Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
20 °C
18.2°C22.0°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Αίθριος καιρός
18 °C
14.7°C21.2°C
2 BF 57%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
17 °C
16.0°C19.4°C
2 BF 63%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
18.8°C21.5°C
1 BF 61%
ΛΑΡΙΣΑ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.4°C
2 BF 63%
Πιερ Λοράν για ΕΡΤ: Ούτε στις δικτατορίες δεν γίνονται τέτοια πραξικοπήματα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Πιερ Λοράν για ΕΡΤ: Ούτε στις δικτατορίες δεν γίνονται τέτοια πραξικοπήματα

Ο Πιερ Λοράν, γραμματέας του ΚΚ Γαλλίας και πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς απέστειλε επιστολή στους προέδρους της γαλλικής δημόσιας ραδιοτηλεόρασης, στην οποία μοιράζεται τις ανησυχίες του για το βίαιο κλείσιμο της ΕΡΤ. Κάνει λόγο για "αυταρχική απόφαση" και "επίθεση στην δημοκρατία" από πλευράς του πρωθυπουργού Αντώνη Σαμαρά και της ελληνικής κυβέρνησης. Σημειώνει μάλιστα ότι "ποτέ στην ιστορία μιας χώρας, ακόμη και σε δικτατορικά καθεστώτα συνταγματαρχών, δεν επιχειρήθηκε τέτοιο πραξικόπημα" ενώ αναφέρεται και στο "ναζιστικό κόμμα, Χρυσή Αυγή" που υποστηρίζει το μέτρο αυτό ως ακόμη μία ένδειξη της "αντιδημοκρατικής επίθεσης".

Ολοκληρώνοντας την επιστολή του, καλεί τους προέδρους της δημόσιας γαλλικής ραδιοτηλεόρασης να προβούν σε μία πράξη αλληλεγγύης προς την ελληνικό οργανισμό, τοποθετώντας το λογότυπο της ΕΡΤ στα γαλλικά κανάλια.

Ακολουθεί η επιστολή του:

Γαλλική Δημοκρατία

Προς κ Rémy PFLIMLIN, Πρόεδρο της Τηλεόρασης της Γαλλίας και

          κ. Jean-Luc HEES, Πρόεδρο του Ραδιοφώνου της Γαλλίας

Παρίσι, 13 Ιουνίου 2013

Κύριοι Πρόεδροι,

Αυτήν την Τρίτη 11 Ιουνίου, ο Έλληνας πρωθυπουργός, κ. Σαμαράς και η κυβέρνησή του, ανταποκρινόμενοι στην επιταγή της " Τρόικας" να καταργήσει χωρίς αναβολή 2000 θέσεις δημοσίων υπαλλήλων, ανακοίνωσαν το οριστικό κλείσιμο του δημόσιου οργανισμού: "Ελληνική Ραδιοτηλεόραση" (ΕΡΤ). Το ίδιο βράδυ μάλιστα όλες οι τηλεοπτικές και ραδιοφωνικές κεραίες κόπηκαν και 2656 εργαζόμενοι απολύθηκαν με βίαιο τρόπο.

Αυτή η απόφαση είναι σκανδαλώδης, βίαιη και αυταρχική. Αποτελεί μία σοβαρή επίθεση σοβαρή στην πολυφωνία – μόνο τα ιδιωτικά μέσα συνεχίζουν να εκπέμπουν- και κυρίως στην δημοκρατία στην Ελλάδα. Ποτέ στην ιστορία μιας χώρας, ακόμη και σε δικτατορικά καθεστώτα συνταγματαρχών, δεν επιχειρήθηκε τέτοιο πραξικόπημα.

Είναι μια νέα ταπείνωση που πλήττει τους Έλληνες, στα πλαίσια της ανυπόφορης κοινωνική κρίσης που συνδέεται με τις πολιτικές της λιτότητας. Η αντιδημοκρατική επίθεση είναι τόσο έκδηλη που μόνο το ναζιστικό κόμμα "Χρυσή Αυγή" υποστήριξε το μέτρο αυτό. Αυτή η κατάσταση προκαλεί φόβο για τα χειρότερα.

Η θέα των μαύρων οθονών σόκαρε και προκάλεσε μία δικαιολογημένη ανησυχία σε όλον τον κόσμο. Ως πρόεδρος του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς, μπορώ να αντιληφθώ τον θυμό, τον φόβο, την αγανάκτηση των πολιτών αλλά και των επαγγελματιών στα μμε, στην Ελλάδα όπως επίσης και σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Ο ελληνικός πληθυσμός συγκεντρώθηκε αμέσως γύρω από την έδρα της ΕΡΤ στην Αθήνα και ακόμη και σήμερα τα συνδικάτα των εργαζομένων οργανώνουν μία γενική απεργία. Πολλές διαδηλώσεις αλληλεγγύης πραγματοποιήθηκαν, από συγκεντρώσεις σε ελληνικές πρεσβείες μέχρι την αναμετάδοση των προγραμμάτων της ΕΡΤ, από το BBC και από την Ευρωπαϊκή Ένωση της ραδιοτηλεόρασης.

Η Γαλλία και οι δημόσιες κεραίες δεν μπορούν να μείνουν θεατές αυτής της καταστροφής στην καρδιά της Ευρώπης. Μία μόνη λύση επιβάλλεται: το ξανάνοιγμα της ΕΡΤ. Είμαι πεπεισμένος ότι η χώρα μας και η δημόσια ραδιοτηλεόραση μπορούν να διαδραματίσουν ένα σημαντικό ρόλο.

Επιθυμώ να μάθω αν προσανατολίζεστε σε κάποια κίνηση αλληλεγγύης. Είμαι σίγουρος ότι κάθε ενέργεια προς αυτήν την κατεύθυνση θα συναντούσε μεγάλη υποστήριξη από τους Γάλλους πολίτες. Όσο με αφορά, σας υποβάλλω την πρότασή μου: δεν θα ήταν λογικό να οργανωθεί μια ημέρα αλληλεγγύης στα γαλλικά δημόσια τηλεοπτικά κανάλια και να τοποθετήσουμε στις οθόνες της τηλεόρασης το λογότυπο της ΕΡΤ προκειμένου να δημιουργήσουμε μία "θετική πίεση", να προβούμε σε μια πράξη αλληλεγγύης και να ενημερώσουμε τους Γάλλους πολίτες;

Είμαι πεπεισμένος ότι οι εργαζόμενοι της Γαλλικής Ραδιοτηλεόρασης, πιστοί στην ελευθερία της έκφρασης, στην πολυφωνία των μίντια και στις δημόσιες υπηρεσίες, έχουν τα απαραίτητα δημιουργικά μέσα για να εφεύρουν σωστές και εντυπωσιακές πράξεις αλληλεγγύης.

Αυτές είναι οι ιδέες που θα ήθελα να μοιραστώ μαζί σας σχετικά με αυτήν την πολύ ανησυχητική κατάσταση.

Κύριοι Πρόεδροι, δεχτείτε τους θερμούς μου χαιρετισμούς,

            Πιερ Λοράν

Γερουσιαστής στο Παρίσι

Μέλος της επιτροπής πολιτισμού και μέσων ενημέρωσης

Γενικός γραμματέας του Κομμουνιστικού Κόμματος Γαλλίας

Μετάφραση: Χαρά Καπλάνη

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL