Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
17.1°C20.7°C
4 BF 50%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.5°C21.9°C
2 BF 38%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
18.2°C20.5°C
3 BF 60%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.4°C
5 BF 44%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
18.9°C19.5°C
2 BF 45%
Προβληματισμός των ΗΠΑ για την επόμενη μέρα / Ζήτημα χρόνου η συντριβή των τζιχαντιστών αλλά...
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Προβληματισμός των ΗΠΑ για την επόμενη μέρα / Ζήτημα χρόνου η συντριβή των τζιχαντιστών αλλά...

Τη συντριβή του Ισλαμικού Κράτους μέσα στο 2016, παρ' ότι έχασε την ορμή της η εαρινή αντεπίθεση του ιρακινού στρατού και των Κούρδων, προέβλεψε ο Γάλλος υπουργός Άμυνας. Αλλά Αμερικανοί αξιωματούχοι εμφανίζονται τώρα διστακτικοί και προβληματισμένοι για την επόμενη μέρα σε Συρία και Ιράκ καθώς μόλις χθες ο Μπάρακ Ομπάμα χαρακτήρισε ως το χειρότερο λάθος της προεδρίας του την απουσία σχεδιασμού για τη Λιβύη μετά την πτώση του καθεστώτος Καντάφι.

Ο Γάλλος υπουργός Άμυνας Ζαν-Ιβ Λε Ντριάν, ο οποίος επισκέφθηκε τη Βαγδάτη, δήλωσε ότι ο σημαντικότερος στόχος για φέτος είναι η ανακατάληψη των δύο σημαντικότερων προπυργίων της οργάνωσης, της Μοσούλης στο βόρειο Ιράκ και της Ράκας στη βόρεια Συρία, κάτι το οποίο θα σημάνει την «αρχή του τέλους» για τους τζιχαντιστές. Η Γαλλία έχει στείλει περίπου 400 στρατιωτικούς συμβούλους και εκπαιδευτές στο Ιράκ, ενω οι ΗΠΑ έχουν αναπτύξει περίπου 5.000 άνδρες.

«Τώρα που ανακτήσαμε το πλεονέκτημα, πρέπει να εκμεταλλευθούμε αυτή τη δυναμική μαζί με τους εταίρους μας», δήλωσε ο Λε Ντριάν απευθυνόμενος στους Ιρακινούς αλλά και στους Κούρδους, ενώ σημείωσε ότι το Ισλαμικό Κράτος είναι μεν στριμωγμένο αλλά επικίνδυνο όσο ποτέ άλλοτε. Σύμφωνα με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, Αμερικανοί ανώτατοι αξιωματικοί δεν αναμένουν ότι η Μοσούλη θα έχει ανακαταληφθεί πριν από τα τέλη του 2016 ή τις αρχές του 2017 το νωρίτερο.

Στρατής Αγγελής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL