Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
11.2°C14.8°C
3 BF 83%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
10.9°C13.9°C
2 BF 76%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.9°C11.6°C
2 BF 79%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ασθενείς βροχοπτώσεις
15 °C
13.6°C16.8°C
5 BF 86%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
10 °C
9.9°C10.7°C
3 BF 100%
Ιταλία: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιταλία: Αυξάνεται δραματικά ο αριθμός των νεκρών από τον ισχυρό σεισμό

Στους 37 ανέρχεται μέχρι στιγμής ο αριθμός των νεκρών που έχουν ανασυρθεί από τα ερείπια μετά τον ισχυρό σεισμό 6,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, που συγκλόνισε ορεινή περιοχή της επαρχίας Ριέτι. Σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής υπηρεσίας πολιτικής προστασίας, 27 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην ευρύτερη περιοχή της πόλης Ριέτι, ενώ 10 νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια στην περιφέρεια Μάρκε της κεντρικής Ιταλίας.

Οι εκπρόσωποι της υπηρεσίας πολιτικής προστασίας προσθέτουν ότι υπάρχουν ακόμη αγνοούμενοι και άνθρωποι παγιδευμένοι κάτω από τα συντρίμμια, κάτι που σημαίνει ότι ο τελικός απολογισμός θα είναι πιθανότατα ακόμη βαρύτερος.

Νωρίτερα, άλλωστε, ο επικεφαλής της πολιτικής προστασίας Φαμπρίτσιο Κούρτσο, η σεισμική δόνηση «είναι συγκρίσιμη σε ένταση με τον σεισμό της Λ' Άκουιλα (το 2009)» καθώς έχει ισοπεδώσει πολλές κοινότητες.

Εκτός από τα κτήρια, ζημιές έχουν υποστεί και πολλές οδικές υποδομές. Όπως αναφέρουν δημοσιογράφοι του πρακτορείου Ansa και τα συνεργεία διάσωσης που σπεύδουν στην περιοχή, σε πολλά σημεία – όπως πριν την είσοδο της Πεσκάρα ντελ Τρόντο – πρέπει να αφήσουν τα οχήματά τους και να συνεχίζουν πεζή τη διαδρομή προς την πόλη, καθώς τα χαλάσματα εμποδίζουν την πρόσβαση.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Corriere della Sera, οι τραυματίες από το Αματρίτσε μεταφέρονται με ελικόπτερα στην Λ' Άκουιλα, ενώ δύο σοβαρότερα τραυματισμένοι αεροδιακομίσθηκαν στη Ρώμη.

Στην κοινότητα Ακούμολι, όπου από τον σεισμό δημιουργήθηκε καθίζηση 15 εκατοστών στην κύρια οδική αρτηρία, ο δήμαρχος καταγγέλλει πως τα σωστικά συνεργεία κατέφθασαν μόλις στις 07.40 (08.40, ώρα Ελλάδος), σχεδόν τέσσερις ώρες μετά την καταστροφική δόνηση. Ζημιές έχουν καταγραφεί και στη δεύτερη οδική αρτηρία προς την ίδια κοινότητα.

Από την πλευρά του, ο επικεφαλής της Πολιτικής Προστασίας υποστηρίζει πως "το σύστημα προστασίας είναι πλήρως αποτελεσματικό. Υπάρχουν μεν δυσκολίες στην πρόσβαση σε ορισμένες κοινότητες, και γι' αυτό έχει τεθεί σε ισχύ το σχέδιο στρατιωτικής ετοιμότητας. Οι ιατρικές φροντίδες είναι εγγυημένες". Το 6ο Σύνταγμα Μηχανικού της Ρώμης έχει κινητοποιηθεί, κι εφοδιασμένο με ειδικά μηχανήματα αναχώρησε για τις πληγείσες ζώνες, ενώ κι άλλες ειδικές μονάδες του στρατού έχουν αναπτυχθεί ήδη και βρίσκονται στη διάθεση των πολιτικών αρχών.

Η δόνηση σημειώθηκε σε μία ζώνη "υψηλής σεισμικότητας", τονίζει στη Messaggero ο σεισμολόγος του Εθνικού Κέντρου (INGV) Αλεσάντρο Αμάτο. Ο τελευταίος σεισμός 5,9 Ρίχτερ είχε πλήξει το 1979 τη Νόρτσα, ενώ ιστορικά έχουν καταγραφεί ισχυροί σεισμοί και σε άλλους αιώνες.

"Όλη η Ιταλία βρίσκεται σε σεισμική επικινδυνότητα, δεν υπάρχουν απολύτως ασφαλείς ζώνες και για αυτό οι κατασκευές πρέπει να είναι γερές", δήλωσε στην εφημερίδα La Repubblica ο επίσης σεισμολόγος Βάλτερ Μαρτσόκι. "Έχουμε πολλά ιστορικά κτίσματα που έχουν ανεγερθεί σε στιγμές που δεν γνωρίζαμε το παραμικρό για αντισεισμικούς κανονισμούς, αλλά δεν έχουμε άλλη επιλογή. Θα πρέπει να προσαρμοσθούμε".

ΠΗΓΗ: ΑΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

Ιταλία: Ισχυρός σεισμός 6 Ρίχτερ - Νεκροί και τραυματίες (Video)

Γ. Χουλιάρας: Είναι νωρίς να πούμε αν ο σεισμός στην Ιταλία ήταν ο κύριος

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL