Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
17.6°C20.2°C
3 BF 49%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.1°C17.6°C
3 BF 66%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
15.5°C16.0°C
4 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
17.1°C17.8°C
5 BF 67%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
18 °C
18.0°C18.0°C
3 BF 63%
Unidos Podemos: / Unidos Podemos: Μάχες σε Γαλικία και Χώρα των Βάσκων για ανατροπή στη Μαδρίτη
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Unidos Podemos: / Unidos Podemos: Μάχες σε Γαλικία και Χώρα των Βάσκων για ανατροπή στη Μαδρίτη

H ισπανική Αριστερά δίνει σήμερα τη δύσκολη μάχη της ανατροπής δύο δεξιών τοπικών κυβερνήσεων, στο φέουδο του Ραχόι στη Γαλικία και στη Χώρα των Βάσκων, στοχεύοντας σε εθνικό επίπεδο στην απεμπλοκή των Σοσιαλιστών από τα συντηρητικά και διεφθαρμένα βαρίδιά τους και σε μια δημοκρατική και προοδευτική κυβέρνηση.

Στη Γαλικία η Αριστερά, με το ενωτικό ψηφοδέλτιο En Marea, δίνει τη μάχη της ανατροπής πρώτα απ' όλα των δημοσκοπήσεων, που δίνουν την απόλυτη πλειοψηφία στο διεφθαρμένο δεξιό Φεϊχόο. Οι δημοσκοπήσεις της Metroscopia για την "El Pais" και της Sigma Dos για την "El Mundo" δίνουν το ενωτικό ψηφοδέλτιο En Marea στη δεύτερη θέση, σε αντίθεση με τη δημοσκόπηση της GAD3 για την "ABC" που βλέπει τους σοσιαλιστές στη δεύτερη θέση. Εάν η Δεξιά δεν έχει την απόλυτη πλειοψηφία, θα ανοίξει ο δρόμος της ανατροπής στο προσωπικό φέουδο του Ραχόι με μια τοπική κυβέρνηση En Marea, Σοσιαλιστών και του εθνικιστικού δημοκρατικού κόμματος BNG.

Στη Χώρα των Βάσκων, το δεξιό εθνικιστικό PNV θα χρειαστεί μάλλον τη στήριξη των Σοσιαλιστών, και πιο δύσκολα του Λαϊκού Κόμματος, για να αποτρέψει μια κυβέρνηση του αριστερού EH Bildou και της τοπικής έκφρασης του Unidos Podemos, που, εάν συνεργαστούν, πιθανώς θα έχουν την... πλειοψηφία!

Ο Ιγκλέσιας ζήτησε από το ενωτικό ψηφοδέλτιο En Marea να δώσει τη μάχη μέχρι την τελευταία ψήφο για να αποτραπεί μια νέα τοπική κυβέρνηση με απόλυτη πλειοψηφία της Δεξιάς ή συνεργασίας της με τους Πολίτες, ώστε να ανοίξει ο δρόμος της αλλαγής και στη Γαλικία, με μια προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση με τους Σοσιαλιστές και το δημοκρατικό εθνικιστικό κόμμα BNG. Την τελευταία πενταετία στη Γαλικία οι άνεργοι αυξήθηκαν κατά 150.000, ενώ 200.000 άνθρωποι μετανάστευσαν και 700.000 βρίσκονται ήδη κάτω από όριο της φτώχειας.

“Εάν το En Marea κερδίσει τις εκλογές και δεν σχηματιστεί δεξιά κυβέρνηση στη Γαλικία, δεν θα γίνουν τρίτες εκλογές στην Ισπανία” τόνισε ο Λουίς Βιγιάρες, ο πρώην υψηλόβαθμος δικαστικός και επικεφαλής του ενωτικού κινηματικού ψηφοδελτίου του Podemos, της Anova και της Ενωμένης Αριστεράς.

“Θέλουμε να αντιστρέψουμε τις δημοσκοπήσεις. Δίνουμε μια πολύ δύσκολη μάχη για να έρθουμε πρώτο κόμμα σε ψήφους και έδρες, έχοντας έναν πολύ δύσκολο αντίπαλο, το δεξιό εθνικιστικό κόμμα PNV, που κυριαρχεί στην τοπική πολιτική σκηνή εδώ και δεκαετίες. Αγωνιζόμαστε στην τοπική κοινωνία, αλλά σίγουρα η εθνική πολιτική σκηνή επηρεάζει το εκλογικό σώμα” τόνισε η Πίλι Θαβάλα, επικεφαλής του ψηφοδελτίου του Unidos Podemos στη Χώρα των Βάσκων, καθηγήτρια και οδοντίατρος. Ο αδελφός της Πίλι Θαβάλα εκτελέστηκε εν ψυχρώ και θάφτηκε στον ασβέστη από μέλη των παρακρατικών αστυνομικών των GAL το 1983, εν γνώσει τού τότε σοσιαλιστή πρωθυπουργού Γκονθάλεθ.

Από το βήμα της προεκλογικής συγκέντρωσης του En Marea στην Α Κορούνια της Γαλικίας, ο Ιγκλέσιας προειδοποίησε ότι δεν θα αποδεχθεί καμία συμφωνία με τους Πολίτες, εκτιμώντας πως “Το πρόβλημα της Ισπανίας δεν είναι ότι δεν έχει κυβέρνηση, αλλά ότι συνεχίζουν να κυβερνούν ο Ραχόι και ο Φεϊχόο”, ο διεφθαρμένος πρόεδρος της τοπικής κυβέρνησης της Γαλικίας. “Είναι ψέματα. Το πρόβλημα της Ισπανίας είναι η ανεργία και ότι κυβερνά ο Ραχόι” συμπλήρωσε ο ηγέτης του Podemos.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL