Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αυξημένες νεφώσεις
18 °C
15.1°C19.3°C
2 BF 52%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
14.0°C18.0°C
1 BF 65%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
14 °C
12.0°C13.8°C
3 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.8°C16.6°C
2 BF 70%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C13.4°C
0 BF 82%
Χωματερή της Ευρώπης και πάλι η Αλβανία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Χωματερή της Ευρώπης και πάλι η Αλβανία

Σε χωματερή της Ευρώπης μετατρέπεται και πάλι η Αλβανία τρία χρόνια μετά την απαγόρευση της εισαγωγής απορριμμάτων από άλλες χώρες. Μέσα σε κλίμα έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης, το αλβανικό κοινοβούλιο ενέκρινε το βράδυ της Πέμπτης νόμο που επαναφέρει το προηγούμενο καθεστώς.

Παρά τις έντονες κοινωνικές αντιδράσεις, ο νόμος που επιτρέπει την εισαγωγή απορριμμάτων και αποβλήτων στη χώρα ψηφίστηκε με 63 ψήφους υπέρ έναντι 27 κατά και 4 αποχές. Την ώρα της ψηφοφορίας, χιλιάδες άτομα διαδήλωναν μπροστά από το κοινοβούλιο ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα περιβαλλοντικών οργανώσεων.

Οι επικριτές του σχεδίου εκφράζουν την ανησυχία ότι η άρση κάθε περιορισμού θα μετατρέψει την Αλβανία σε σκουπιδότοπο στον οποίο θα καταλήγουν επικίνδυνα, ακόμη και ραδιενεργά, απόβλητα. Από την πλευρά της η κεντροαριστερή κυβέρνηση του Ράμα διαβεβαιώνει ότι ο νέος νόμος προβλέπει αυστηρούς ελέγχους στις σχετικές εισαγωγές.

Η πρώτη κίνηση του σοσιαλιστή πρωθυπουργού Εντι Ράμα όταν ανέλαβε την εξουσία το 2013 ήταν να υλοποιήσει μια από τις βασικές προεκλογικές υποσχέσεις του ακυρώνοντας τον νόμο για την εισαγωγή των αποβλήτων που είχε περάσει το συντηρητικό Δημοκρατικό Κόμμα.

Τις πιο έντονες αντιδράσεις εντός του κοινοβουλίου εξέφρασε, την Πέμπτη, ο πρώην βουλευτής του Σοσιαλιστικού Κόμματος, Μπεν Μπλούσι, ο οποίος μέσα στον επόμενο μήνα σχεδιάζει να δημιουργήσει το δικό του κεντρώο κόμμα, σύμφωνα με την εφημερίδα Koha Jone. "Αυτός ο νόμος αγοράστηκε. Δεν έχει καμία σχέση με το άνοιγμα νέων θέσεων εργασίας ή τη βελτίωση της βιομηχανίας ανακύκλωσης... Αν κάποιος είναι σε θέση να αγοράζει νόμους, οι νόμοι καταλήγουν στο κοινοβούλιο" τόνισε.

Ο ίδιος κατηγόρησε τα μέλη της πρώην παράταξης του και την αντιπολίτευση ότι η εξάλειψη κάθε ορίου στην εισαγωγή αποβλήτων θα θέσει σε κίνδυνο την ζωή των πολιτών. "Καταστρέφετε την υγεία της κοινωνίας... Πόσες πηγές καρκίνου θα δημιουργήσετε; Τα απόβλητα θα συλλέγουν τα παιδιά των φτωχών για να γίνεται η ανακύκλωση που λέτε" τόνισε.

Υπενθυμίζεται ότι το 2004, η Αλβανία είχε στρέψει για λίγο πάνω της τα φώτα της διεθνούς δημοσιότητας όταν αποκαλύφτηκε ότι είχε εισαγάγει 588 τόνους επικίνδυνων βιομηχανικών αποβλήτων από τη Γαλλία.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL