Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Ιταλική αλληλεγγύη με φαντασία και κέφι: «Καλημέρα Ελλάδα και Ευρώπη» με το ΣΥΡΙΖΑ

«Καλημέρα Ελλάδα και Ευρώπη». Με αυτό το σύνθημα εκατοντάδες Ιταλών ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στις 25 Ιανουαρίου στη γιορτή απελευθέρωσης του ελληνικού λαού και της Ευρώπης από τα Μνημόνια.

Του Αργύρη Παναγόπουλου

«Καλημέρα Ελλάδα και Ευρώπη». Με αυτό το σύνθημα εκατοντάδες Ιταλών ετοιμάζονται να συμμετάσχουν στις 25 Ιανουαρίου στη γιορτή απελευθέρωσης του ελληνικού λαού και της Ευρώπης από τα Μνημόνια.

«Θα δώσουμε τη μάχη με το ΣΥΡΙΖΑ και τον Αλέξη Τσίπρα σε όλα τα επίπεδα, ακόμη και μέσα στην Ελλάδα», έλεγε χαμογελώντας πριν από λίγες ημέρες στην έδρα του Transform Italia o Ρομπέρτο Μορέα. Αμέσως μετά την ανακοίνωση της τρίτης ψηφοφορίας στη βουλή ένας μεγάλος ενθουσιασμός γέμισε τις καρδιές πολλών  αριστερών στην Ιταλία και η σκέψη του Μορέα και των άλλων που συμμετείχαν σε εκείνη τη συνεδρίαση άρχισε να παίρνει σάρκα και οστά με την κλασσική μεσογειακή δημιουργικότητα και το απαράμιλλο ιταλικό κέφι των αριστερών.

«Ταξιαρχία Καλημέρα», με αυτό το διεθνιστικό σύνθημα αλληλεγγύης και με μεγάλο ενθουσιασμό ξεκίνησε η πρωτοβουλία των Ιταλών αριστερών που θέλουν να έρθουν στην Ελλάδα και να συμμετέχουν στην προεκλογική εκστρατεία και τη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ στις 25 Ιανουαρίου. Κάποιοι μάλιστα συνέδεσαν την διεθνιστική παράδοση της αριστεράς και με την ισπανική εμπειρία μετονομάζοντας την πρωτοβουλία σε «Ταξιαρχία Καλημέρα 25Ι». Γιατί «25Ι» είναι το ορόσημο της ημέρας της αλλαγής: 25 Ιανουαρίου!

«Η λέξη «Καλημέρα» είναι πασίγνωστη σε όλους στην Ιταλία και σηματοδοτεί για όλους εμάς τη μεγάλη αλλαγή που θα προκαλέσει η νίκη του ΣΥΡΙΖΑ. Θα είναι μια πραγματικά καλή μέρα για όλο τον ελληνικό λαό αλλά και για όλους εμάς στην Ιταλία και την υπόλοιπη Ευρώπη», τόνισε στην «Αυγή» η Ραφαέλα Μπολίνι, ανέντακτη ακτιβίστρια των Κοινωνικών Φόρουμ και υπεύθυνη Διεθνών σχέσεων του ARCI.

«Η πρωτοβουλία μας αυτή θα έχει την επωνυμία «Καλημέρα Ελλάδα και Ευρώπη» και συνδέεται με τη συλλογή υπογραφών που ξεκινήσαμε για το δικαίωμα του ελληνικού λαού να αποφασίσει ελεύθερα τη κυβέρνησή του χωρίς τον εκφοβισμό και τις πιέσεις από την Τρόικα, την Ευρωπαϊκή Ένωση και τους αδηφάγους κερδοσκόπους των αγορών. Θα είμαστε εκεί τη Πέμπτη στο κλείσιμο της προεκλογικής εκστρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και θα φύγουμε όταν θα έχει ξημερώσει αυτή η καλή μέρα που ελπίζουμε για τους λαούς όλης της Ευρώπης», συμπλήρωσε ο ανέντακτος Ρομπέρτο Μουζάκιο, ο πρώην ευρωβουλευτής της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης και από τους πρωταγωνιστές της συλλογής των υπογραφών.

«Αμέσως μετά τις γιορτές θα διοργανώσουμε μια συνέντευξή Τύπου στην ιταλική βουλή, που θα συμμετέχουν εκτός από το συντονιστή της Αριστεράς Οικολογίας Ελευθερίας Νικόλα Φρατοϊάνι και το γραμματέα της Κομμουνιστικής Επανίδρυσης Πάολο Φερέρο και βουλευτές και γερουσιαστές από άλλα κόμματα, όπως ο Πίπο Τσιβάτι του Δημοκρατικού Κόμματος, και προσωπικότητες της πολιτιστικής και κοινωνικής ζωής που έχουν υπογράψει το κάλεσμα στήριξης του ελληνικού λαού. Μαζί μας θα και είναι και δύο πρωταγωνιστές της πρωτοβουλίας, όπως η Λουτσιάνα Καστελίνα και ο Αργύρης Παναγόπουλος. Ο Στέφανο Ροντοτά και η Λουτσιάνα Καστελίνα αποτελούν ένθερμους υποστηρικτές του ελληνικού λαού και του ΣΥΡΙΖΑ και ήταν οι πρώτοι που υπέγραψαν το κάλεσμα», τόνισε στην «Αυγή» ο ανέντακτος Αλφόνσο Τζιάνι, πρώην υφυπουργός Ανάπτυξης της κυβέρνησης Πρόντι.

Αφήνοντας τον ενθουσιασμό κατά μέρος η «Ταξιαρχία Καλημέρα 25Ι» επιδόθηκε αμέσως στο κλείσιμο εισιτηρίων από όλα τα αεροδρόμια της Ιταλίας με μια και μοναδική κατεύθυνση: την Αθήνα του ΣΥΡΙΖΑ.

«Ήμουν εκεί στις εκλογές του 2012 και δεν θα λείψω τώρα στη μεγάλη νίκη του ΣΥΡΙΖΑ», υπογράμμισε ο Μαουρίτσιο Ατσέρμπο, ο πρώην περιφερειακός σύμβουλος στη Πεσκάρα και ηγετικός στέλεχος της Επανίδρυσης, εκφράζοντας τη διάθεση των Ιταλών αριστερών και δημοκρατών να μην αφήσουν το ΣΥΡΙΖΑ και τον ελληνικό λαό να γιορτάσουν μόνοι τη μεγάλη νίκη. 

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Η κυβέρνηση, ο Άδωνις και το κράτος δικαίου

Στις αρχικές συζητήσεις για το ταμείο ανάκαμψης, στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, πολλές χώρες ζήτησαν να συνδεθεί η κοινοτική χρηματοδότηση με τη λειτουργία του κράτους δικαίου. Το θέμα αυτό έθιγε κυρίως την Ουγγαρία και την Πολωνία.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο