Ακολουθήστε την «ΑΥΓΗ»
Ο επιλεγμένος κατάλογος δεν υπάρχει πλέον.

Αλέξης Τσίπρας: Πολιτικοί και όχι γεωγραφικοί οι διαχωρισμοί στην Ευρώπη

"Η Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας είναι μια Ευρώπη που αφορά όλους τους λαούς είτε κατοικούν στο Βορρά, είτε στο Νότο, είτε στη Δύση, είτε στην Ανατολή" τόνισε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ στη συνέντευξη που έδωσε μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του

"Το 4ο Συνέδριο του ΚΕΑ πήρε κρίσιμες και ιστορικές αποφάσεις σε μια κρίσιμη και ιστορική στιγμή για την Ευρώπη. Η Ευρώπη και ειδικότερα η ΕΕ βρίσκεται σε ένα σταυροδρόμι και τα διλήμματα που έχει μπροστά της είναι υπαρξιακά και αφορούν την κοινωνική συνοχή, το μέλλον των λαών στην Ευρώπη". Αυτή ήταν η πρώτη δήλωση του Αλέξη Τσίπρα σε συνέντευξη που παραχώρησε σε εκπροσώπους του Τύπου μετά την ανακοίνωση της υποψηφιότητας του για την προεδρία της Κομισιόν εκ μέρους του Κόμματος της Ευρωπαϊκής Αριστεράς (ΚΕΑ).

Υπογραμμίζοντας την πολιτική τομή που διαγράφεται ανάμεσα στο νεοφιλελευθερισμό και τα λαϊκά συμφέροντα, ο Αλέξης Τσίπρας κατηγορεί συντηρητικούς και Σοσιαλδημοκράτες ότι πρόδωσαν το όραμα της Ευρωπαϊκής ιδέας στο όνομα της κερδοφορίας των ισχυρών. "Η Ευρώπη που οικοδόμησαν οι νεοφιλελεύθερες πολιτικές των κυρίαρχων δυνάμεων της Λαϊκής Δεξιάς και της Σοσιαλδημοκρατίας δεν έχει καμία σχέση με την Ευρώπη των κοινών οραμάτων της αλληλεγγύης και της προόδου" σημειώνει χαρακτηριστικά. "Είναι μια Ευρώπη που αναδιανέμει τον πλούτο υπέρ των ισχυρών και των πλουσίων και την φτώχεια, την εξαθλίωση, τον πόνο, στους φτωχούς και τους αδύναμους. Άρα, οι εκλογές που έχουμε μπροστά μας δεν είναι μια συμβατική πολιτική αναμέτρηση. Είναι μια κρίσιμη πολιτική μάχη για την επαναθεμελίωση της Ευρώπης και της προοπτικής της για τους λαούς".

Σε αυτό το πλαίσιο, η απόφαση του ΚΕΑ να οργανώσει καμπάνια υποψηφιότητας για την Προεδρία της Κομισιόν δεν έχει μόνο συμβολικό, αλλά ουσιαστικό χαρακτήρα, σύμφωνα με τον ίδιο, αφού καταθέτει τη μόνη ρεαλιστική εναλλακτική πρόταση στην Ευρώπη της φτώχειας, του νεοφιλελευθερισμού και του αυταρχισμού που έχουν οικοδομήσει οι κυρίαρχες δυνάμεις, υπογραμμίζει ο Αλέξης Τσίπρας.

"Ξέρουμε ότι αυτή η αναμέτρηση δεν είναι μια πλατιά και ανοιχτή δημοκρατική αναμέτρηση, διότι οι δυνάμεις που οικοδόμησαν τη σημερινή Ευρώπη φοβούνται τη δημοκρατία. Παρʼ όλα αυτά, έστω και αυτή τη χαραμάδα δημοκρατίας, αυτή τη δυνατότητα που μας δίνει η διαδικασία που έχει οριστεί, η Ευρωπαϊκή Αριστερά θα την αξιοποιήσει, προκειμένου να αναδείξει την εναλλακτική πρόταση απέναντι στους αποτυχημένους πολιτικούς, τους αποτυχημένους ηγέτες που έχουν δημιουργήσει τη σημερινή θλιβερή κατάσταση για την Ευρώπη και τους λαούς της" λέει ακόμα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ.

Ο Αλέξης Τσίπρας, δεν παρέλειψε ακόμα να υπογραμμίσει τον ιδιαίτερο συμβολισμό της υποψηφιότητας του, εφόσον προέρχεται από μια χώρα που έχει γίνει πειραματόζωο της κρίσης και έχει υποστεί τις συνέπειες της πιο σκληρής νεοφιλελεύθερης πολιτικής λιτότητας που γνώρισε η Ευρωπαϊκή Ήπειρος ως τώρα. "Δεν θα επιδιώξω να είναι μια υποψηφιότητα που θα αφορά το Νότο της Ευρώπης ή ειδικότερα την Ελλάδα, αλλά θα είναι μια υποψηφιότητα που θα αφορά όλους τους λαούς της Ευρώπης. Θα είναι η εναλλακτική υποψηφιότητα, η υποψηφιότητα της Αριστεράς για όλη την Ευρώπη, διότι, κατά τη δική μας άποψη, οι διαχωρισμοί δεν είναι γεωγραφικοί, αλλά πολιτικοί. Διότι η Ευρώπη της κοινωνικής συνοχής, της αλληλεγγύης και της δημοκρατίας είναι μια Ευρώπη που αφορά όλους τους λαούς είτε κατοικούν στο Βορρά, είτε στο Νότο, είτε στη Δύση, είτε στην Ανατολή" τόνισε εμφατικά ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ κηρύσσοντας ουσιαστικά την έναρξη της προεκλογικής καμπάνιας του ΚΕΑ.

Ματθαίος Τσιμιτάκης

Δείτε όλα τα σχόλια

Κύριο άρθρο

Ανασχηματισμός και ασφαλιστικό Πινοσέτ

Για ανασχηματισμό που συζητιέται εδώ και δύο μήνες, θα περίμενε κανείς κάτι περισσότερο. Επί της ουσίας, ελάχιστα πράγματα άλλαξαν. Υπουργοί όπως ο Βρούτσης, ο Θεοχάρης και ο Αυγενάκης, που εξέθεσαν σοβαρά την κυβέρνηση, διατηρούν τα χαρτοφυλάκιά τους.

Δειτε ολοκληρο το αρθρο