Live τώρα    
11°C Αθήνα
ΑΘΗΝΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
9.6°C12.3°C
3 BF 81%
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Σποραδικές νεφώσεις
12 °C
10.9°C12.6°C
2 BF 67%
ΠΑΤΡΑ
Αραιές νεφώσεις
13 °C
12.0°C13.3°C
2 BF 70%
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Ελαφρές νεφώσεις
13 °C
12.8°C15.4°C
2 BF 68%
ΛΑΡΙΣΑ
Αραιές νεφώσεις
11 °C
10.9°C11.8°C
2 BF 82%
Η Ανγκελα Μέρκελ στη νέα γερμανική Βουλή επέμεινε στην ίδια συνταγή με ολίγη ανάπτυξη για τα μάτια... των Σοσιαλδημοκρατών / Περισσότερη Ευρώπη.... νεοφιλελεύθερη μέχρι το κόκαλο
  • Μείωση μεγέθους γραμματοσειράς
  • Αύξηση μεγέθους γραμματοσειράς
Εκτύπωση

Η Ανγκελα Μέρκελ στη νέα γερμανική Βουλή επέμεινε στην ίδια συνταγή με ολίγη ανάπτυξη για τα μάτια... των Σοσιαλδημοκρατών / Περισσότερη Ευρώπη.... νεοφιλελεύθερη μέχρι το κόκαλο

Σάρα Βάγκενκνεχτ, αντιπρόεδρος της ΚΟ του Die Linke: Κοροϊδέψατε τους πολίτες, η πολιτική σας ωφελεί τις αγορές και όχι τους πολίτες

Η πραγματικότητα δεν καταλαβαίνει από κομματικούς υπολογισμούς κι επανέρχεται πάντοτε σκληρή και απαιτητική. Γι' αυτό και οι πρώτες κυβερνητικές δηλώσεις τής -για τρίτη φορά ορκισμένης- καγκελαρίου Μέρκελ δεν ήταν για τα ζητήματα που έπαιξαν κυρίαρχο ρόλο στον προεκλογικό αγώνα, ούτε για τις μείζονες συμφωνίες του νέου κυβερνητικού συνασπισμού, αλλά για το… αποπαίδι της προεκλογικής σύγκρουσης, την Ευρώπη.

Στην παρθενική κανονική συνεδρίαση του γερμανικού Κοινοβουλίου, η Μέρκελ βγήκε να πει ότι η «ευρωπαϊκή πολιτική είναι εσωτερική πολιτική» κι ότι η νέα της κυβέρνηση είναι αποφασισμένη «να αναλάβει έναν υπεύθυνο ρόλο στην κατεύθυνση της εμβάθυνσης της Ευρώπης». Με αφορμή την επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. -η καγκελάριος είναι υποχρεωμένη πάντα να ενημερώνει εκ των προτέρων το Κοινοβούλιο για το τι θα κάνει εκεί-, η Μέρκελ θυμήθηκε τις χώρες της κρίσης αφενός για να τις επαινέσει για τις προόδους που έκαναν, αφετέρου για να ξεκαθαρίσει ότι η Γερμανία δεν αλλάζει γραμμή. Μόνο οι διατυπώσεις της είχαν μια διαφορετική χροιά από το συνηθισμένο, καθώς αισθάνθηκε υποχρεωμένη να συμπεριλάβει τη σοσιαλδημοκρατική ατζέντα της ανάπτυξης. Είπε, λοιπόν, στη Βουλή -και το ανέπτυξε λίγο περισσότερο σε συνέντευξη που έδωσε αμέσως μετά- ότι η συνταγή για τις χώρες της κρίσης δεν είναι «λιτότητα, λιτότητα, λιτότητα», αλλά «ανάκτηση της ανταγωνιστικότητας, σταθερά δημοσιονομικά, και στοχευμένες επενδύσεις στην Παιδεία, στην έρευνα, στους πολλά υποσχόμενους κλάδους της οικονομίας, ώστε να υπάρξει ανάπτυξη και να ξυπνήσει το ενδιαφέρον των επενδυτών».

Και, βεβαίως, δεν παρέλειψε να προσθέσει ότι όλα τα κράτη της Ευρωζώνης -όχι μόνο οι μνημονιακές χώρες- θα πρέπει να τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους για μεταρρυθμίσεις, ενώ ταυτόχρονα θα πρέπει να διορθώσουν το ταχύτερο δυνατό τα «κατασκευαστικά λάθη» της νομισματικής ένωσης.

Για ακόμη μία φορά η Μέρκελ ευλόγησε τα γένια της για τον τρόπο διαχείρισης της κρίσης -«η Ιρλανδία και η Ισπανία βγήκαν από τα προγράμματα, η Πορτογαλία, η Ελλάδα και η Κύπρος έκαναν μεγάλες προόδους»- και να υποστηρίξει ότι η αρχή της «να αλληλοσυμπληρώνονται η αλληλεγγύη (σ.σ.: από τους εταίρους) και η ανάληψη ευθύνης (σ.σ.: από τους παθόντες)» αποδείχτηκε σωστή. Ωστόσο, προειδοποίησε ότι η κρίση δεν έχει ακόμη ξεπεραστεί κι ότι ένα βήμα προς την οριστική υπέρβασή της είναι η εκχώρηση περαιτέρω αρμοδιοτήτων από τις εθνικές κυβερνήσεις στα κοινοτικά όργανα. Μια τέτοια εκχώρηση είναι και η τραπεζική ένωση, που βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι των υπουργών Οικονομικών της Ε.Ε. και θα βρεθεί αύριο και στο τραπέζι της συνόδου κορυφής - μαζί με τη συζήτηση για την εξωτερική πολιτική και την πολιτική άμυνας της Ε.Ε., το μέλλον της Σερβίας και της Αλβανίας που χτυπούν την πόρτα της Ένωσης, καθώς το «αγκάθι» της Ουκρανίας.

Βέβαια, μπορεί η γερμανική κυβέρνηση να τάσσεται επισήμως υπέρ της περισσότερης εμβάθυνσης της Ε.Ε., ωστόσο στο θέμα της τραπεζικής ένωσης κάνει ό,τι μπορεί για να λαμβάνονται οι αποφάσεις διακυβερνητικά, κι όχι κοινοτικά.

Αριστερά: Διαβάστε τον Πάπα

Ο μόνος αντίλογος στις κυβερνητικές δηλώσεις της Μέρκελ ήρθε από το κόμμα της Αριστεράς, που θα αναλάβει τον ρόλο της αξιωματικής αντιπολίτευσης στη νέα Βουλή, αφού οι Σοσιαλδημοκράτες μπήκαν στην κυβέρνηση. Την αποστολή να απαντήσει εφ' όλης της ύλης στην ευρωπαϊκή πολιτική της Μέρκελ ανέλαβε χτες η αντιπρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας της Αριστεράς, Σάρα Βάγκενκνεχτ, η οποία κατηγόρησε την κυβέρνηση του μεγάλου συνασπισμού ότι κορόιδεψε τους ψηφοφόρους της: «Η πολιτική σας για την Ευρώπη ωφελεί τις αγορές και όχι τους απλούς πολίτες», είπε και πρόσθεσε ότι αυτό που χρειάζονται οι άνθρωποι «δεν είναι η τραπεζική ένωση αλλά η ρύθμιση των τραπεζών». Η Βάγκενκνεχτ υποστήριξε ότι τα σχέδια για την τραπεζική ένωση και το ταμείο εκκαθάρισης των τραπεζών είναι «μια βαριά υποθήκη για τους φορολογούμενους» και κάλεσε κυρίως τους Χριστιανοδημοκράτες βουλευτές να διαβάσουν προσεκτικά την τελευταία αποστολική επιστολή του Πάπα Φραγκίσκου με την οποία καταγγέλλει την «τυραννία των αγορών» και θυμίζει ότι «το χρήμα πρέπει να υπηρετεί τους ανθρώπους».

Ρεπορτάζ: Κάκη Μπαλή

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΓΝΩΜΕΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ

EDITORIAL

ΑΝΑΛΥΣΗ

SOCIAL