Live τώρα    
18°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Ελαφρές νεφώσεις
18 °C
16.4°C18.7°C
3 BF 51%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Ελαφρές νεφώσεις
15 °C
13.8°C16.6°C
3 BF 68%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
15 °C
15.0°C15.5°C
4 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
17 °C
16.6°C17.8°C
5 BF 69%
ΛΑΡΙΣΑ
Σποραδικές νεφώσεις
16 °C
14.6°C16.2°C
2 BF 64%
Συνάντηση κορυφής Μέρκελ - Ερντογάν στο Βερολίνο / "Ναι μεν, αλλά" σε πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Συνάντηση κορυφής Μέρκελ - Ερντογάν στο Βερολίνο / "Ναι μεν, αλλά" σε πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.

Να ισορροπήσει ανάμεσα στο επιθυμητό και το εφικτό όσον αφορά τον γόρδιο δεσμό της "ευρωπαϊκής προοπτικής" της Τουρκίας προσπαθεί το Βερολίνο στέλνοντας διπλό μήνυμα αφενός προς τους υπόλοιπους Ευρωπαίους ότι η Μέρκελ "εμμένει" στις επιφυλάξεις της για πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., αφετέρου προς την Άγκυρα, διαβεβαιώνοντάς την πως δεν αντιμετωπίζει με "σκεπτικισμό" την πλήρη ένταξη.

Στη χθεσινή συνάντησή της με τον Ερντογάν στο Βερολίνο, η Μέρκελ υποσχέθηκε μια "διαδικασία με ανοιχτό αποτέλεσμα" υπενθυμίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι Γερμανία και Τουρκία έχουν «κοινά στρατηγικά συμφέροντα».

Σύμφωνα ωστόσο με την Deutsche Welle η καγκελάριος Μέρκελ εμμένει στις επιφυλάξεις της σε ό,τι αφορά την πλήρη ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε., σημειώνοντας τις δηλώσεις που έκανε στην κοινή συνέντευξη Τύπου με τον Ερντογάν στο Βερολίνο. «Οι διαπραγματεύσεις είναι ανοιχτού αποτελέσματος και χωρίς χρονοδιάγραμμα», δήλωσε συγκεκριμένα η Γερμανίδα καγκελάριος, τονίζοντας πως αυτό που έχει σημασία είναι ότι το Βερολίνο στηρίζει πλήρως τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις.

"Ανοιχτό αποτέλεσμα"

Σθεναρότερη στήριξη από τη Γερμανία στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας για την Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από την πλευρά του ο Τούρκος πρωθυπουργός, ενώ η Μέρκελ τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του διαπραγματευτικού κεφαλαίου που αφορά την περιφερειακή πολιτική και ζήτησε να προχωρήσει η διαδικασία και στο άνοιγμα των κεφαλαίων "23" και "24", αυτών δηλαδή που αφορούν τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη Δικαιοσύνη και το κράτος δικαίου στην Τουρκία.

Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με την εσωτερική κατάσταση στην Τουρκία, η Μέρκελ περιορίστηκε να δηλώσει ότι «κάθε χώρα διανύει τον δικό της δρόμο προς τον εκδημοκρατισμό, με τις δικές της, εσωτερικές δυνάμεις», ενώ αναφέρθηκε κατ' επανάληψη στις εξαιρετικές διμερείς σχέσεις και στους Τούρκους της Γερμανίας, οι οποίοι, όπως είπε, αποτελούν «πολιτιστική γέφυρα» για τις δύο χώρες. Εκφράστηκε μάλιστα θετικά σε ό,τι αφορά το πάγιο αίτημα των μεταναστών τουρκικής καταγωγής να τους χορηγείται διπλή υπηκοότητα, επισημαίνοντας ότι είναι καγκελάριος όλων των πολιτών που ζουν στη Γερμανία και όχι μόνο εκείνων που ζουν εκεί για πολλά χρόνια, γεγονός που προκάλεσε την ικανοποίηση του συνομιλητή της.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL