Live τώρα    
19°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.0°C20.1°C
1 BF 47%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
11.9°C17.0°C
2 BF 52%
ΠΑΤΡΑ
Αίθριος καιρός
15 °C
14.9°C17.6°C
1 BF 77%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
19 °C
18.3°C19.8°C
0 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
15 °C
14.9°C18.0°C
0 BF 58%
Σκωτία μεταξύ UΚ και E.E.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Σκωτία μεταξύ UΚ και E.E.

Σε 9 μέρες όσοι διαμένουν στη Σκωτία και έχουν συμπληρώσει το 16ο έτος της ηλικίας τους θα κληθούν να απαντήσουν αν "πρέπει η Σκωτία να μετατραπεί σε ανεξάρτητη χώρα".

Εάν πλειοψηφήσει το "Ναι", η Σκωτία θα ανακηρυχθεί ανεξάρτητο κράτος την 24η Μαρτίου του 2016. Παρά την Λευκή Βίβλο των 670 σελίδων που παρουσιάστηκε τον Νοέμβριο και όλες τις φιλότιμες προσπάθειες του κυβερνώντος Σκωτσέζικου Εθνικού Κόμματος (SNP), οι ψηφοφόροι μόλις την Κυριακή φάνηκαν να πείθονται από τα επιχειρήματα του "Ναι".

Σε δημοσκόπηση για λογαριασμό των Sunday Times, πρώτη φορά υπερίσχυσε το "Ναι" με 51 έναντι 49% του "Όχι". Μέχρι τότε, οι "ενωτικοί" διατηρούσαν το προβάδισμα, που συχνά ξεπερνούσε τις 10 μονάδες, με τους αναλυτές να αναπαύονται μιλώντας για σίγουρο αποτέλεσμα.

Η δημοσκόπηση εκτός από την πτώση της λίρας προκάλεσε και τον εκνευρισμό του Γουέστμινστερ, με τον συντηρητικό Κάμερον να λέει πως "η μόνη κάλπη που μετράει είναι εκείνη της 18ης Σεπτεμβρίου" και τον Εργατικό Εντ Μίλιμπαντ να τάζει "περισσότερες εξουσίες" στο Εδιμβούργο. Η Βασίλισσα δεν έχει σχολιάσει ακόμη, αμήχανη γαρ... Θα είναι πλήγμα να χαθεί επί της βασιλείας της 88χρονης πλέον Ελισσάβετ μία από τις τέσσερις συνιστώσες οντότητες του Ηνωμένου Βασιλείου και μαζί του ο τίτλος της "Δούκισσας του Εδιμβούργου" από τη συλλογή της.

Το κυβερνών SNP ισχυρίζεται πως θα είναι συμφέρουσα για αμφότερες τις πλευρές μια νομισματική ένωση με τη Σκωτία να διατηρεί τη λίρα, αλλά σύσσωμο το Γουεστμίνστερ αποκλείει αυτό το ενδεχόμενο.

Την περασμένη εβδομάδα, σε επιστολή του προς το υπουργείο Οικονομικών της Βρετανίας, ο Όλι Ρέν, τέως επίτροπος Οικονομικών, εξήγησε πως το σχέδιο της κυβέρνησης της Σκωτίας να κρατήσει τη λίρα χωρίς επίσημη νομισματική ένωση με το Λονδίνο είναι ασύμβατο με τη συμμετοχή της ως κράτος- μέλος στην Ε.Ε.

"Μία ανεξάρτητη Σκωτία θα έρθει αντιμέτωπη με μια απλή επιλογή - να χρησιμοποιεί τη λίρα όπως ο Παναμάς το δολάριο, ή να μπει στην Ε.Ε. Δεν μπορεί και τα δύο" υποστηρίζουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκρατικοί, κυβερνητικοί εταίροι στην Βρετανία.

Το κατά πόσο η επιστολή Ρεν γκρεμίζει το επιχείρημα του Σκωτσέζου πρωθυπουργού Άλεξ Σάλμοντ θα το αποφασίσουν τα 4 εκατομμύρια πολιτών, σε ένα δημοψήφισμα που για άλλους χτυπά την ιμπεριαλιστική Βρετανία, για άλλους ενισχύει τον ιμπεριαλισμό γενικά, για άλλους είναι εθνικιστικό, για άλλους εθνικοαπελευθερωτικό, για άλλους ταξικό.

Αν συνεχίσουν οι δημοσκοπήσεις να δίνουν προβάδισμα στο "Ναι", δεν θα προκαλέσει έκπληξη, αν ο Αντ1 Σκωτίας προβάλει ντοκιμαντέρ ότι επίκειται επέλαση των Βίκινγκ και ότι μολύνθηκαν τα βαρέλια με το ουίσκι από τον Έμπολα. Ξέρετε, α λα ΣΥΡΙΖΑ...

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL