Live τώρα    
24°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.2°C26.3°C
2 BF 36%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
24 °C
22.3°C26.0°C
3 BF 36%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.4°C24.8°C
2 BF 52%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
20.8°C21.6°C
2 BF 63%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.9°C24.0°C
2 BF 38%
"Παράθυρο" ανεξαρτησίας ανοίγει και πάλι η Σκωτία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

"Παράθυρο" ανεξαρτησίας ανοίγει και πάλι η Σκωτία

Όπως είχε προαναγγείλει μόλις έγινε γνωστό το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος τον Ιούνιο, η πρωθυπουργός της Σκωτίας και αρχηγός του Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP) Νίκολα Στέρτζον ανακοίνωσε χθες ότι αναλαμβάνει "νέα πρωτοβουλία" με στόχο την ανεξαρτητοποίηση της Σκωτίας από το Ηνωμένο Βασίλειο.

Υπενθυμίζεται ότι στο δημοψήφισμα της 23ης Ιουνίου οι Άγγλοι και οι Ουαλοί τάχθηκαν με μεγάλα ποσοστά υπέρ της αποχώρησης από την Ε.Ε., ενώ οι Σκωτσέζοι τάχθηκαν υπέρ της παραμονής με ποσοστό 62%. "Τα συμφέροντα της Σκωτίας απειλούνται" δήλωσε χθες αναφερόμενη στο Brexit η Στέρτζον.

Ο τόπος μάλιστα που επέλεξε για να δώσει την ομιλία της, το Στέρλινγκ, έχει ιδιαίτερη συμβολική σημασία για τους Σκωτσέζους, καθώς εκεί ο Ουίλιαμ Ουάλας, ήρωας και σύμβολο της σκωτσέζικης ανεξαρτησίας, είχε νικήσει το 1297 τον στρατό των Άγγλων σε μια ιστορική μάχη.

Η Στέρτζον υποστήριξε ότι τελικά το Brexit θα οδηγήσει όχι μόνο στην έξοδο της Σκωτίας "παρά τη θέλησή της" από την Ε.Ε., αλλά και στην έξοδο από την "ενιαία αγορά". "Δεν είμαι έτοιμη να μείνω με σταυρωμένα χέρια να κοιτάζω αυτό που θα συμβεί χωρίς να δώσω μάχη" πρόσθεσε.

"Θα βρούμε τα μέσα για να προστατεύσουμε όσο το δυνατόν καλύτερα τη θέση της Σκωτίας στην Ευρώπη" δήλωσε ανακοινώνοντας την έναρξη μιας "μεγάλης διαβούλευσης", που θα διαρκέσει έως το τέλος Νοεμβρίου, με στόχο να συμμετάσχουν σ' αυτή δύο εκατομμύρια άνθρωποι, από έναν πληθυσμό περίπου 5,3 εκατομμυρίων.

Εκτός από τη διοργάνωση δημόσιων συγκεντρώσεων, οι Σκωτσέζοι θα κληθούν να απαντήσουν σ' ένα διαδικτυακό ερωτηματολόγιο και κυρίως να πουν αν είναι έτοιμοι "να στηρίξουν τη διοργάνωση" ενός δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία ώστε να "προστατευτούν τα συμφέροντα της Σκωτίας στην Ευρώπη".

Πάντως, η Στέρτζον παραδέχθηκε πως δεν έχει πείσει ακόμη τους Σκωτσέζους, καθώς μια δημοσκόπηση του Ινστιτούτου YouGov και της εφημερίδας “The Times”, που δημοσιεύτηκε χθες, δείχνει πως εξακολουθούν να αντιτίθενται στην ανεξαρτησία σε ποσοστό 54%.

Αντιδρώντας στην πρωτοβουλία, ο Μέρντο Φρέιζερ, ένας συντηρητικός βουλευτής του σκωτσέζικου Κοινοβουλίου, κατηγόρησε την πρωθυπουργό ότι αγνοεί το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος του 2014, στο οποίο 55% των Σκωτσέζων ψήφισαν κατά της ανεξαρτησίας. "Μας είπαν ότι ψηφίζουμε για μια γενιά και λιγότερο από δύο χρόνια αργότερα ξαναρχίζουν... Μα πότε θα σταματήσουν;" διερωτήθηκε.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL