Live τώρα    
21°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
18.7°C22.9°C
4 BF 48%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
19 °C
16.0°C21.2°C
2 BF 45%
ΠΑΤΡΑ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
17.0°C19.8°C
1 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
21 °C
19.3°C21.4°C
3 BF 60%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
20 °C
17.9°C19.9°C
5 BF 37%
Παρατεταμένη πολιτική κρίση στην Ιταλία / Χωρίς πρόεδρο μετά από 4 ψηφοφορίες
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Παρατεταμένη πολιτική κρίση στην Ιταλία / Χωρίς πρόεδρο μετά από 4 ψηφοφορίες

Σε αδιέξοδο παραμένει το κρίσιμο θέμα της εκλογής νέου προέδρου της Ιταλική Δημοκρατίας μετά και τις τέσσερις πρώτες άκαρπες ψηφοφορίες που έγιναν μέχρι και το βράδυ της Παρασκευής.

Το παρατεινόμενο αδιέξοδο αποτυπώνει τις έντονες αντιπαραθέσεις, τους διαφορετικούς πολιτικούς σχεδιασμούς, αλλά και την αποτυχία της ηγεσίας του Δημοκρατικού Κόμματος να εξασφαλίσει την υποστήριξη όλων των εκλεκτόρων του. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πρώτη πρόταση του Πιερ Λου;Iτζι Μπερσάνι για τον πρώην συνδικαλιστή και πρώην πρόεδρο της Γερουσίας Φράνκο Μαρίνι -που είχε "εξασφαλίσει" και την υποστήριξη του Μπερλουσκόνι- ναυάγησε εξαιτίας της ισχυρής αντίδρασης των εκλεκτόρων που ακολουθούν τον δήμαρχο της Φλωρεντίας Ρέντσι όσο και από τους εκλέκτορες που πρόσκεινται στον Νίκι Βέντολα της "Αριστεράς, Οικολογίας Ελευθερίας".

Να σημειώσουμε ότι ξεσηκώθηκε μεγάλο τμήμα της βάσης των Δημοκρατικών, που θεώρησε τη "συνεννόηση" με τον Μπερλουσκόνι πολιτικά ολέθρια.

Μετά την ήττα της πρότασης για τον Μαρίνι, ο Μπερσάνι, σε μια προσπάθεια να επανασυσπειρώσει το κόμμα του, αλλά και να δώσει τη δυνατότητα εκλογής προέδρου στην 4η ψηφοφορία -που απαιτούσε πλέον την απόλυτη πλειοψηφία και όχι τα 2/3 των εκλεκτόρων-, πρότεινε τον πρώην πρωθυπουργό και πρώην πρόεδρο της Κομισιόν Ρομάνο Πρόντι, που όμως δεν τα κατάφερε, γιατί στη μυστική ψηφοφορία υπήρξαν πολλές διαφοροποιήσεις.

Το πρωί της Παρασκευής, στη συνεδρίαση των εκλεκτόρων του Δημοκρατικού Κόμματος, όταν παρουσιάστηκε η πρόταση υποψηφιότητας του Πρόντι, έγινε δεκτή ομόφωνα με θερμά χειροκροτήματα, που όμως στη συνέχεια δεν "αποτυπώθηκαν" ανάλογα στην ψηφοφορία. Να προσθέσουμε ότι οι εκλέκτορες του Βέντολα εκδήλωσαν επίσης την πρόθεσή τους να υποστηρίξουν τον Πρόντι. Όμως ο Πρόντι συγκέντρωσε μόνον 395 ψήφους αντί των σχεδόν 495 που είναι οι εκλέκτορες της Kεντροαριστεράς, ενώ οι εκλέκτορες του Μόντι υποστήριξαν σχεδόν καθολικά την υποψηφιότητα της υπουργού Καντσελιέρι, την οποία παρουσίασε στην παράταξή του ο νυν πρωθυπουργός. Δηλαδή δεν ανταποκρίθηκε στο κάλεσμα του Μπερσάνι για υποστήριξη του Πρόντι παρά τους δεσμούς που υπήρχαν και δημιουργούσαν τέτοιες προσδοκίες. Η υποψηφιότητα Πρόντι ήταν κόκκινο πανί για τον Μπερλουσκόνι, που την χαρακτήρισε "αντιδημοκρατική" και οδήγησε τους εκλέκτορές του σε αποχή, γεγονός που δεν έχει προηγούμενο στη διαδικασία εκλογής προέδρου.

Οι εκλέκτορες του Γκρίλο συνέχισαν να υπερψηφίζουν την υποψηφιότητα του πρώην επικεφαλής της Aρχής προστασίας προσωπικών δεδομένων Στέφανο Ροντοτά, ο οποίος εξακολουθεί να συγκεντρώνει ψήφους περισσότερες από τις εκλεκτορικές δυνάμεις του Γκρίλο και παραμένει ισχυρή υποψηφιότητα.

Η αποτυχία εκλογής του Πρόντι, στον βαθμό που επαναληφθεί, συνιστά προσωπική πολιτική ήττα για τον Μπερσάνι και τον αποδυναμώνει σοβαρά στο εσωκομματικό πεδίο, ενώ διαμορφώνονται όλο και μεγαλύτερες πιέσεις για παραμερισμό του από την ηγεσία. Σύμφωνα με πληροφορίες, δεν αποκλείεται σε επόμενη φάση να συζητηθεί η υποψηφιότητα του πρώην πρωθυπουργού και πρώην αρχηγού των Δημοκρατικών Μάσιμο Ντ' Αλέμα, που όμως προκαλεί αντιδράσεις, αν και ο Μπερλουσκόνι έχει αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο να τον υπερψηφίσει.

Οι αλλεπάλληλες ψηφοφορίες για την εκλογή προέδρου έδειξαν τις πολλαπλές αντιφάσεις και αντιθέσεις που κυριαρχούν στο μετεκλογικό σκηνικό στην Ιταλία. Και το αποτέλεσμά τους θα καθορίσει την πιθανότητα νέας πρόωρης προσφυγής στις κάλπες ή ενδεχομένως τον σχηματισμό ενός "μεγάλου" κυβερνητικού συνασπισμού που προϋποθέτει όμως την παραίτηση του Μπερσάνι από την ηγεσία του Δημοκρατικού Κόμματος. Παράλληλα, το αδιέξοδο με την εκλογή προέδρου Δημοκρατίας παρατείνει και την κρίση που προκαλεί η αδυναμία σχηματισμού βιώσιμης κυβέρνησης.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL