Live τώρα    
20°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
20 °C
19.4°C21.6°C
2 BF 69%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ασθενής ομίχλη
19 °C
15.6°C20.8°C
2 BF 70%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
18 °C
17.7°C19.8°C
4 BF 68%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
25 °C
22.5°C24.8°C
2 BF 34%
ΛΑΡΙΣΑ
Αίθριος καιρός
21 °C
20.9°C22.3°C
3 BF 46%
Ιρλανδία: Άνοδο του Σιν Φέιν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Ιρλανδία: Άνοδο του Σιν Φέιν δείχνουν οι δημοσκοπήσεις

Από την διαδήλωση του περασμένου Σαββάτου στο Δουβλίνο εναντίον των οικιακών τελών ύδρευσης

Δημοσκοπική "ισοπαλία" μεταξύ του δεξιού Fine Gael και του αριστερού Sinn Fein, στο 24% ανέδειξε η έρευνα της εταιρείας Ipsos MRBI για τους Irish Times, που διεξήχθη την περασμένη εβδομάδα. Η πορεία του Sinn Fein είναι ανοδική και διατηρεί την δυναμική του μετά την εξαιρετική επίδοσή του στις Ευρωεκλογές του Μαΐου σε αντίθεση με το στρατόπεδο της δεξιάς που φαίνεται να υποχωρεί σε εκλογική επιρροή.

Το συγκυβερνόν "κεντροαριστερό" Εργατικό Κόμμα παραμένει σε χαμηλά επίπεδα (9%) ενώ το κεντρώο Fianna Fail, που οδήγησε την Ιρλανδία στο μνημόνια δια της "διάσωσης" της καταρρεύσασας τράπεζας Anglo-Irish, είναι στο 20%. 

Οι "ανεξάρτητοι" συγκεντρώνουν 23% των προτιμήσεων και παρότι πρόκειται για ένα μείγμα πολιτικών με διάφορες πολιτικές θέσεις, έντονο ρόλο παίζουν τα πολιτικά σχήματα στα αριστερά του Sinn Fein.

Οι επαναληπτικές εκλογές το κίνημα για το νερό και η απώλειες του Sinn Fein "από τα αριστερά" του

Το Σάββατο που μας πέρασε πραγματοποιήθηκαν δυο επαναληπτικές εκλογές στην Ιρλανδία: μια στο Δουβλίνο και μία στα Δυτικά της χώρας. Το μείζον θέμα που επηρέασε τα αποτελέσματα σε αυτές τις εκλογές είναι η εισαγωγή χρεώσεων στην οικιακή κατανάλωση νερού (που μέχρι τώρα ήταν δωρεάν και χρηματοδοτείτο από την γενική φορολογία), γεγονός που ευρύτατατα πιστεύεται πως προετοιμάζει την ιδιωτικοποίησή του. Η καθιέρωση τέτοιων χρεώσεων ήταν μνημονιακή υποχρέωση της Ιρλανδίας. Και το Sinn Fein και η Συμμαχία Εναντίον της Λιτότητας (AAA - Alliance Against Austerity, που καθοδηγεί το Τροτσκιστικό Σοσιαλιστικό Κόμμα) συμμετείχαν στην τεράστια κινητοποίηση εναντίον των "χρεώσεων νερού" που συγκέντρωσε το Σάββατο που μας πέρασε μεταξύ 50 και 100 χιλιάδες διαδηλωτές εναντίον του μέτρου στο Δουβλίνο. Πρόκειται για τεράστια διαδήλωση για τα δεδομένα της Ιρλανδίας, τόσο ιστορικά όσο και ως ποσοστό του πληθυσμού (1 εκατομμύριο κάτοικοι στο Δουβλίνο, 4,5 στην Ιρλανδία). Το Sinn Fein δέχτηκε κριτική από τα αριστερά του επειδή παρότι υποσχέθηκε ότι θα καταργήσει το μέτρο όταν έρθει στην κυβέρνηση, αρνήθηκε κεντρικά να στηρίξει την γενικευμένη άρνηση πληρωμής των τελών, αντίθετα με την Συμμαχία Εναντίον της Λιτότητας για την οποία αυτό απετέλεσε κεντρικό στοιχείο της καμπάνιας της. Το αποτέλεσμα ήταν η μάχη στην αναπληρωματική εκλογή στο Δουβλίνο να δοθεί μεταξύ της ΑΑΑ και του Σιν Φέιν, καθώς τα υπόλοιπα κόμματα βρέθηκαν σε μονοψήφια ποσοστά πρώτης ψήφου. 

Το εκλογικό σύστημα στην Ιρλανδία βασίζεται σε μονοεδρικές περιφέρειες αλλά με "πολλαπλή ψήφο": οι ψηφοφόροι ψηφίζουν όχι μόνο για το πρώτο κόμμα της επιλογής τους αλλά και (σε σειρά) για την δεύτερη, τρίτη κτλ επιλογή τους. Με αυτή την μέθοδο ο υποψήφιος του Σιν Φέιν τερμάτισε πρώτος σε "πρώτες ψήφους", αλλά η κατανομή των επιλογών των ψηφοφόρων των υπολοίπων κομμάτων έδωσε την έδρα στον πρώην Ευρωβουλευτή του Σοσιαλιστικού Κόμματος Πωλ Μέρφυ.

Στην άλλη επαναληπτική εκλογή, κέρδισε την έδρα πάλι ένας ανεξάρτητος αριστερός υποψήφιος ο Μάικλ Φιτζμόρις

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL