Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Εκόνομιστ: Σε θέση νίκης Τσίπρας και ΣΥΡΙΖΑ, στις επόμενες εκλογές

φωτο αρχειου

Ως οιωνεί πρωθυπουργό σκιαγραφεί το περιοδικό Economist τον Αλέξη Τσίπρα σε σχετικό αφιέρωμα του, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται σε θέση νίκης στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν.

Ως οιονεί πρωθυπουργό σκιαγραφεί το περιοδικό Economist τον Αλέξη Τσίπρα σε σχετικό αφιέρωμα του, λέγοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται στην πλεονεκτική θέση για νίκη στις επόμενες εκλογές, όποτε αυτές γίνουν. Το περιοδικό θεωρεί πως ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προσελκύει ψήφους στο εσωτερικό της χώρας, χτίζοντας προφίλ στο εξωτερικό. Έτσι ερμηνεύει την υποψηφιότητα για την προεδρεία της Κομισιόν, μια καμπάνια που μπορεί να μην ευοδώθηκε, σημειώνει το άρθρο, αλλά σίγουρα ωφέλησε το ΣΥΡΙΖΑ να κερδίσει τις Ευρωεκλογές με διαφορά 3,8% από τη Νέα Δημοκρατία. Ετσι εξηγεί ο Εκονομιστ και το πρόσφατο ταξίδι του Αλέξη Τσίπρα στο Βατικανό και την συνάντησή του με τον Πάπα Φραγκίσκο. Μάλιστα υπογραμίζει το περιοδικό πως ο Πάπας συμφώνησε με τον κ. Τσίπρα, στο γεγονός πως οι φτωχοί υποφέρουν άδικα ως αποτέλεσμα των πολιτικών λιτότητας που επιβλήθηκαν σε αδύναμες χώρες. Κάτι που τώρα συνέβη στην Ελλάδα, αλλά στα τέλη του 1990 επιβλήθηκε στην πατρίδα του Πάπα Φραγκίσκου, την Αργεντινή. Το περιοδικό αναφέρεται ακόμα στο πρόγραμμα που παρουσίασε στη ΔΕΘ ο ΣΥΡΙΖΑ και το οποίο έχει κόστος 11 δισ. ευρώ. Ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει την αύξηση του ελάχιστου μισθού στα 750 ευρώ, την πάταξη της φοροδιαφυγής, την επαναφορά του δώρου Χριστουγέννων στους συνταξιούχους και τη δημιουργία 300.000 νέων θέσεων εργασίας. 

Ο κ. Σαμαράς, σημειώνει ο Economist, θα ήθελε να ακολουθήσει το παράδειγμα της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας να βγει εκτός Τρόικα. Κάτι τέτοιο θα έδινε ώθηση στη συγκυβέρνηση με το ΠΑΣΟΚ, αλλά αυτό δεν φαίνεται εφικτό σύμφωνα με το περιοδικό, αφού μόλις μίλησε περί εξόδου, τα ελληνικά ομόλογα δέχτηκαν ισχυρή πίεση. Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δίνουν τον ΣΥΡΙΖΑ ένα σημαντικό προβάδισμα που φτάνει ακόμα και στις 11 μονάδες διαφορά, κάτι που σόκαρε την κυβέρνηση. Με την εκλογή του ΠτΔ να βρίσκεται επί θύραις, η πιθανότητα πρόωρων εκλογών είναι δεδομένη. Σε αυτή την περίπτωση στην πλεονεκτική θέση για να τις κερδίσει βρίσκεται ο Αλέξης Τσίπρας, σημειώνει ο Εκονομιστ.

Το δημοσίευμα στα αγγλικά βρίσκεται: εδώ

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Θέλουν Μνημόνια για να εφαρμόσουν το πρόγραμμά τους

Τις ημέρες αυτές, και εν όψει της συνόδου που θα πάρει τις αποφάσεις για το ταμείο ανάκαμψης, η Ιταλία, η Ισπανία και η Πορτογαλία εκδηλώνουν από κοινού έντονη διπλωματική κινητικότητα προκειμένου να διασφαλίσουν ότι η ενίσχυση στις χώρες του Νότου δεν θα συνοδεύεται από Μνημόνια και οικονομική επιτήρηση.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις