Live τώρα    
14°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
14 °C
10.2°C16.5°C
1 BF 61%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
10.3°C12.8°C
3 BF 73%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
8.0°C12.7°C
1 BF 73%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
12 °C
11.0°C14.1°C
2 BF 77%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
5 °C
4.9°C11.9°C
0 BF 93%
Η Ελλάδα απείχε από ψηφοφορία του ΟΗΕ για την καταδίκη του ναζισμού
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ελλάδα απείχε από ψηφοφορία του ΟΗΕ για την καταδίκη του ναζισμού

Στη Γ.Σ. των Ηνωμένων Εθνών, η Ρωσία, μαζί με άλλες χώρες, καταθέτει τακτικά από τα μέσα της δεκαετίας του 2000 σχέδιο απόφασης που καταδικάζει την "ηρωοποίηση" του ναζισμού και καλεί σε μέτρα για τον περιορισμό του ναζιστικού φαινομένου παγκοσμίως, με αναφορά στην "αποκατάσταση των Waffen SS", αναφορά που προφανώς είχε ως πολιτικό στόχο τις χώρες της Βαλτικής αρχικά και τους εορτασμούς υπέρ των συνεργατών των ναζί.

Μονίμως ΗΠΑ και Καναδάς καταψηφίζουν και η Ε.Ε. απέχει (μαζί της και η Ελλάδα). Οι αιτιολογήσεις της αρνητικής ψήφου ή/και της αποχής μέχρι τώρα εστιάζονταν σε θέματα ελευθερίας της έκφρασης (καθώς το ψήφισμα θα μπορούσε να ερμηνευτεί πως ζητάει ουσιαστικά την απονομιμοποίηση και τη δίωξη όλων των σχετικών φιλοναζιστικών απόψεων), σε τεχνικές λεπτομέρειες κ.τλ. Επί της ουσίας δεν ήταν παρά προσχήματα για να μη δυσαρεστηθούν οι πρώην σοβιετικές δημοκρατίες, νυν σύμμαχοι της Ε.Ε. και των ΗΠΑ.

Μπορεί λοιπόν να προκαλεί εύλογο προβληματισμό, αλλά δεν προκαλεί έκπληξη το ότι και προ ημερών η Ελλάδα μαζί με όλες τις άλλες χώρες της Ε.Ε. απείχε στη σχετική ψηφοφορία στην Γ.Σ. του ΟΗΕ στις 21.11.2014.

"Είναι γνωστό σε όλους πως η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια δεν έχει δική της φωνή στη διεθνή σκηνή. Η κυβέρνηση θα έπρεπε τουλάχιστον να είχε κάνει μια 'εξαίρεση' για ένα ζήτημα τόσο καυτό για τη χώρα όσο για καμιά άλλη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Δύσης, το ζήτημα του νεοναζισμού", σχολίασε το Τμήμα Εξωτερικής Πολιτικής του ΣΥΡΙΖΑ.

Μ.Π.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL