Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
15.8°C19.3°C
1 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
16 °C
11.6°C19.0°C
2 BF 64%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
12.0°C15.9°C
2 BF 67%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.8°C19.7°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
11 °C
10.9°C15.7°C
0 BF 82%
ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη και με δημόσιες επενδύσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΟΟΣΑ: Ανάπτυξη και με δημόσιες επενδύσεις

Το "ξεχασμένο" και συστηματικά απαξιωμένο από τα απανταχού νεοφιλελεύθερα "παπαγαλάκια" εργαλείο των δημόσιων επενδύσεων για την τόνωση της ανάπτυξης ξαναρίχνει στο τραπέζι ο ΟΟΣΑ στην τελευταία έκθεσή του για την πορεία της παγκόσμιας οικονομίας, σημειώνοντας ότι σήμερα υπάρχουν περιθώρια για αύξηση των δημόσιων δαπανών χάρις στα οφέλη των πολιτικών νομισματικής χαλάρωσης. «Η δημοσιονομική πολιτική πρέπει να αξιοποιήσει την αύξηση του δημοσιονομικού περιθωρίου για να αυξήσει τις δαπάνες που ενισχύουν την ανάπτυξη» αναφέρεται συγκεκριμένα στην έκθεση.

Παρ' όλα αυτά, ο οργανισμός προειδοποιεί ότι η νομισματική πολιτική έχει εξαντλήσει τις δυνατότητές της και ότι είναι πλέον σειρά των κυβερνήσεων να εφαρμόσουν οικονομικές και διαρθρωτικές πολιτικές ώστε να μειώσουν την υπερ-εξάρτησή τους από τις κεντρικές τράπεζες και να εξασφαλίσουν ευκαιρίες και ευημερία στις μελλοντικές γενιές. Η παγκόσμια οικονομία έχει μπλεχτεί στο κουβάρι της αδύναμης ανάπτυξης, λέει ο ΟΟΣΑ, εξαιτίας των κακώς κειμένων του συστήματος: χαμηλές προσδοκίες για τους επενδυτές, μεγάλες εισοδηματικές ανισότητες και καθήλωση μισθών για τους εργαζόμενους, υποτονική ζήτηση, συρρίκνωση του εμπορίου. Στην Ευρωζώνη υπάρχει κι ένας πρόσθετος λόγος: τα κόκκινα δάνεια των τραπεζών.

Στην Ενδιάμεση Οικονομική Επισκόπηση του Οργανισμού που δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, οι προβλέψεις για την παγκόσμια οικονομία δεν είναι καλές. Προβλέπεται επιβράδυνση του ρυθμού ανάπτυξης στο 2,9% εφέτος - από 3,1% που ήταν η περυσινή πρόβλεψη-, ενώ για το 2017 αναμένεται μια ελαφρά μόνον βελτίωση, στο 3,2%, ποσοστό που όμως είναι πολύ χαμηλότερο του ιστορικού μέσου όρου.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, η παγκόσμια οικονομία έχει πιαστεί στην παγίδα της αδύναμης ανάπτυξης καθώς το κλίμα των χαμηλών προσδοκιών επηρεάζει αρνητικά το εμπόριο, τις επενδύσεις, την παραγωγικότητα και τους μισθούς. Αυτό, με τη σειρά του, οδηγεί σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προσδοκιών για την ανάπτυξη και σε υποτονική ζήτηση. «Οι χαμηλές οικονομικές επιδόσεις, σε συνδυασμό με τις μεγάλες ανισότητες και τα στάσιμα εισοδήματα, περιπλέκουν περαιτέρω το πολιτικό περιβάλλον, καθιστώντας πιο δύσκολη τη χάραξη πολιτικών που θα ενίσχυαν την ανάπτυξη» σημειώνει η έκθεση.

Ο ΟΟΣΑ τονίζει ότι η νομισματική πολιτική έχει "επιβαρυνθεί υπερβολικά" και δημιουργεί στρεβλώσεις στις χρηματοπιστωτικές αγορές. Μια αποτελεσματική στήριξη της οικονομίας από τη νομισματική πολιτική απαιτεί περισσότερη και συλλογική δημοσιονομική πολιτική, καθώς και υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων. Για την Ευρωζώνη, ο ΟΟΣΑ προβλέπει αύξηση του ΑΕΠ 1,5% φέτος από 1,9% το 2015 (συγκριτικά με 1,6% που ήταν η πρόβλεψη του Ιουνίου) και 1,4% το 2017 (από 1,7% τον Ιούνιο). Στην έκθεση σημειώνεται ότι η αύξηση του ΑΕΠ επιβραδύνθηκε στο δεύτερο τρίμηνο του έτους λόγω της ασθενούς εγχώριας ζήτησης, περιλαμβανομένης της μεγάλης επιβράδυνσης της ανάκαμψης των επενδύσεων.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL