Live τώρα    
13°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αίθριος καιρός
13 °C
10.1°C14.3°C
3 BF 77%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
11.2°C13.3°C
2 BF 71%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
12 °C
11.0°C12.1°C
3 BF 80%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Σποραδικές νεφώσεις
13 °C
12.5°C14.3°C
3 BF 80%
ΛΑΡΙΣΑ
Αυξημένες νεφώσεις
12 °C
10.7°C11.9°C
4 BF 82%
Αυστρία: / Αυστρία: Η τρόικα έκανε κουρελόχαρτο ανθρώπινα δικαιώματα και ευρωπαϊκό δίκαιο στην Ελλάδα
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Αυστρία: / Αυστρία: Η τρόικα έκανε κουρελόχαρτο ανθρώπινα δικαιώματα και ευρωπαϊκό δίκαιο στην Ελλάδα

Οι όροι που έχουν επιβληθεί στην Ελλάδα από την τρόικα και τους ξένους δανειστές παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και το ευρωπαϊκό δίκαιο, συμπεραίνει εν είδει καταγγελίας ειδική έκθεση γνωμοδοτικού χαρακτήρα που συντάχθηκε για λογαριασμό της Αυστριακής Ομοσπονδίας Συνδικάτων, του Αυστριακού Εργατικού Κέντρου και της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Συνδικάτων.

Ορισμένοι απ' τους όρους που έχουν επιβάλει οι ευρωπαϊκοί θεσμοί στην Ελλάδα παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και, καθώς η Χάρτα Θεμελιωδών Δικαιωμάτων έχει ενσωματωθεί στο Ευρωπαϊκό Δίκαιο, παραβιάζουν και το Ευρωπαϊκό Δίκαιο, αναφέρεται χαρακτηριστικά στη γνωμοδότηση που δημοσιεύθηκε χθες στη Βιέννη.

Σχολιάζοντας τα συμπεράσματα της έκθεσης, ο καθηγητής Ευρωπαϊκού Δικαίου του Πανεπιστημίου της Βρέμης Αντρέας Φίσερ-Λεσκάνο επικρίνει έντονα την τρόικα για τα μέτρα λιτότητας που διαπραγματεύτηκε με τις ελληνικές κυβερνήσεις, διευκρινίζοντας ότι οι δανειστές απαίτησαν και πέτυχαν δυσανάλογες παρεμβάσεις στο εργατικό δίκαιο και στο κοινωνικό σύστημα της Ελλάδας.

Με την επιβολή μειώσεων στους μισθούς, η τρόικα παραβίασε το θεμελιώδες δικαίωμα ελεύθερης διαμόρφωσης του κατώτατου μισθού, ενώ με την επιβολή διαφόρων άλλων δεσμεύσεων παραβίασε τα ανθρώπινα δικαιώματα για την εργασία, τη στέγη, την κοινωνική ασφάλιση και την ιδιοκτησία, επισημαίνει χαρακτηριστικά ο Αυστριακός καθηγητής.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η μείωση των κατώτατων μισθών, η μετάθεση των διαπραγματεύσεων για τις συλλογικές συμβάσεις σε επίπεδο επιχείρησης, οι περικοπές στο σύστημα Υγείας ή ο περιορισμός της επιδότησης στην απόκτηση στέγης, δεν καλύπτονται από το Δίκαιο της Ε.Ε. και εκτός τούτου δεν υπήρξε επαρκής εμπλοκή του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

Ο καθηγητής Φίσερ-Λεσκάνο εκτιμά πως θα μπορούσαν να είχαν επιτυχία προσφυγές που θα γίνονταν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, τόσο για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων όσο και για παραβιάσεις αρμοδιοτήτων των συλλογικών οργάνων, ιδιαίτερα μάλιστα εάν οι καταγγελίες αυτές γίνονταν από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL