Live τώρα    
15°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
10.6°C16.5°C
1 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.1°C14.9°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
8.0°C14.4°C
2 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C14.1°C
2 BF 82%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
5 °C
4.9°C11.8°C
0 BF 100%
Πλήγμα στο κύρος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πλήγμα στο κύρος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων

Πολεμικά πλοία και ελικόπτερα που "αγνοούνται", πολιορκίες βάσεων από πολίτες, διαπόμπευση ανώτερων αξιωματικών και λιντσάρισμα στρατιωτών συνθέτουν την εικόνα του πλήγματος που δέχθηκαν οι τουρκικές ένοπλες δυνάμεις από το αποτυχημένο πραξικόπημα. Ένα πλήγμα που έγινε ακόμη βαρύτερο με δημοσιεύματα που έφεραν πλοία των πραξικοπηματιών να κατευθύνονται ακόμη και σε ελληνικά ή σε ρωσικά λιμάνια.

Το θρίλερ με τα... χαμένα πολεμικά πλοία της Τουρκίας στο Αιγαίο και στη Μαύρη Θάλασσα ξεκίνησε από δημοσιεύματα του βρετανικού Τύπου, ειδικότερα από τους "Times" που έγραψαν, επικαλούμενοι τουρκική πηγή, ότι 14 σκάφη δεν είχαν επικοινωνήσει μέχρι το βράδυ της Δευτέρας με το αρχηγείο Στόλου, ενώ ο "Independent" συμπλήρωσε αργότερα ότι ενδέχεται να κατευθύνονται σε ελληνικά λιμάνια.

Ανώτατες πηγές του ΓΕΕΘΑ ανέφεραν ότι τα τουρκικά πολεμικά πλοία δεν βρίσκονται στο Αιγαίο, ενώ ο αντιπρόεδρος της τουρκικής κυβέρνησης Νουμάν Κουρτουλμούς διέψευσε τελικά το απόγευμα τις πληροφορίες ότι αγνοούνται πλοία του Πολεμικού Ναυτικού μετά την απόπειρα πραξικοπήματος. Νωρίτερα αξιωματούχος του ΝΑΤΟ είχε δηλώσει στο πρακτορείο RIA Novosti πως η ναυτική διοίκηση της Βορειοατλαντικής Συμμαχίας δεν είχε λάβει αίτημα για συνδρομή στον εντοπισμό τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες των βρετανικών εφημερίδων οι στασιαστές είχαν μεταφέρει σε ένα από αυτά τα πλοία, στη φρεγάτα Γιαβούζ, τον αρχηγό του στόλου, ναύαρχο Βεϊσέλ Κοσελέ, και τον κρατούσαν όμηρο τη νύχτα που εκδηλώθηκε το πραξικόπημα, ενώ έκτοτε αγνοείται η τύχη του.

Διαφορετική είναι η εκδοχή της τουρκικής εφημερίδας "Hurriyet", η οποία ανέφερε στην ιστοσελίδα της προχτές το βράδυ ότι οι πραξικοπηματίες αφού επιβίβασαν τον αρχηγό στόλου στη φρεγάτα Γιαβούζ (F240) απέπλευσαν από τον ναύσταθμο Γκιολτσούκ, που βρίσκεται στη Θάλασσα του Μαρμαρά, στην ασιατική πλευρά της Κωνσταντινούπολης. Ο ναύαρχος "ξεγελάστηκε" από άλλους αξιωματικούς ότι επρόκειτο για άσκηση, στη συνέχεια πρόβαλε αντίσταση και ενώ ξεκινούσε επιχείρηση για την απελευθέρωσή του οι στασιαστές πείσθηκαν να τον αφήσουν ελεύθερο. Ζήτησαν συγγνώμη και ο ναύαρχος ανέλαβε τον έλεγχο της φρεγάτας βάζοντας πλώρη για τον ναύσταθμο, ενώ οι πραξικοπηματίες που είχαν διατάξει τη σύλληψή του διέφυγαν με βάρκες από τη ναυτική βάση, έγραψε η "Hurriyet".

Σύμφωνα πάντα με την τουρκική εφημερίδα, οι πραξικοπηματίες ήλεγχαν 4 πολεμικά πλοία στον ναύσταθμο Γκιολτσούκ και ακόμη 3 πλοία στη ναυτική βάση Ακσάζ στη Μαρμαρίδα, απέναντι από τη Ρόδο. Σημειώνεται ότι σε ξενοδοχείο της Μαρμαρίδας βρισκόταν ο Ταγίπ Ερντογάν όταν εκδηλώθηκε το πραξικόπημα.

Μετά τα βρετανικά δημοσιεύματα, το ρωσικό πρακτορείο Sputnik μετέδωσε ότι στη Μαύρη Θάλασσα βρίσκονταν χθες 4 τουρκικά πολεμικά πλοία. Τα δύο στην Κωνστάντζα της Ρουμανίας, ένα στο Μπουργκάς της Βουλγαρίας και ακόμη ένα σκάφος εν πλω στη Μαύρη Θάλασσα, ενώ ρωσικές πηγές τόνισαν ότι κανένα τουρκικό πλοίο δεν βρισκόταν σε ρωσικό λιμάνι.

Εν τω μεταξύ, η εφημερίδα "Hurriyet" έγραψε ότι επίσης αγνοείται η τύχη δύο πολεμικών ελικοπτέρων και 25 Τούρκων καταδρομέων που συμμετείχαν στην επίθεση κατά του ξενοδοχείου του Ερντογάν στη Μαρμαρίδα. Αποστολή των δύο ελικοπτέρων ήταν η διάσωση των καταδρομέων μετά την αποτυχημένη επίθεσή τους στο ξενοδοχείο. Τα ελικόπτερα προσγειώθηκαν για λίγο σε δασική περιοχή όπου πιστεύεται ότι αποβιβάστηκαν οι 25 στρατιώτες και στη συνέχεια αναχώρησαν προς άγνωστη κατεύθυνση, έγραψε η τουρκική εφημερίδα.

Καταρρακωμένος ο στρατός

Το πλήγμα που δέχεται το κύρος των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων στο σύνολό τους είναι ένα από τα αποτελέσματα της απόπειρας πραξικοπήματος, αλλά και της υπό εξέλιξη διαδικασίας εκκαθάρισης και επιτήρησης, πράγμα το οποίο έχει αρχίσει να διατυπώνεται στην Τουρκία, όπως μετέδωσε το ΑΠΕ από την Κωνσταντινούπολη.

«Οι πιθανότητες επιτυχίας της απόπειρας ήταν 50%, αλλά τελικά η απόπειρα έσβησε συνολικά το κύρος των ενόπλων δυνάμεων. Το σημαντικότερο πράγμα για έναν στρατό είναι το κύρος του» ανέφερε σε τηλεοπτική εκπομπή ο πρώην στρατιωτικός και ειδικός σε θέματα ασφάλειας Μετέ Γιαράρ, τονίζοντας και τα εξής: «Στην ανατολική και τη νοτιοανατολική Τουρκία δεν επιτρέπεται στους στρατιώτες να βγουν από τα στρατόπεδα, εξαιτίας του φόβου μήπως πάρουν μέρος σε πραξικόπημα. Οι πύλες είναι κλειστές και οι φαντάροι είναι φυλακισμένοι στα στρατόπεδα. Σε κάποιες μονάδες δεν επιτρέπεται ούτε καν η προμήθεια τροφίμων, ενώ σε άλλες υπάρχει διακοπή ρεύματος. Οργανώσεις όπως το ΡΚΚ και το Ισλαμικό Κράτος εκμεταλλεύονται την κατάσταση αυτή».

Το γενικό επιτελείο αλλά και ο πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ υπογραμμίζουν συνεχώς την ανάγκη να γίνεται διάκριση μεταξύ των πραξικοπηματιών και των «ηρωικών στελεχών των ενόπλων δυνάμεων». Αλλά υπάρχουν και περιπτώσεις όπου οι πύλες στρατοπέδων κλείνουν με την τοποθέτηση οχημάτων των δημοτικών αρχών, με τη βοήθεια πολιτών, που κινητοποιήθηκαν μετά το κάλεσμα του Ταγίπ Ερντογάν και των μουεζίνηδων και παραμένουν στους δρόμους.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL