Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.5°C19.6°C
3 BF 59%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.5°C17.7°C
1 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
14.3°C16.6°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
16 °C
14.8°C18.0°C
1 BF 58%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
16 °C
16.3°C16.3°C
1 BF 65%
Ο Σνόουντεν και οι γερμανικές εκλογές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ο Σνόουντεν και οι γερμανικές εκλογές

Μπορεί, 65 μέρες πριν από τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου, να ανατραπεί το πολιτικό κλίμα στη Γερμανία; Μπορεί να κλονιστεί η... ακλόνητη μητέρα του έθνους, Άνγκελα Μέρκελ; Θεωρητικά όχι, είναι η απάντηση, πλην όμως η πολιτική είναι γεμάτη με αστάθμητους παράγοντες.

Ο σημαντικότερος αστάθμητος παράγοντας αυτή τη στιγμή στην προεκλογική Γερμανία έχει ονοματεπώνυμο. Πρόκειται για τον πασίγνωστο πλέον στο παγκόσμιο κοινό Έντουαρτ Σνόουντεν, τον νεαρό συνεργάτη των αμερικανικών μυστικών υπηρεσιών, που αποκάλυψε ότι ο Μεγάλος Αδελφός της NSA παρακολουθεί τα πάντα, ακόμη και τους πολίτες των φίλων και συμμάχων της Ουάσιγκτον.

Κάθε μέρα που περνάει και δεν ξεκαθαρίζει ποιος ήξερε τι εντός των γερμανικών μυστικών υπηρεσιών και εντός της γερμανικής κυβέρνησης για τις παρακολουθήσεις και τις υποκλοπές των συνδιαλέξεων και των δεδομένων των πολιτών, χαλάει και περισσότερο το κλίμα για την Άνγκελα Μέρκελ. Υποτίθεται ότι η καγκελάριος Μέρκελ είναι αυτή που έχει την ευθύνη να προστατεύει τους πολίτες από παράνομες παρακολουθήσεις. Μήπως, όμως, αντί για προστατευτική «μαμά», είναι κακιά «μητριά», που ξεπούλησε τους αθώους ψηφοφόρους της στους Αμερικανούς πράκτορες;

Καθώς η προστασία των προσωπικών δεδομένων είναι ψηλά στην ατζέντα των Γερμανών πολιτών, η αντιπολίτευση στο Βερολίνο μυρίστηκε την ευκαιρία και έχει ξεσπαθώσει εναντίον της Μέρκελ.

Την καταγγέλλουν ότι ξέρει πολύ περισσότερα απ' όσα παραδέχεται στις ομολογουμένως πολύ αμήχανες συνεντεύξεις της κι ότι εάν δεν στηρίζει, τουλάχιστον ανέχεται τις παρανομίες των αμερικανικών υπηρεσιών με τα δεδομένα των Γερμανών πολιτών.

Από κοντά και οι εφημερίδες, που αφιερώνουν καθημερινά δεκάδες αναλύσεις, σχόλια και ρεπορτάζ σχετικά με την υπόθεση των παρακολουθήσεων, θέτοντας συστηματικά το ερώτημα: «Ποιος θα μας προστατεύσει από τους συμμάχους;» Για να δώσουν οι περισσότερες την απάντηση, «πάντως, όχι η καγκελάριος».

Η συνήθως ατάραχη Μέρκελ έχει διαλέξει τη συνηθισμένη της γραμμή άμυνας. Προσπαθεί να καθυστερήσει όσο μπορεί τις όποιες εξηγήσεις, επικαλούμενη αφενός τη μέχρι τώρα άρνηση των Αμερικανών να απαντήσουν στα επίσημα ερωτήματα που τέθηκαν, αφετέρου την «πολυπλοκότητα» του κόσμου των μυστικών υπηρεσιών. Είναι προφανές ότι δεν θέλει να τα χαλάσει με την Ουάσιγκτον, όχι μόνο για πολιτικούς λόγους, αλλά κι επειδή, όπως η ίδια παραδέχτηκε, οι γερμανικές αρχές ασφαλείας επωφελούνται από τις πληροφορίες του «Μεγάλου Αδελφού». Ταυτόχρονα, όμως, πρέπει να δείξει ότι δεν θα αφήσει τη Γερμανία να γίνει... μπάτε, σκύλοι, αλέστε, ειδικά μεσούσης της προεκλογικής περιόδου.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL