Live τώρα    
16°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
13.1°C17.0°C
3 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
13 °C
11.4°C13.8°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
14 °C
10.4°C14.4°C
2 BF 69%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
11.5°C14.1°C
2 BF 74%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.9°C13.5°C
1 BF 75%
ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ "Humanité" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ / Αφιέρωμα της "L' Humanité" στην Ελλάδα: Ένας λαός σε εγρήγορση
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

ΑΦΙΕΡΩΜΑ ΤΗΣ "Humanité" ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ / Αφιέρωμα της "L' Humanité" στην Ελλάδα: Ένας λαός σε εγρήγορση

ΠΑΡΙΣΙ, ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗ Μόδεστος Σιώτος

Με τίτλο «Ένας λαός σε εγρήγορση» κυκλοφόρησε τη Τετάρτη η ιστορική εφημερίδα της γαλλικής Αριστεράς, «L' Humanité», δημοσιεύοντας ένα δωδεκασέλιδο αφιέρωμα στην Ελλάδα και στις αλλαγές που επέφεραν στη χώρα μας οι εκλογές της 25ης Ιανουαρίου.

Η "Humanité", που, παρά τις οικονομικές δυσχέρειες των τελευταίων χρόνων εξακολουθεί να παίζει έναν σημαντικό συμβολικό ρόλο στη διαμόρφωση της γαλλικής κοινής γνώμης, καταφέρνει να ακολουθεί διαχρονικά τις πολιτικές και κοινωνικές εξελίξεις στη χώρα μας.

«Από το 2008 ακολουθούμε από κοντά τις μεγάλες ταραχές που συγκλονίζουν την Ελλάδα» μας εξηγεί η Ρόζα Μοσάουϊ, μία εκ των τεσσάρων απεσταλμένων της εφημερίδας για το αφιέρωμα.

«Βρέθηκα αρκετές φορές μέσα στο 2014 στην Ελλάδα. Ήμουν εκεί και τον Δεκέμβριο για να καλύψω τις κοινοβουλευτικές συνεδριάσεις για την εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας» συνεχίζει η Γαλλίδα δημοσιογράφος, που, μεταξύ άλλων, πήρε συνέντευξη και από τον νέο υπουργό Παιδείας Αριστείδη Μπαλτά, τον οποίο και χαρακτηρίζει ως έναν από τους πιο «σημαντικούς διανοούμενους» στην Ελλάδα.

Η Μοσάουϊ, που καλύπτει εδώ και χρόνια το ευρωπαϊκό ρεπορτάζ της "Humanité", δεν πιστεύει ότι η λύση στα προβλήματα της χώρας θα έρθει από τις Βρυξέλλες. Αντίθετα, θεωρεί ότι η Ελλάδα καλείται να δώσει μια μάχη που θα κρατήσει καιρό.

Συγκρίνοντας την αλλαγή της πολιτικής ατμόσφαιρας πριν και μετά τις εκλογές, παρατηρεί ότι ο ελληνικός λαός έχει πλέον συνείδηση πως «θέλει να πάει μπροστά», καθώς είναι αποφασισμένος να αφήσει πίσω του την προηγούμενη κατάσταση με τις πολιτικές λιτότητας που επέβαλαν οι κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ - Ν.Δ.

Έχοντας καλύψει για πολλά χρόνια τα ευρωπαϊκά τεκταινόμενα, η Μοσάουϊ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση Τσίπρα καλείται να αντιμετωπίσει την εχθρική στάση του συνόλου των ευρωπαϊκών κυβερνήσεων, μία στάση πού όπως μας λέει, δύσκολα θα αλλάξει: «Ο Τσίπρας δεν έχει βρει τη στήριξη που περίμενε από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις», τονίζει, προσθέτοντας ωστόσο πως «μέσα σ' έναν μήνα η Ελλάδα κατάφερε να κάνει πολλά, καθώς κανείς στην Ευρώπη, πριν τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, δεν μιλούσε για αλλαγή στις πολιτικές λιτότητας. Και δεν αναφέρομαι μόνο στα τελευταία χρόνια αλλά στην ουσία από τις αρχές της δεκαετίας του 1990».

Η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία στην Ελλάδα

Η δημοσιογράφος της "Humanité" πιστεύει πως «τους επόμενους μήνες θα υπάρξουν και άλλες αναταράξεις στην Ευρώπη, στην Ισπανία, την Ιρλανδία ή και αλλού, οι οποίες θα αλλαξουν την ισορροπία δυνάμεων».

Με τη Μοσάουϊ συμφωνεί και η Πολ Μασάν, υπεύθυνη του εβδομαδιαίου ενθέτου της εφημερίδας «Κοινωνική και Αλληλέγγυη Οικονομία»: «Αυτά που συμβαίνουν στην Ελλάδα μού θυμίζουν τις αλλάγες που συνέβησαν στη Λατινική Αμερική και τη Βραζιλία όταν ήρθε στην εξουσία ο Λούλα. Βλέπουμε ότι όταν σε μία ήπειρο μία μόνο χώρα αρχίζει να ασκεί πιέσεις για αλλαγή, είναι κάπως μόνη της στην αρχή. Αλλά η εμπειρία από τη Βραζιλία δείχνει ότι κάτι τέτοιο αρκεί ώστε να οδηγηθούν και άλλες χώρες να πιέσουν για αλλαγές, κυρίως πάνω σε ζητήματα οικονομίας και δημοκρατίας».

Η Μασάν ετοιμάζει ένα πολυσέλιδο αφιέρωμα για το ένθετο της επόμενης εβδομάδας με τίτλο «Μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, η Ελλάδα επιλέγει την κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία», στο οποίο θα υπάρχουν εκτενή ρεπορτάζ πάνω στις πρωτοβουλίες αυτοδιαχείρισης στη χώρα μας.

«Έχουμε μια συνέντευξη με τον νέο υπουργό Οικονομίας, όπου μας εξηγεί ότι η κυβέρνηση θα προσπαθήσει να εντάξει εντός θεσμικού πλαισίου τα δίκτυα αλληλεγγύης. Επίσης, έχουμε και άλλα ρεπορτάζ πάνω στις αυτοδιαχειριζόμενες πρωτοβουλίες αγροτών στην Πελοπόννησο, στα οποία βλέπουμε ότι οι κοοπερατίβες αγροτών στην Ελλάδα έχουν συνεισφέρει σημαντικά στο να καταπολεμηθούν οι συνέπειες της λιτότητας και να προσφερθεί τροφή σε ανθρώπους που έχουν πραγματική ανάγκη».

«Είδα μια χώρα σε αναβρασμό»

Για τον δημοσιογράφο Τομά Λεμαϊού, που βρέθηκε στην Ελλάδα κάνοντας ένα εκτενές ρεπορτάζ για τις φυλακές στην Αμυγδαλέζα, τη φτώχεια στο κέντρο της Αθήνας αλλά και την κατάσταση του συνδικαλισμού, η ελληνική κοινωνία βρίσκεται σε μια κατάσταση «αναβρασμού».

«Μίλησα με πολύ κόσμο. Αυτό που μου έκανε εντύπωση είναι ότι άνθρωποι πολύ διαφορετικοί μεταξύ τους, που δηλαδή εκπροσωπούν εντελώς διαφορετικά κομμάτια της κοινωνίας, έχουν προσεγγίσει το ένα τον άλλο εξαιτίας της κρίσης. Είδα πολλές ομοιότητες αναφορικά με τον τρόπο σκέψης, για παράδειγμα, ενός ανθρώπου που ψάχνει στον δρόμο για φαγητό και μιας ηθοποιού, που διαθέτει μεν ακόμη τα μέσα για να τραφεί, αλλά που δεν παύει να ανήκει σε μια κατηγορία κακοπληρωμένων ηθοποιών, που στην καλύτερη των περιπτώσεων μπορούν να κερδίσουν περί τα χίλια διακόσια ευρώ τον μήνα».

Από την παραμονή του στην Ελλάδα ο Γάλλος δημοσιογράφος «αισθάνθηκε» ότι οι Έλληνες είναι αποφασισμένοι να περιμένουν και να αισθανθούν εμπιστοσύνη στη νέα κυβέρνηση. «Όχι ότι έχουν και πολλές επιλογές. Η στήριξη αυτή δεν είναι τυφλή, αλλά μου φάνηκε πως είναι ακόμη διατεθειμένοι να δώσουν χρόνο. Το μόνο που ζητούν οι Έλληνες είναι να μην αισθάνονται πλέον ταπεινωμένοι και γι' αυτό μου φαίνονται προετοιμασμένοι να διεκδικήσουν την αξιοπρέπειά τους».

ΖΑΝ - ΠΟΛ ΠΙΕΡΟ (αρχισυντάκτης "Humanité"):

Στόχος μας ήταν να τονίσουμε ότι η ισχύς της νέας κυβέρνησης είναι ο λαός της

Μιλήσαμε με τον Ζαν - Πολ Πιερό, αρχισυντάκτη της Humanité, τον άνθρωπο πίσω από το ειδικό αφιέρωμα της εφημερίδας στην Ελλάδα. Ο Ζαν - Πολ Πιερό είναι υπεύθυνος για το διεθνές ρεπορτάζ, ενώ στο παρελθόν έχει ζήσει στα Βαλκάνια και έχει καλύψει δημοσιογραφικά τον πόλεμο στη Γιουγκοσλαβία.

* Είναι η πρώτη φορά που κάνετε ένα τέτοιο αφιέρωμα στην Ελλάδα;

-Παρακολουθούμε εδώ και πολλά χρόνια, με πολύ ενδιαφέρον και προσοχή ό,τι συμβαίνει στην Ελλάδα. Ήδη από το 2009 είχαμε διοργανώσει μια καμπάνια στήριξης στον ελληνικό λαό μέσω της ιστοσελίδας μας. Τα τελευταία χρόνια έχουμε στείλει κατά καιρούς ειδικούς απεσταλμένους μας στη χώρα σας με αφορμή διάφορες περιστάσεις. Κατά τη διάρκεια των πρόσφατων εκλογών, είχαμε επίσης στείλει μία ομάδα δημοσιογράφων. Ωστόσο, ένα μήνα μετά τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ, αποφασίσαμε να στείλουμε μια δεύτερη ομάδα στην Ελλάδα αποτελούμενη από τέσσερις δημοσιογράφους, προκειμένου να κάνουμε ένα ειδικό αφιέρωμα πάνω στη νέα κατάσταση που έχει προκύψει. Οι δύο από αυτούς είχαν ξαναβρεθεί στην Ελλάδα, είχαν επαφές, γνώριζαν διάφορους Έλληνες συντρόφους και δημοσιογράφους.

* Ποια ήταν η ιδέα πίσω από αυτό το ειδικό αφιέρωμα της "Humanité";

Η ιδέα πίσω από αυτό το αφιέρωμα ήταν να φέρουμε στο προσκήνιο τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις ενός λαού που βρίσκεται σε εγρήγορση, ενός λαού που κινείται. Δεν θέλαμε απλά να στηρίξουμε τη νέα κυβέρνηση. Στόχος μας ήταν να τονίσουμε ότι η ισχύς της είναι ο λαός της. Για εμάς αυτό είναι σημαντικό: να κατανοήσουμε το πλαίσιο μέσα από το οποίο η εναλλακτική Αριστερά μπορεί να βγει νικήτρια, να δούμε τι κινητοποιεί τον λαό στην Ελλάδα. Με αυτό το αφιέρωμα, λοιπόν, προσπαθήσαμε να εμβαθύνουμε στο ζήτημα των συνεπειών της κρίσης, για την οποία η γαλλική κοινωνία γνωρίζει και ακούει πολλά, αλλά συνήθως επιφανειακά, καθώς δεν γνωρίζει σε βάθος τι συμβαίνει στη χώρα.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL