Live τώρα    
23°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
23 °C
22.0°C25.2°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
23 °C
20.8°C25.4°C
2 BF 41%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
19.9°C21.6°C
4 BF 55%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
21 °C
20.4°C20.8°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
24 °C
23.9°C24.0°C
0 BF 33%
Μόνο επιτυχίες Σαμαρά βλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος / Προς Θεού όχι εκλογές, λένε Μάρτενς και αγορές
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Μόνο επιτυχίες Σαμαρά βλέπει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος / Προς Θεού όχι εκλογές, λένε Μάρτενς και αγορές

Έξι μέρες δεν βρήκε να πει μια λέξη για το "μαύρο" της κυβέρνησης στην ΕΡΤ. Χθες ο Βίλφριντ Μάρτενς ήταν λαλίστατος στην προσπάθεία του να προσφέρει στήριξη στον αδερφό πολιτικά Αντ. Σαμαρά.

Όσο πλησίαζε χθες η ώρα της κρίσης, εν προκειμένω η συζήτηση των τριών κυβερνητικών εταίρων για το τι μέλλει γενέσθαι με την ΕΡΤ, αλλά και με την κυβέρνηση, πλήθαιναν οι πιέσεις από τον έξω κόσμο να μη γίνουν εκλογές, γαρνιρισμένες με επαίνους για την κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά. Στο στιλ «τα πάτε τόσο καλά, μη ρισκάρετε...». Οι πολιτικοί επισήμως δεν έβαζαν την «κακιά λέξη» στο στόμα τους, οι οικονομικοί αναλυτές πάλι μιλούσαν ευθαρσώς ενάντια στη διενέργεια πρόωρων εκλογών, στοιχηματίζοντας μάλιστα ότι αυτές τελικά θα αποφευχθούν.

Τον χορό των δηλώσεων στήριξης έσυρε -με έξι μέρες καθυστέρηση, από τότε που ξέσπασε η κρίση του «μαύρου» της δημόσιας τηλεόρασης- ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, Βίλφριντ Μάρτενς, πολιτικός «αδελφός» του Σαμαρά, ο οποίος βλέπει τώρα ότι «τα πράγματα αλλάζουν στην Ελλάδα». Και αλλάζουν διότι ο Σαμαράς ως πρωθυπουργός αυτόν τον ένα χρόνο «έχει επιδείξει μεγάλο κουράγιο στην εφαρμογή ενός φιλόδοξου μεταρρυθμιστικού προγράμματος για την αντιμετώπιση των χρόνιων διαρθρωτικών προβλημάτων της ελληνικής οικονομίας».

Σε αντίθεση με άλλες δηλώσεις στήριξης, από τη γερμανική κυβέρνηση για παράδειγμα, που αποφεύγουν να ασχοληθούν με το κλείσιμο της ΕΡΤ - πράξη «αδιανόητη» και «επικίνδυνη για τη δημοκρατία» σύμφωνα με πληθώρα πολιτικών, διανοούμενων, συνδικάτων κ.λπ.-, ο Μάρτενς έσπευσε να υιοθετήσει την επιχειρηματολογία Σαμαρά. «Η πρόσφατη απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να αναμορφώσει την αναποτελεσματική και χρεωμένη δημόσια ραδιοτηλεόραση σε ένα νέο δημόσιο φορέα, φαίνεται ότι είναι ο μόνος τρόπος ώστε επιτέλους να μεταρρυθμιστεί αυτός ο σημαντικός δημόσιος οργανισμός. Θυμάμαι ότι αρκετές, παλαιότερες πρωτοβουλίες, προκειμένου να αναμορφωθεί σταδιακά η δημόσια ραδιοτηλεόραση ενώ ήταν παράλληλα σε λειτουργία, απέτυχαν εξαιτίας της ισχυρής αντίστασης από τα εργατικά συνδικάτα», είπε.

Και θεωρώντας προφανώς ότι δεν πρέπει να γκρεμιστεί αυτή η κυβέρνηση, πρόσθεσε ότι «μετά τη δύσκολη απόφαση της περασμένης εβδομάδας από την ελληνική κυβέρνηση, η Ευρώπη πρέπει να στείλει σαφή μηνύματα στήριξης και αλληλεγγύης για τη συνέχιση του μεταρρυθμιστικού προγράμματος. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος για να διασφαλιστεί πως οι θυσίες του ελληνικού λαού δεν είναι μάταιες και για να διαφυλαχθεί η επιστροφή στην ανάπτυξη».

Ξορκίζουν τις εκλογές οι οίκοι αξιολόγησης

Περίπου σίγουρη ότι αυτή η κυβέρνηση δεν θα διαλυόταν χθες εμφανίστηκε η Nomura, ο ιαπωνικός οίκος αξιολόγησης και επενδύσεων. Θα υπάρξει ένας «τίμιος και πειστικός» συμβιβασμός, έσπευσε να προβλέψει, επειδή σε αυτή τη φάση το ενδεχόμενο των πρόωρων εκλογών «δεν συμφέρει κανέναν από τους εμπλεκόμενους». Ωστόσο, η Nomura υπογραμμίζει ότι η ρήξη των τελευταίων ημερών έχει πλήξει τις σχέσεις μεταξύ των τριών κυβερνητικών εταίρων, όπερ σημαίνει ότι αυξάνονται τις πιθανότητες πρόωρων εκλογών ακόμη και πριν από «λογικές» αφορμές, όπως οι ευρωεκλογές και δημοτικές εκλογές του Μαΐου 2014 και οι προεδρικές εκλογές τον Φεβρουάριο του 2015. Πάντως, ο οίκος εκτιμά ότι «ο πολυαναμενόμενος ανασχηματισμός, που θα συμπεριλάβει νέους πολιτικούς από τα δύο κόμματα της συγκυβέρνησης, θα μπορούσε να βοηθήσει να μετριαστούν οι εντάσεις των τελευταίων ημερών».

Η Moody's, πάλι, δεν εμφανίζεται τόσο σίγουρη και προειδοποιεί τους επενδυτές ότι σκουραίνουν τα πράγματα στην Ελλάδα, καθώς η απόφαση να μπει λουκέτο στην κρατική τηλεόραση απειλεί την κυβερνητική συνοχή, ενώ αρνητικές ήταν και οι εξελίξεις με τη ΔΕΠΑ.«Χωρίς συμβιβασμό μεταξύ των κυβερνητικών εταίρων, το ρίσκο νέων εκλογών αυξάνεται, γεγονός που είναι πιστωτικά αρνητικό», σημειώνεται σε έκθεση του οίκου, που θεωρεί ότι το πολιτικό περιβάλλον στην Αθήνα εγκυμονεί κινδύνους για την επιτυχία του προγράμματος προσαρμογής, αλλά και για την οικονομική ανάκαμψη.

Όσον αφορά τις ιδιωτικοποιήσεις, η Moody's σημειώνει ότι το πρόγραμμα έχει τεθεί εκτός στόχων. «Χωρίς τις αποκρατικοποιήσεις, η Ελλάδα θα δυσκολευτεί να πετύχει τον σχετικό στόχο στο πρόγραμμα και πιθανόν να έχει ένα κενό χρηματοδότησης της τάξεως του 1,5 δισ. ευρώ φέτος, που θα απαιτήσει πρόσθετα δημοσιονομικά μέτρα», τονίζει ο οίκος.

Στο τραπέζι και πάλι θέμα ΔΝΤ

Στο μεταξύ, στην Εσπερία δεν έχει ξεχαστεί ούτε η έκθεση του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου για τα «λάθη, λάθη, λάθη» στο ελληνικό πρόγραμμα, ούτε η κόντρα μεταξύ Κομισιόν, Γερμανίας και ΔΝΤ. Ο λαλίστατος Βόλφγκανγκ Σόιμπλε επανέφερε το θέμα με συνέντευξή του στην κυριακάτικη Frankfurter Allgemeine, λέγοντας ότι το ΔΝΤ θα αποσυρθεί κάποια στιγμή από την Ευρωζώνη και τα προγράμματα διάσωσης. Τα ίδια είχε πει και το αφεντικό του μόνιμου μηχανισμού στήριξης ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, αλλά και ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζοζέ Μπαρόζο και μάλιστα λίγο πιο... χοντρά, ότι η Ευρωζώνη μπορεί και χωρίς το ΔΝΤ.

Ο Ρέγκλινγκ και ο Μπαρόζο μπορούν να λένε ό,τι θέλουν, ο Σόιμπλε όμως είναι ο υπουργός Οικονομικών της κυβέρνησης που ήθελε το ΔΝΤ στη... βάρκα. Οπότε, χθες, οι άνθρωποι του υπουργείου του έσπευσαν να μαζέψουν τα περί αποχώρησης του ΔΝΤ, λέγοντας κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών ότι «το ΔΝΤ ήταν, είναι και θα παραμείνει μέλος της τρόικας για τα τρέχοντα δανειοδοτικά προγράμματα που αφορούν κράτη-μέλη της Ευρωζώνης. Η συμμετοχή του είναι αναγκαία λόγω της μακράς εμπειρίας που διεθνώς έχει συσσωρεύσει». Και πρόσθεσαν ότι μόλις ολοκληρωθούν αυτά τα προγράμματα, τότε το ΔΝΤ θα επικεντρωθεί στα «βασικά του καθήκοντα», εκτός Ευρωζώνης δηλαδή.

Attac: Τα λεφτά πήγαν στις τράπεζες

Την ίδια ώρα, λάδι στη φωτιά των επικρίσεων για το ελληνικό πρόγραμμα διάσωσης -επικρίσεων για τους δανειστές και όχι για τη δανειζόμενη Ελλάδα- ήρθαν να ρίξουν οι έρευνες της Attac, της οργάνωσης ενάντια στην παγκοσμιοποίηση ή για μια άλλη παγκοσμιοποίηση, για το πού πήγαν τα λεφτά. Η Attac υπολόγισε ότι από τα 207 δισεκατομμύρια ευρώ των πιστώσεων που εκταμιεύτηκαν μέχρι τώρα στην Αθήνα, σχεδόν τα 160 δισ. πήγαν στις τράπεζες και στους επενδυτές. Η αντίδραση του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών στο δημοσίευμα ήταν «δεν είμαστε σε θέση να το επιβεβαιώσουμε», πλην όμως το ελληνικό πρόγραμμα έχει «πολλές διαφορετικές όψεις» και μία από αυτές είναι ότι σημαντικός παράγοντας είναι η σταθεροποίηση των τραπεζών.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL