Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.2°C22.9°C
3 BF 62%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
14 °C
11.3°C16.6°C
1 BF 88%
ΠΑΤΡΑ
Αυξημένες νεφώσεις
19 °C
18.8°C28.2°C
6 BF 72%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
28 °C
26.1°C27.8°C
6 BF 26%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
4 BF 94%
Γιατί τόση σιωπή από τον Κάμερον για την ανακατάληψη της Παλμύρας;
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Γιατί τόση σιωπή από τον Κάμερον για την ανακατάληψη της Παλμύρας;

Του Ρόμπερτ Φισκ*

Η μεγαλύτερη στρατιωτική ήττα που έχει υποστεί το Ισλαμικό Κράτος σε περισσότερα από δύο χρόνια. Η ανακατάληψη της Παλμύρας, της ρωμαϊκής πόλης της αυτοκράτειρας Ζηνοβίας. Και είμαστε σιωπηλοί. Ναι, φιλαράκια, οι κακοί κέρδισαν, έτσι δεν είναι; Ειδάλως όλοι θα πανηγυρίζαμε, δεν θα πανηγυρίζαμε;

Πριν περάσει μια εβδομάδα από τότε που οι χαμένες ψυχές του "Ισλαμικού Χαλιφάτου" κατέστρεψαν τις ζωές περισσότερων από 30 αθώων ανθρώπων στις Βρυξέλλες, θα έπρεπε -δεν θα έπρεπε;- να χειροκροτάμε για την πιο συντριπτική στρατιωτική ανατροπή στη ιστορία του ISIS. Αλλά όχι. Καθώς οι μαύροι εκτελεστές έφευγαν από την Παλμύρα, οι κύριοι Ομπάμα και Κάμερον ήταν σιωπηλοί όπως ο τάφος στον οποίο έστειλε το ISIS τόσο πολλά από τα θύματά του. Εκείνος που χαμήλωσε την εθνική σημαία μας προς τιμήν του αποκεφαλιστή βασιλιά της Αραβίας (για τον Ντέιβ ομιλώ, φυσικά) δεν είπε ούτε λέξη.

Όπως συνήθιζε να λέει ο εδώ και πολύ καιρό νεκρός συνάδελφος της "Sunday Expess", Τζον Γκόρντον, σε κάνει να κουνιέσαι από τη θέση σου, έτσι δεν είναι; Ο συριακός στρατός, με την υποστήριξη, φυσικά, των Ρώσων του Βλαντίμιρ Πούτιν, κλωτσά τους κλόουν του ISIS από την πόλη και εμείς δεν τολμάμε να αρθρώσουμε ούτε λέξη, να πούμε "καλώς έγινε".

Όταν έπεσε η Παλμύρα πέρυσι, προβλέπαμε την πτώση του Μπασάρ Αλ Άσαντ. Αγνοήσαμε, σιωπήσαμε στο μεγάλο ερώτημα του συριακού στρατού: εφόσον οι Αμερικανοί μισούν τον ISIS τόσο πολύ, γιατί δεν βομβάρδισαν τα κονβόι αυτοκτονίας που έσπασαν τις γραμμές του συριακού στρατού; Γιατί δεν επιτέθηκαν στον ISIS;

"Εάν οι Αμερικανοί ήθελαν να καταστρέψουν τον ISIS, γιατί δεν τους βομβάρδισαν όταν τους είδαν;" με ρώτησε Σύρος στρατηγός μετά τη ήττα των στρατιωτών του. Ο γιος του είχε σκοτωθεί υπερασπιζόμεος τη Χομς. Οι άνδρες του αιχμαλωτίστηκαν και τους έκοψαν τα κεφάλια στις ρωμαϊκές αρχαιότητες. Ο Σύρος αξιωματούχος που ήταν υπεύθυνος για τις ρωμαϊκές αρχαιότητες (για τις οποίες νοιαζόμασταν τόσο πολύ, θυμάσαι;) αποκεφαλίστηκε και αυτός. Ο ISIS έβαλε τα γυαλιά του πάνω στο κομμένο κεφάλι του, για αστείο. Και ήμασταν σιωπηλοί τότε.

Ο Πούτιν το πρόσεξε αυτό, και μίλησε για αυτό, και πρόβλεψε με ακρίβεια την ανακατάληψη της Παλμύρας. Τα αεροπλάνα του επιτέθηκαν στον ISIS- τα αμερικανικά δεν το έκαναν- πριν από την κατάκτηση του συριακού στρατού. Δεν μπορούσα παρά να μειδιάσω όταν διάβασα ότι η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση έκανε λόγο για δύο αεροπορικά πλήγματα κατά του ISIS κοντά στην Παλμύρα τις μέρες πριν από την ανακατάληψή της από το καθεστώς. Αυτό σας είπε όλα όσα χρειαζόταν να μάθετε για τον αμερικανικό "πόλεμο κατά της τρομοκρατίας". Ήθελαν να καταστρέψουν τον ISIS, αλλά όχι τόσο πολύ.

Έτσι στο τέλος, ήταν ο συριακός στρατός και οι φίλοι Χεζμπολά από τον Λίβανο και οι Ιρανοί και οι Ρώσοι που έδιωξαν τους φονιάδες του ISIS από την Παλμύρα και οι οποίοι -ο ουρανός να μας φυλάξει από τέτοιο κακό- θα επιτεθούν στη Ράκα, την "πρωτεύουσα" του ISIS στη Συρία. Έχω γράψει πολλές φορές ότι ο συριακός στρατός θα αποφασίσει το μέλλον της Συρίας. Εάν πάρουν πίσω τη Ράκα -και την Ντεΐρ Αλ Ζουρ, όπου το μέτωπο Αλ Νούσρα κατέστρεψε τον ναό της γενοκτονίας των Αρμενίων και πέταξε στους δρόμους τα κόκαλα των Χριστιανών που έπεσαν θύματα το 1915- υπόσχομαι ότι θα είσαστε πάλι σιωπηλοί.

Δεν υποτίθεται ότι θα καταστρέφαμε τον ISIS; Ξέχαστε το. Αυτό είναι δουλειά του Πούτιν. Και του Άσαντ. Προσευχηθείτε για την ειρήνη, φιλαράκια. Περί αυτού δεν πρόκειται; Και η Γενεύη, πού βρίσκεται αυτή ακριβώς;

Ρόμπερτ Φισκ είναι δημοσιογράφος της εφημερίδας "Independent", πολεμικός ανταποκριτής και αναλυτής

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL