Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Μαθήματα δημοκρατίας απέναντι στις επιστρατεύσεις...

Με την Παιδεία να παραμένει στρατηγική προτεραιότητα για την πορεία των κοινωνιών μας, βλέπουμε αυτή την περίοδο τη συστηματική επίθεση που δέχεται από τις "πολιτικές" των ευρωνεοφιλελεύθερων, αλλά και την εγχώρια υπονόμευσή της από τους ντόπιους εκτελεστές των μνημονιακών συνταγών.

Με την Παιδεία να παραμένει στρατηγική προτεραιότητα για την πορεία των κοινωνιών μας, βλέπουμε αυτή την περίοδο τη συστηματική επίθεση που δέχεται από τις "πολιτικές" των ευρωνεοφιλελεύθερων, αλλά και την εγχώρια υπονόμευσή της από τους ντόπιους εκτελεστές των μνημονιακών συνταγών.

Σε πολλές χώρες της Ευρωένωσης (ακόμη και στη Γερμανία), ιδιαίτερα του Νότου, γνωρίσαμε το τελευταίο διάστημα μεγάλες κινητοποιήσεις, διαδηλώσεις και απεργίες των εκπαιδευτικών (απεργίες έγιναν και στις ΗΠΑ), που αγωνίζονται ενάντια στην υποβάθμιση και στην εκποίηση της Παιδείας που επιχειρούν διάφορες κυβερνητικές εκδοχές.

Στην Ελλάδα πάντως η ανεπανάληπτη τρικομματική συγκυβέρνηση Σαμαρά - Βενιζέλου - Κουβέλη (οι δύο τελευταίοι σε ρόλο ευκαιριακής υπηρεσίας) "κατάφερε" ένα πανευρωπαϊκό και παγκόσμιο αρνητικό ρεκόρ με την επιβολή... προληπτικής επιστράτευσης στους εκπαιδευτικούς (μάλιστα είναι η τρίτη επιστράτευση μέσα σε τέσσερις μήνες!). Εξετάσεις με επιστρατευμένους εκπαιδευτικούς δεν είχαμε "πετύχει": τώρα η εκτροπή της τρόικας εσωτερικού ξεπέρασε κάθε προηγούμενο. Οι κομπασμοί των κυβερνητικών δείχνουν τον πάτο που έχουν ακουμπήσει και είναι μόνο για ξεπεσμένες "εμποροπανηγύρεις".

Απέναντι στα μαύρα ρεκόρ κυβερνητικής αντιδημοκρατικότητας, μιντιοκρατικού βομβαρδισμού και μαζικής κατατρομοκράτησης με τη λαιμητόμο των απολύσεων είχαμε την υπερήφανη, αγωνιστική στάση των καθηγητών, που παρέδωσαν μαθήματα δημοκρατίας, ενότητας, αξιοπρέπειας. Μπροστά στον κυβερνητικό ολοκληρωτισμό έδωσαν τον αγώνα τους και, παρά την κυριολεκτικά ασύμμετρη αναμέτρηση, βγαίνουν με το κεφάλι ψηλά. Όσοι τους ήθελαν να βγουν με το κεφάλι κομμένο ή κουρεμένο θα μείνουν απογοητευμένοι.

Οι αποφάσεις των καθηγητών που ελήφθησαν σε μαζικότατες συνελεύσεις αποστόμωσαν τους μαύρους προπαγανδιστές για συνήθεις "ακραίους", "μειοψηφίες", "υποκινούμενους". Με συντριπτικό ποσοστό στήριξαν τον αγώνα τους στέλνοντας ταυτόχρονα ισχυρότατο μήνυμα καταδίκης της κυβερνητικής "πολιτικής", αυθαιρεσίας και της επίδειξης αυταρχισμού. Όχι, δεν "πέρασε" τις εξετάσεις ο Σαμαράς, μόνο τις διαρκείς εξετάσεις που δίνει στη συμμορία της Μέρκελ "περνάει", αν και κοντά στο "μετεξεταστέος" δείχνει και για τη "δασκάλα" του...

Επιθέσεις στη δημόσια Παιδεία είχαμε εδώ και χρόνια (από το 2008) από τον Μπερλουσκόνι στη γειτονική Ιταλία (τώρα ρίχνει και καμιά κορώνα κατά της Μέρκελ για να περνάει ο καιρός) με τα μέτρα της τότε υπουργού Τζελμίνι, αλλά και στην Ισπανία, στην Πορτογαλία, στη Δανία κ.α. Είχαμε ανάλογες επιδιώξεις και μέτρα, γεγονός που δείχνει τη γενικευμένη ευρωνεοφιλελεύθερη "συνταγή" για σοβαρό ακρωτηριασμό Παιδείας και εκπαιδευτικών. Πρόσφατα η νέα πρόεδρος της ιταλικής Βουλής Λάουρα Μπολντρίνι δήλωσε εύστοχα πως "η εγκατάλειψη του σχολείου συνεπάγεται την υπονόμευση του μέλλοντος". Πρόσθεσε μάλιστα πως "οι καθηγητές είναι οι ήρωες της εποχής μας" και θα έλεγα πως πάντα οι δάσκαλοι, οι καθηγητές ήταν πρωταγωνιστές, μαχητές, ήρωες των αγώνων για δημοκρατία, ελευθερία, ψωμί, προκοπή. Γι' αυτό ακριβώς ευρωνεοφιλελεύθεροι και συντηρητικοί τούς θέλουν στη "γωνία".

Ση σημερινή βαθιά κρίση της Ευρώπης, με τη μακροβιότερη περίοδο ύφεσης, το "χάλι" των οικονομιών, της κοινωνίας μας, οι εκπαιδευτικοί, σε συντονισμό με τις ευρύτερες κοινωνικές δυνάμεις, με τους εργαζόμενους, είναι εγγύηση για αναστροφή πορείας, για ένα αύριο καλύτερο για όλους μας. Εμείς δίπλα τους.

 

* Για τη δημοσίευση του Διεθνούς Τύπου συνεργάστηκαν: Αναστασία Γιάμαλη, Κάκη Μπαλή, Δημήτρης Στούμπος, Μιχάλης Τρίκκας.

Για παρατηρήσεις, σχόλια επικοινωνήστε στο d.stoumpos@avgi.gr

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Οι ρωγμές στο τείχος

Οι περιοδείες του Τσίπρα και των άλλων στελεχών του ΣΥΡΙΖΑ και οι συναντήσεις τους με τον κόσμο του εμπορίου, της εστίασης και της μικρής επιχειρηματικότητας δημιουργούν ένα σοβαρό ρήγμα στο επικοινωνιακό τείχος που έχει σηκώσει η κυβέρνηση γύρω από την πολιτική της.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο
Όλες οι Ειδήσεις