Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Στους 278 οι νεκροί στην Ιταλία
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Στους 278 οι νεκροί στην Ιταλία

Σε 278 ανέρχεται ο αριθμός των νεκρών από τον φονικό σεισμό που έπληξε την κεντρική Ιταλία, σύμφωνα με νεότερο απολογισμό, την ώρα που ο Ματέο Ρέντσι κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πληγείσες περιοχές.

Παράλληλα, οι ελπίδες για τον εντοπισμό επιζώντων όλο και λιγοστεύουν, σύμφωνα με τους διασώστες.

Η υπηρεσία Πολιτικής Προστασίας τόνισε πως 388 τραυματίες νοσηλεύονται σε νοσοκομεία 40 εκ των οποίων βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, 2.500 άνθρωποι έχουν μείνει άστεγοι.

"Μόνο ένα θαύμα μπορεί να φέρει πίσω ζωντανούς τους φίλους μας αλλά εξακολουθούμε να σκάβουμε γιατί αγνοούνται πολλοί" είπε στους δημοσιογράφους ο δήμαρχος της Αματρίτσε, Σέρτζιο Πιρότσι.

Επιπλέον, ο Ιταλός πρωθυπουργός κήρυξε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τις πληγείσες περιοχές έπειτα από την έκτακτη σύγκληση του υπουργικού συμβουλίου, εγκρίνοντας μια πρώτη χορήγηση 50 εκ. ευρώ.

Περίπου 40 από τα θύματα θα κηδευτούν το αύριο δημοσία δαπάνη, στην πόλη Άσκολι. Οι αρχές έχουν κηρύξει το Σάββατο ημέρα εθνικού πένθους και οι σημαίες θα κυματίζουν μεσίστιες.

Σύμφωνα με τις αρχές, περισσότεροι από 1.050 μετασεισμοί έχουν σημειωθεί στην περιοχή μετά τον ισχυρό σεισμό των 6,2 βαθμών, τα ξημερώματα της Τετάρτης.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το γεωλογικό ινστιτούτο της Ιταλίας, ανακοίνωσε ότι ο κύριος σεισμός ήταν τόσο ισχυρός που το Ακούμολι, το χωριό που βρισκόταν πιο κοντά στο επίκεντρο, "βυθίστηκε" κατά 20 εκατοστά.

Τα περισσότερα κτίρια του Αματρίτσε ήταν ηλικίας εκατοντάδων ετών και είχαν χτιστεί πολύ προτού να εφαρμοστεί οποιοσδήποτε αντισεισμικός κανονισμός. Γεγονός που εξηγεί την εκτεταμένη καταστροφή.

Ο υπουργός Πολιτισμού Ντάριο Φραντσεσκίνι είπε ότι και τα 293 κτίρια ή τοποθεσίες που θεωρούνταν σημαντικά από πολιτιστικής άποψης είτε κατέρρευσαν είτε υπέστησαν πολύ σοβαρές ζημιές.

Το 2015 το Αματρίτσε ψηφίστηκε ως ένα από τα ωραιότερα ιστορικά χωριά της Ιταλίας. 

Πηγή: ΑΜΠΕ

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL