα, σε περίπτωση που ο Σάντσεθ διασφαλίσει την πλειοψηφία.  

Η Ντίαθ ζητά τη διοργάνωση ενός συνεδρίου μετά από τουλάχιστον ένα εξάμηνο, για να έχει τον χρόνο να οργανωθεί και να εκλεγεί γραμματέας, αλλά και για να μπορέσει να στηρίξει με τους βαρόνους του κόμματος την αποχή της κοινοβουλευτικής ομάδας σε μια νέα ψηφοφορία για το σχηματισμό μιας δεξιάς κυβέρνησης με ή χωρίς τον Ραχόι ως πρωθυπουργό.  

Το Λαϊκό Κόμμα και ο Ραχόι κρατούν χαμηλούς τόνους μπροστά στο κατακερματισμό του Σοσιαλιστικού Κόμματος αποφεύγοντας να σχολιάσουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί, σύμφωνα με τις οδηγίες της αντιπροέδρου της κυβέρνησης.

Ερεχόν: Σε κίνδυνο η κυβέρνηση της αλλαγής

Ο πολιτικός γραμματέας του Podemos Ερεχόν προειδοποίησε ότι ο Σάντσεθ δεν έδειξε «αποφασιστικότητα» και «πολιτική βούληση» για να καταλήξει σε μια κυβερνητική συμφωνία με το Podemos μετά τις εκλογές της 20ης Δεκεμβρίου, ενώ παράλληλα αναγνώρισε ότι το Podemos έπρεπε να ήταν περισσότερο ελαστικό για να καταφέρει να το πετύχει. «Σίγουρα εμείς δεν ήμασταν ελαστικοί όσο έπρεπε να ήμασταν», συμπλήρωσε ο Ερεχόν, εκτιμώντας ότι ευθύνεται η έλλειψη εμπειρίας του Podemos για διαπραγματεύσεις αυτού του επιπέδου. 

Ο πολιτικός γραμματέας του Podemos επανέλαβε ότι το κόμμα του έχει πάντα απλωμένο το χέρι στους σοσιαλιστές, παρόλο που «το σημερινό σενάριο δεν είναι τόσο αισιόδοξο». «Η κατάσταση στο PSOE δεν μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι για τη πιθανότητα μιας κυβέρνησης της αλλαγής», κατέληξε σε συνέντευξή του ο Ερεχόν. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL