Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
16.2°C20.7°C
2 BF 53%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
17 °C
15.2°C17.7°C
1 BF 74%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
14.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
17 °C
16.0°C18.0°C
2 BF 59%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
15.9°C15.9°C
0 BF 55%
Ράπισμα 180 «όχι» στο Ραχόι: «Να κυβερνήσουμε με τους σοσιαλιστές», λέει ο Ιγκλέσιας
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ράπισμα 180 «όχι» στο Ραχόι: «Να κυβερνήσουμε με τους σοσιαλιστές», λέει ο Ιγκλέσιας

Του Αργύρη Παναγόπουλου

Με 180 «όχι» και μόλις 170 «ναι» η ισπανική βουλή απέρριψε στη δεύτερη ψηφοφορία το σχηματισμό της δεξιάς κυβέρνησης του Ραχόι. Ο Ιγκλέσιας επιμένει σε κυβέρνηση Unidos Podemos με τους σοσιαλιστές.

Με 180 «όχι» και μόλις 170 «ναι» η ισπανική βουλή απέρριψε στη δεύτερη ψηφοφορίας το σχηματισμό της δεξιάς κυβέρνησης του Ραχόι, ανοίγοντας την προοπτική μιας άλλης κυβέρνησης τις επόμενες εξήντα ημέρες ή τρίτων εκλογών στις… 25 Δεκεμβρίου. 

«Αργά ή γρήγορα θα κυβερνήσουμε με το Unidos Podemos», τόνισε ο Ιγκλέσιας ζητώντας τη συνεργασία των σοσιαλιστών. «Σήμερα ζούμε την αποτυχία σου, μιλάς λες και είσαι το κράτος, ότι εσύ αποτελείς το μέλλον της χώρας. Δεν είναι έτσι. Σήμερα θα φύγεις. Δεν μπορείς να κυβερνήσεις… Δεν σε ενδιαφέρει εάν θα κυβερνήσει το Σοσιαλιστικό Κόμμα, αλλά εάν το Σοσιαλιστικό Κόμμα θα κυβερνήσει μαζί μας. Δεν κατάλαβες τι έγινε στη χώρα τα τελευταία δυόμισι χρόνια. Το κόμμα μου στηρίζει τοπικές κυβερνήσεις και ελέγχει τους μεγαλύτερους δήμους της χώρας. Αυτό δεν είναι το χάος. Είναι η δημοκρατία. Το κόμμα σου είναι το κόμμα της διαφθοράς και της λιτότητας. Για αυτό θα σε διώξουμε. Ζητώ από τους σοσιαλιστές να ξεκαθαρίσουν τη θέση τους. Είμαι ικανοποιημένος που οι σοσιαλιστές βουλευτές ψηφίζουν εναντίον Ραχόι. Λυπάμαι για ορισμένους σοσιαλιστές που δεν θέλουν τη συνεργασία με το Unidos Podemos. Πρέπει να καταλάβετε ότι δεν μπορούμε να ψηφίζουμε συνέχεια μέχρι να έχετε το εκλογικό αποτέλεσμα που θα αρέσει σε εσάς. Πρέπει να ξέρετε ότι αργά ή γρήγορα το Unidos Podemos θα κυβερνήσει. Θέλουμε μια χώρα για τον κόσμο μας. Ντρεπόμαστε γιατί οι πρωθυπουργοί μας εργάζονται μετά σε ιδιωτικές εταιρείες, ενώ πετάνε τον κόσμο στο δρόμο γιατί δεν μπορεί να πληρώσει μια υποθήκη», τόνισε μεταξύ άλλων στη πεντάλεπτη ομιλία του ο ηγέτης του Unidos Podemos Ιγκλέσιας από το βήμα της βουλής ζητώντας τη συνεργασία των σοσιαλιστών για μια εναλλακτική προοδευτική και αριστερή κυβέρνηση.   

Ο Ραχόι προχώρησε σε μια κατά μέτωπο «επίθεση φιλίας» προς το Σοσιαλιστικό Κόμμα, υπενθυμίζοντας στο Σάντσεθ ότι η δεξιά με του σοσιαλιστές ψήφισαν μαζί τη συνταγματική (αντι)μεταρρύθμιση για το δημοσιονομικό σύμφωνο και άλλες (αντι)μεταρρυθμίσεις της περιόδου Θαπατέρο και ότι σε όλη την Ευρώπη οι σοσιαλιστές συνεργάζονται με τη δεξιά.

«Είσαι ο χειρότερος πρωθυπουργός της Ισπανίας, είπες ψέματα και στήριξες τη διαφθορά», απάντησε ο Σάντσεθ στο Ραχόι, επαναλαμβάνοντας ότι δεν θα ψήφίσει το προϋπολογισμό του Ραχόι, αλλά χωρίς να ανοίξει τα χαρτιά του για την… «επόμενη μέρα». Ο πρώην σοσιαλιστής πρωθυπουργός Γκονθάλεθ ζήτησε από το Ραχόι να αποχωρήσει για να διευκολύνει τη στήριξη μιας μειοψηφικής κυβέρνησης συνεργασίας διαμέσου της αποχής του Σοσιαλιστικού Κόμματος. 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL