Live τώρα    
17°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
15.6°C18.0°C
3 BF 76%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.1°C14.4°C
2 BF 81%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
13 °C
12.7°C14.8°C
3 BF 86%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.2°C20.8°C
3 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
11.9°C12.4°C
0 BF 94%
Ήρθαν και τα σπασμένα του Brexit
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ήρθαν και τα σπασμένα του Brexit

Το Brexit και τα απόνερά του προκαλούν ήδη «νευρική κρίση» στην Ευρωζώνη και την παγκόσμια οικονομία, με τους αναλυτές να προβλέπουν χαμηλότερους ρυθμούς ανάπτυξης την επόμενη διετία. Πολύ χειρότερα είναι τα πράγματα στην ίδια τη Βρετανία, όπου τα τελευταία στοιχεία αποτυπώνουν δραματική επιδείνωση της οικονομικής δραστηριότητας, τη χειρότερη μετά το σκάσιμο της χρηματοπιστωτικής φούσκας το 2007-08. Ο δείκτης προμηθειών PMI της Markit καταγράφει σημαντική πτώση τον Ιούλιο και διαμορφώνεται στις 47,7 μονάδες, το χαμηλότερο επίπεδο από τον Απρίλιο του 2009. Σημειώνεται ότι πτώση του δείκτη κάτω από τις 50 μονάδες υποδηλώνει ότι μια οικονομία βρίσκεται σε φάση συρρίκνωσης.

Και στους δύο τομείς - πυλώνες της βρετανικής οικονομίας, τη μεταποίηση και τις υπηρεσίες, υπάρχει μείωση της παραγωγής και των παραγγελιών. Κάπως καλύτερη είναι η εικόνα για τις βρετανικές εξαγωγές, που εμφανίζονται αυξημένες κυρίως λόγω της εξασθένησης της στερλίνας. Στο πλαίσιο της έρευνας υπολογίστηκαν δεδομένα από περισσότερες από 650 επιχειρήσεις στη Βρετανία, περιλαμβανομένων των τομέων των μεταφορών, των υπηρεσιών, της πληροφορικής και της εστίασης. Πρόκειται για την πρώτη σημαντική μέτρηση στη χώρα που αποτυπώνει τις συνέπειες του Brexit στην αγορά και στο γενικότερο οικονομικό κλίμα.

Άσχημα όμως είναι τα αποτελέσματα των μετρήσεων και για την Ευρωζώνη. Τα δεδομένα του PMI δείχνουν ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της μεταποιητικής δραστηριότητας αυτόν τον μήνα έχει πέσει στα χαμηλότερα επίπεδα του από τις αρχές του 2015. Μόνον Γαλλία και Γερμανία, οι δύο μεγάλες οικονομίες του κοινού νομίσματος, εμφανίζουν καλά αποτελέσματα, τα οποία και αντισταθμίζουν την αδυναμία των μικρότερων χωρών.

Με το Brexit υλοποιείται ένας σημαντικός καθοδικός κίνδυνος για την παγκόσμια ανάπτυξη, λέει το ΔΝΤ σε σημείωμά του προς τους G20 εν όψει της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών και των διοικητών των κεντρικών τραπεζών της ομάδας, σήμερα και αύριο, στην πόλη Τσενγκντού της Κίνας. Όπως δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, η αποχώρηση της Βρετανίας από την Ε.Ε. οδήγησε σε αναθεώρηση προς τα κάτω των προβλέψεων για την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη και ζήτησε να τερματιστεί το συντομότερο δυνατόν η αβεβαιότητα γύρω από το Brexit.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL