Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
19.3°C22.4°C
2 BF 70%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αραιές νεφώσεις
16 °C
13.8°C17.1°C
3 BF 87%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
21 °C
18.8°C23.2°C
4 BF 65%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σκόνη
29 °C
26.1°C28.8°C
4 BF 24%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
16 °C
15.9°C16.9°C
0 BF 88%
Πώς ο Ολάντ "ανακάλυψε" την Κούβα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πώς ο Ολάντ "ανακάλυψε" την Κούβα

ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΙ ΑΠΟ ΤΟ ΠΑΡΙΣΙ, ΜΟΔΕΣΤΟΣ ΣΙΩΤΟΣ

Σε μια επίσκεψη που χαρακτηρίστηκε από τον Τύπο ως «ιστορική», ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ επισκέφθηκε την περασμένη Τρίτη την Κούβα όπου είχε συνάντηση δύο ωρών με τον πρόεδρο Ραούλ Κάστρο. Πρόκειται για την πρώτη επίσκεψη Γάλλου προέδρου στη Κούβα από την ανεξαρτησία του νησιού το 1898 και την πρώτη επίσκεψη αρχηγού Δυτικού κράτους από την Επανάσταση του 1959. Στο επίκεντρο των συζητήσεων βρέθηκαν οι εμπορικές, διπλωματικές και πολιτιστικές σχέσεις των δύο χωρών, η διαδικασία εξομάλυνσης των σχέσεων της Κούβας με τις ΗΠΑ, η συμμετοχή του Ραούλ Κάστρο στη συνάντηση Ευρωπαίων και Λατινοαμερικανών ηγετών στις Βρυξέλλες τον Ιούνιο, αλλά και η άρση του εμπάργκο, «κίνηση που η Γαλλία πάντα υποστήριζε», όπως ανέφερε σε δημοσιογράφους ο Γάλλος πρόεδρος.

Οι δύο ηγέτες ανακοίνωσαν τη συνεργασία των χωρών τους στους τομείς της εκπαίδευσης (αναγνώριση των κουβανικών διπλωμάτων στη Γαλλία), της υγείας και του πολιτισμού. Ωστόσο, σύμφωνα με την Κατί Σεντέ, ειδική απεσταλμένη της εφημερίδας "Ουμανιτέ" στην Κούβα, η επίσκεψη, «πέρα από τον διπλωματικό χαρακτήρα της, είχε σημαντική επικοινωνιακή διάσταση», αφού ο Ολάντ αποφάσισε να επισκεφθεί την Κούβα μετά τη περιοδεία του στα νησιά των Αντιλλών, κάποια από τα οποία είναι ακόμα γαλλικές αποικίες: « Η Γαλλία μέσω της Κούβας και του στρατηγικού, συμβολικού ρόλου που αυτή έχει στις χώρες της λατινοαμερικανικής ηπείρου επιχειρεί να προσεγγίσει τις χώρες της Λατινικής Αμερικής για λόγους διπλωματικούς, πολιτικούς αλλά κυρίως εμπορικούς», σχολίασε η Σεντέ.

Συζητώντας με τον Φιντέλ

Ο Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκε και με τον Φιντέλ Κάστρο, που εδώ και αρκετά χρόνια έχει αποσυρθεί από την ηγεσία της χώρας. Η συνάντηση ανακοινώθηκε την τελευταία στιγμή από τα Ηλύσια Πεδία και ο Κάστρο υποδέχθηκε τον Γάλλο πρόεδρο στην κατοικία του στην Αβάνα, παρουσία  της γυναίκας του και των δύο γιων του.

Οι δύο άντρες συνομίλησαν για περίπου μία ώρα και όπως αναφέρει η Κατί Σεντέ, δόθηκε έμφαση σε περιβαλλοντικά ζητήματα, «τα οποία εδώ και χρόνια απασχολούν έντονα τον ηγέτη της Κουβανικής Επανάστασης».

Λίγο μετά τη συνάντηση, ο Ολάντ μιλώντας σε δημοσιογράφους χαρακτήρισε τον Κάστρο «πολύ ενημερωμένο και ανήσυχο για τις διεθνείς εξελίξεις » συμπληρώνοντας πως ο πρώην Κουβανός πρόεδρος τού εκμυστηρεύτηκε ότι «ενημερώνεται διαρκώς από το ίντερνετ». «Εκείνο που μου έκανε εντύπωση είναι η όρεξή του για συζήτηση, η οξυδέρκεια του πνεύματός του και η σκέψη του», είπε προσθέτοντας ότι «η Κούβα μιλάει στις καρδιές του κόσμου και όχι μόνο σε όσους κάποια στιγμή της ζωής του κόλλησαν μια αφίσα του Τσε Γκεβάρα».

Είτε για λόγους τακτ είτε από διπλωματική ευγένεια, ο πρόεδρος Ολάντ δεν έφερε στη συζήτηση ζητήματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τα οποία είχε επικαλεστεί σε άρθρο του το 2003 όταν είχε χαρακτηρίσει το καθεστώς στην Κούβα «δικτατορία» που ξεκίνησε ως «όνειρο και κατέληξε σε εφιάλτη»...

Αντιδράσεις και εύσημα

Κληθείς να σχολιάσει την επίσκεψη του Ολάντ στη Κούβα, ο Μπρούνο Λε Μερ, πρώην υπουργός της κυβέρνησης Σαρκοζί και βουλευτής του γκωλικού UMP, ανάφερε σε τηλεοπτική του συνέντευξη πως «δεν βλέπω γιατί πρέπει να θεωρούμε τιμητική τη συνάντηση του προέδρου με τον Φιντέλ Κάστρο». Υποστήριξε ότι του προκαλεί «έκπληξη ο τρόπος που αντιμετωπίζει η γαλλική Αριστερά τον Φιντέλ Κάστρο και το καθεστώς του, μια δικτατορία του χειρίστου είδους».

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο εκπρόσωπος Τύπου του UMP, Σεμπαστιάν Εγκιού, που χαρακτήρισε «μεγάλο ηθικό ατόπημα» τη συνάντηση του Γάλλου προέδρου με "τους Κάστρο", εφόσον «στα μάτια του» πρόκειται για δύο ηγέτες που «εδώ και δεκαετίες καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των Κουβανών». Οι Σοσιαλιστές απάντησαν διά στόματος του υπουργού Παιδείας Μπενουά Αμόν: «Ο κ. Σαρκοζί σχεδόν κοιμήθηκε στη σκηνή του κ. Καντάφι, όταν εκείνος είχε έρθει στο Παρίσι, και σοκάρεται από αυτή την επίσκεψη;».

Τα κόμματα της γαλλικής Αριστεράς χαιρέτισαν την ιστορική συνάντηση των δύο αντρών. Ο Ζαν-Λυκ Μελανσόν δήλωσε «ευτυχής  που ο πρόεδρος της χώρας του ήταν ο πρώτος πρόεδρος της Δύσης που επισκέφθηκε την Κούβα» αλλά με καυστικό τόνο συμπλήρωσε ότι «είναι κρίμα που περίμενε να πάρει πρώτα την άδεια του Ομπάμα. Σε κάθε περίπτωση, όμως, η συνάντηση με τον Κάστρο θα του κάνει καλό...».

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL